Zapraszamy 14 września do Szepietowa

sie 22, 2014 | Aktualności

Już po raz kolejny kukurydza będzie pełniła główną rolę na polach doświadczalnych w Szepietowie. 14 września Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie wspólnie z Polskim Związkiem Producentów Kukurydzy organizuje Podlaski Dzień Kukurydzy.

 Plantatorzy kukurydzy będą mieli okazję obejrzeć poletka z kolekcją kukurydzianych mieszańców. Na polach PODR w Szepietowie założono kolekcję 126 odmian o różnej klasie wczesności z 21 firm nasiennych.

Po raz pierwszy na polu kukurydzy wydzielona została cześć, na której prowadzona jest intensywna technologia uprawy – „TOP Kukurydza”. Związane jest to z stosowaniem nawożenia startowego podczas siewu w postaci fosforanu amonu, pogłównym nawożeniem w postaci mocznika i soli potasowej w trzech różnych dawkach oraz ochroną fungicydową.

Podczas Podlaskiego Dnia Kukurydzy zainteresowani będą mogli zobaczyć wyniki doświadczenia z intensywną technologią uprawy kukurydzy na ziarno.

Specjaliści PODR w Szepietowie przedstawią nowe możliwości zastosowania kukurydzy, a także pomogą w wyborze odpowiednich odmian. Przedstawiciele firm oferujących nasiona kukurydzy udzielą wszechstronnych informacji na temat wymagań i uprawy poszczególnych odmian. Dodatkowo szeroką ofertę produktów zaprezentują firmy z branży rolniczej m.in. producenci maszyn, urządzeń do zbioru i konserwacji kukurydzy, a także środków do produkcji rolnej.

W tym roku na zwiedzających czeka wiele atrakcji, m.in. pokazy pracy maszyn do zbioru kukurydzy i zagospodarowania resztek pożniwnych. Zainteresowanych prawidłowym wykonaniem zabiegu orki zapraszamy na VII finał Wojewódzkiego Konkursu Orki.

Tradycyjnie targom towarzyszyć będzie rozstrzygnięcie konkursu „Bezpieczna obsługa zwierząt gospodarskich” przeprowadzonego przez KRUS oddział w Białymstoku.

Merytorycznym uzupełnieniem Podlaskiego Dnia Kukurydzy będą wykłady na temat integrowanej ochrony kukurydzy przed agrofagami i wartości odżywczej kukurydzy i jej zastosowania w żywieniu człowieka.

Zapraszamy również na degustację potraw z kukurydzy w ramach programu promocyjnego Polskiego Związku Producentów Kukurydzy „Kukurydza – słoneczne ziarno zdrowia” finansowanego ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Katarzyna Jamiołkowska,
Michał Godlewski

Odsłony : 252
Skip to content