Marchewka prosto od znajomego rolnika

cze 12, 2014 | Aktualności

Zapraszamy rolników produkujących żywność ekologiczną, przedstawicieli organizacji i ruchów konsumenckich, przedstawicieli mediów i innych zainteresowanych „krótkimi łańcuchami” dostaw żywności na spotkanie z pomysłodawcami „Paczki od rolnika”, które odbędzie się 25 czerwca 2014 r. o godz. 10.00 w sali konferencyjnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego, ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 1 w Białymstoku. Wstęp wolny.

Marchewka i inne produkty żywnościowe wysokiej jakości np. produkowane metodami ekologicznymi trafiają bezpośrednio od rolników do konsumentów. Bez zbędnych pośredników, magazynów, konserwantów i marż handlowych. Dodatkowo konsumenci znają producentów i warunki w jakich to co zjadają było wytwarzane. Czy to możliwe – tak. Przykładem jest funkcjonująca w województwie małopolskim „Paczka od rolnika”

Organizatorami spotkania z pomysłodawcami „Paczki od rolnika” i dyskusji o możliwości wdrożenia podobnych projektów w naszym województwie są: Sekretariat Regionalny KSOW w Województwie Podlaskim i Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Małopolska „Paczka od rolnika” jest przykładem sprzedaży bezpośredniej żywności wysokiej jakości. Rolnik, wytwórca produktów rolnych, zajmuje się jednocześnie ich dystrybucją. Eliminuje się pośredników i anonimowość źródła pochodzenia produktu. Grupa rolników zrzeszająca gospodarstwa produkujące zgodnie z wymogami rolnictwa ekologicznego sprzedaje swoje produkty, owoce i warzywa poprzez własną stronę internetową (dostawa kurierska) lub bezpośrednio dostarczają do odbiorców, głównie w Krakowie. W województwie małopolskim pomysł okazał się bardzo trafny i udany. Rolnicy dostają godziwe wynagrodzenie za swoje produkty, a konsumenci otrzymują świeże „zdrowe” warzywa. Na stronie internetowej www.odrolnika.pl zarejestrowanych jest 1200 odbiorców.

Idea „wiem dla kogo produkuję z jednej strony i od kogo i co kupuję (w jakich warunkach było produkowane) z drugiej”, którą chcemy urzeczywistnić w naszym województwie opiera się na następujących przesłankach:

  • wielu konsumentów z różnych względów poszukuje świeżych produktów żywnościowych nie tylko z oficjalnym certyfikatem jakości, ale i od znajomego producenta. Chce mieć możliwość nieskrępowanej kontroli na każdym etapie ich wytwarzania i przetwarzania. Gotowi są za taką żywność więcej zapłacić;
  • wielu producentów (zwłaszcza w mniejszych gospodarstwach rolnych) chce takie produkty wytwarzać i dostarczać je konkretnym konsumentom;
  • konsument i producent muszą się ze sobą spotkać i porozumieć.

W czasie seminarium zaprezentowana zostanie również strona internetowa promująca produkty żywnościowe i potrawy z województwa podlaskiego www.produkty.wrotapodlasia.pl. Strona może być początkiem przyszłego portalu wspierającego ideę kupowania produktów żywnościowych „prosto ze wsi”.

Bozena Pruszyńska

Odsłony : 124
Skip to content