Slide
waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022

Relacja z wyjazdu studyjno – informacyjnego

cze 18, 2013 | Aktualności

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie wspólnie z Sekretariatem Regionalnym KSOW województwa podlaskiego w dniach 11-13 czerwca 2013 roku zorganizował wyjazd studyjno-informacyjny pn. Produkcja – przetwórstwo – promocja żywności ekologicznej dla 15 osobowej grupy. Uczestnikami byli producenci żywności ekologicznej i kadra doradcza.

Celem przedsięwzięcia była wymiana doświadczeń, dobrych praktyk i innowacji stosowanych w gospodarstwach ekologicznych i przetwórstwie oraz zapoznanie się z organizacją rynku zbytu. Tematem przewodnim były owoce i warzywa, bowiem na te produkty w jakości ekologicznej jest największe zapotrzebowanie rynku.

W trakcie wyjazdu uczestnicy byli w dobrze zarządzanych gospodarstwach, małych  przetwórniach na terenie województw: lubelskiego, podkarpackiego i małopolskiego. Odwiedzili  Centrum PraktycznegoSzkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa w CDR Brwinów Oddział w Radomiu. Uzyskali wiedzę praktyczną i teoretyczną z zakresu produkcji, przetwórstwa i promocji żywności ekologicznej. Mieli okazję poznać rolników z innego regionu i wymienić poglądy.

Pierwszego dnia wizyty studyjnej odwiedziliśmy ekologiczne gospodarstwo ogrodnicze Tomasza Obszańskiego i Zakład Tłoczenia Oleju „Barwy zdrowia” w Tarnogrodzie w woj. lubelskim. Na 21 ha powierzchni Pan Tomasz uprawia owoce i warzywa, które przechowuje w specjalnie wybudowanej do tego celu chłodni. Zakład produkuje certyfikowane produkty najwyższej jakości: oleje lniane tłoczone na zimno, oleje rzepakowe tłoczone na zimno, makuchy lniane, makuchy rzepakowe. Marka „Barwy zdrowia” to promowanie zdrowego stylu życia i zdrowej żywności. Uczestnicy wyjazdu mieli okazję poznać najnowsze technologie uprawy ekologicznych owoców i warzyw. Obecnie uprawiane są: truskawka, malina, porzeczka czarna i czerwona, agrest, aronia oraz warzywa: ogórek, cebula, marchew, pietruszka, fasolka, burak ćwikłowy, brokuł, kalafior, por, seler, ziemniak, czosnek, koper, pasternak. Uczestników wyjazdu bardzo zainteresowała uprawa agrestu, który jest dotychczas najbardziej opłacalną uprawą roślin sadowniczych.

Pan Tomasz podzielił się również doświadczeniami ze zbytem towaru. Stwierdził, że pojedynczemu rolnikowi nie da działać się na rynku. Rolnik jest członkiem Grupy producenckiej Bio Food Roztocze oraz Klastra Dolina Ekologicznej Żywności. Dzięki temu ma zbyt na swoje produkty.

 

 

 

 

 

 

 

Następnym punktem było ekologiczne gospodarstwo Państwa Aliny i Wacława Beclów z Handzlówki (woj. podkarpackie). Niewielkie gospodarstwo specjalizuje się w produkcji owoców (jabłonie, śliwy, porzeczki, agrest, róża). Obok gospodarstwa funkcjonuje zakład przetwórczy „AWB”, zajmujący się skupem, przetwórstwem i konfekcjonowaniem owoców warzyw i ziół. Produkty pochodzą z własnego gospodarstwa, ze zbioru, ze stanu naturalnego i z zakupu od rolników z okolicy. Państwo Becla produkują susze owocowe, warzywne i ziołowe oraz herbatki smakowe. Sprzedaż odbywa się przez sklep internetowy oraz na różnych okolicznych imprezach i targach. Właściciele nie mają problemu ze zbytem swoich produktów. Promocja, zdobywanie i edukowanie klienta z czasem zrobiły swoje. Hasłem przewodnim Państwa Beclów jest „Naturalnie…naturalne”, czyli jak najbliżej natury.

Kolejny dzień wyjazdu rozpoczęliśmy od wizyty w ekologicznym gospodarstwie i zakładzie przetwórstwa owocowo-warzywnego „Aronia” w Miejscu Piastowym u Pana Stanisława Nowaka (woj. podkarpackie). Pan Stanisław specjalizuje się w uprawie aronii oraz przetwórstwie owocowo-warzywnym. Na powierzchni 1 ha uprawia dynię, patisony, buraki ćwikłowe, chrzan i koper. W międzyrzędziach aronii rośnie czosnek niedźwiedzi, a ze stanu naturalnego pozyskuje zioła: kwiat mniszka lekarskiego i ziele pokrzywy oraz kwiaty i owoce czarnego bzu.

Wykształcenie i bogate doświadczenie w branży dały podstawę do uruchomienia zakładu przetwórstwa na niewielką skalę. Pomimo, iż „Aronia” nie może konkurować z dużymi przetwórniami, to cieszy się dużym uznaniem i zaufaniem wśród klientów. Głównymi odbiorcami produktów są jednostki zbiorowego żywienia – w tym uzdrowiska.

Czołowymi wyrobami zakładu są: sok z aronii, aronia pasteryzowana, dynia marynowana, patisony konserwowe, koncentrat buraczany, buraki ćwikłowe oraz ekologiczny żurek i barszcz biały z czosnkiem niedźwiedzim. W ramach promocji uczestnicy zostali obdarowani przetworami , w zamian mają odpowiedzieć, czy im smakowały?

 

 

 

 

 

 

 

Z Miejsca Piastowego pojechaliśmy w okolice Krakowa do Woli Batorskiej, gdzie pięknie położone i urzekające bioróżnorodnością gospodarstwo prowadzą Lucyna i Marek Gaweł.

Niewielka powierzchnia gospodarstwa (5,83 ha) była jednym z głównych powodów, dla których Rolnicy w 2003 roku rozpoczęli produkcję ekologiczną. W 90% sprzedaż odbywa się bezpośrednio w gospodarstwie. Klienci umawiają się z rolnikami telefonicznie i przyjeżdżają po odbiór żywności. Dzięki członkowstwu w Małopolskim Stowarzyszeniu Rolników Ekologicznych „Natura”, wizytówka gospodarstwa wraz z ofertą i danymi kontaktowymi dostępna jest na stronie internetowej http://natura.krakow.pl/. Rolnicy uprawiają całą gamę warzyw: ziemniaki, burak ćwikłowy, cebula, dynia, fasola, pietruszka, pomidor, rzodkiewka, sałata szpinak. oraz  truskawki.
Na wolnym wybiegu, trzymanych jest około 190 kur zielononóżek. Gospodarze posiadają też kilka krów oraz około 50 królików (mieszany belgijski z białym). Jest to przykład właściwie zrównoważonego sposobu gospodarowania materią organiczną w gospodarstwie i sposobu na zdrowe i efektywne gospodarowanie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatnim odwiedzonym gospodarstwem ekologicznym była „Janówka” pana Jana Nawieśniaka z Maszkowa (okolice Krakowa). Bioróżnorodność, harmonia, porządek, przykład kompetentnej edukacji – to słowa klucze, którymi opisać można to co zobaczyliśmy w gospodarstwie i usłyszeliśmy o jego zarządzaniu. Gospodarstwo nastawione jest na sprzedaż bezpośrednią – oferuje klientom możliwie szeroką paletę żywności ekologicznej od owoców i warzyw po sery i mleko. Gospodarz jest prezesem Małopolskiego Stowarzyszenia Rolników Ekologicznych „Natura”.

 

 

 

 

 

 

 

Ostatnim odwiedzonym miejscem było Centrum Praktycznego Szkolenia w zakresie małego przetwórstwa mięsa, owoców i warzyw w Centrum Doradztwa Rolniczego Brwinów Oddział w Radomiu. Wizyta i przeprowadzone szkolenie z zakresu przetwórstwa z uwzględnieniem aktualnych wymogów w przetwórstwie owoców i mięsa było zachętą dla zainteresowanych do odbycia szkoleń szczegółowych z zakresu przetwórstwa.

 

 

 

 

 

 

 

Organizatorzy są przekonani, że wyjazd studyjno- informacyjny zainspiruje uczestników do nowych działań w zakresie produkcji, przetwórstwa, promocji i wspólnego działania oraz przyczyni się do lepszego zarządzania gospodarstwem ekologicznym co przełoży się na efekt finansowy i obecność produktów ekologicznych na rynku konsumenta.

 

Sekcja EiOŚ

Odsłony : 98
Skip to content