Slide
waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022

Sprawozdanie z realizacji zadania Seminarium i warsztaty zielarskie – „Zdrowie i smak”

cze 17, 2013 | Aktualności

W dniach 13 i 14 czerwca 2013 r., w miejscowości Koryciny, w gospodarstwie agroturystycznym „Ziołowy Zakątek” odbyły się zajęcia z zakresu zielarstwa.

Działanie skierowane było do mieszkańców terenów wiejskich województwa podlaskiego. W szkoleniu udział wzięło 29 kobiet, które prowadzą bądź też zamierzają założyć gospodarstwa agroturystyczne, a zioła będą odgrywać jedną z głównych ról w poszerzaniu oferty agrokwater, oraz część kadry doradczej zajmującej się ww. tematyką. Podstawowym zagadnieniem seminarium były zioła jako lekarstwo i jako pożywienie.

Pod czujnym okiem Pana Mirosława Angielczyka – gospodarza „Ziołowego Zakątka” i zarazem wykładowcy i trenera zajęć, uczestniczki zgłębiały tajniki stosowania ziół na różne dolegliwości. Na przykładzie kolekcji ziół, uczyły się rozpoznawania poszczególnych roślin rosnących  w stanie naturalnym. Uzupełniły i pogłębiły swą wiedzę o postaciach, w jakich mogą być wykorzystywane surowce zielarskie, o sposobach ich pozyskiwania oraz o optymalnym czasie zbioru dla poszczególnych roślin.

Ważnym punktem warsztatów były zajęcia związane z nauką konserwacji ziół i komponowania wybranych mieszanek zielarskich, oraz ich codziennym wykorzystaniu.

Całość seminarium i warsztatów zielarskich – „Zdrowie i smak”, została sfinansowana z funduszy Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, a organizatorem był Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

pierwszy dzień zajęć, wykładowca Mirosław Angielczyk

zajęcia warsztatowe: rodzaje surowca zielarskiego, konserwacja poprzez suszenie

nauka rozpoznawania ziół na kolekcji w pierwszym dniu seminarium

przykład wykorzystania ziół w kuchni: kwiaty bzu białego oraz liście babki zwyczajnej w cieście naleśnikowym

c.d.  warsztatów – konserwowanie mat zielarskiego za pomocą roztworu alkoholu etylowego

drugi dzień zajęć warsztatowych – nauka rozpoznawania ziół na kolekcji

c.d.  warsztatów – komponowanie mieszanek zielarskich

uczestnicy seminarium i warsztatów zielarskich  „Zdrowie i smak”

 

Joanna Czarkowska

Odsłony : 144
Skip to content