Porównanie zapotrzebowania zwierząt na pasze z ich produkcją jest ważną informacją dla rolnika i daje odpowiedź na pytanie „czy wystarczy pasz”? Ta informacja pozwala na podejmowanie skutecznych i przemyślanych decyzji. Uświadamia jednocześnie na przyszłość potrzebę posiadania rezerwy paszowej w postaci kiszonki w pryzmie, która doskonale się przechowuje bez żadnych strat. Na rezerwę każdego roku trzeba przeznaczać nową pryzmę.
W przedstawionym przykładzie bilansu pasz w gospodarstwie, rolnik z powodu suszy i obniżki plonu zielonek podjął słuszną decyzję i przeznaczył 3 ha zbóż na kiszonkę. Pozwoliło to na uzupełnienie braku kiszonek spowodowane suszą. Niedobór siana będzie uzupełniony słomą i kiszonką a brak pasz treściwych uzupełnią kupione mieszanki treściwe.
Zapotrzebowanie na słomę w gospodarstwie jest bardzo zróżnicowane i zależy głównie od systemu utrzymania zwierząt. W systemie bezściołowym praktycznie słoma jest niepotrzebna, a użyta na paszę powinna być pocięta na sieczkę. Orientacyjnie należy przyjąć, że zapotrzebowanie na uzupełnienie pasz i ściółkę na 1 szt. dorosłą w oborach ściołowych wynosi: bydło – 10 dt, konie 18 dt, owce 4 dt.
Każdy gospodarz powinien oszacować zasoby zgromadzonych pasz z uwzględnieniem poplonów i wszystkich możliwych źródeł ich uzupełnienia.
Wyliczenie posiadanych pasz ułatwią następujące dane:
- kiszonki – ciężar 1 beli sianokiszonki 550-600 kg, 1 m3 kiszonki sporządzanej w pryzmie waży – 750 kg
- siano – kostka z prasy waży 15-25 kg, bela z prasy zwijającej 300-350 kg, 1 m3 siana luzem w stodole waży 90 kg
- słoma – kostka z prasy waży 10-15 kg, bela słomy z prasy zwijającej 200-250 kg.
Zalecenia dla rolników wynikające z trudnej sytuacji paszowej
- Krowy i jałówki reprodukcyjne stanowią najważniejszy potencjał produkcyjny gospodarstw mlecznych i producentów bydła mięsnego. Dlatego też działania w warunkach krytycznych powinny być nakierowane na utrzymanie stada podstawowego.
- W szczególnie trudnej sytuacji paszowej można ograniczyć stado poprzez wyprzedaż sztuk o najniższym potencjale produkcyjnym i zdrowotnym. Jednocześnie pamiętać należy o pozostawieniu odpowiedniej ilości wartościowych cieliczek na odtworzenie stada.
- Niedobory kiszonek można uzupełnić ziemniakami (mają zbliżoną zawartość składników pokarmowych do bardzo dobrej jakości kiszonki z kukurydzy). Dzienna dawka ziemniaków na krowę do 10 kg, młode bydło 1 do 6 w zależności od wieku.
- Cennym uzupełnieniem brakujących pasz dla bydła mogą być produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego (młóto, śruty poekstrakcyjne, otręby, wysłodki buraczane, wywar gorzelniany itp.).
- Racjonalnie skarmiać pasze w dawkach zbilansowanych. Kiszonkę z kukurydzy
stosować z sianokiszonką. Kiszonka ze zbóż
ma wartość zbliżoną do sianokiszonki. Niedobór białka w śrutach zbożowych uzupełniać poprzez dodatek 20% śruty rzepakowej. Pamiętać o stosowaniu soli lizawki i dodatków witaminowo-mineralnych (gotowe mieszanki treściwe dla bydła w swoim składzie zawierają odpowiednią ilość witamin i związków mineralnych). - Stosować ciągłość żywienia. Zmiana pasz powoduje zakłócenia w trawieniu i odbija się niekorzystnie na wydajności. Wprowadzanie nowej paszy powinno następować stopniowo (w ciągu 10-14 dni), aby bakterie w żwaczu miały możliwość adaptacji do jej trawienia.
- W gospodarstwach dotkniętych głębokim kryzysem można ograniczyć dawkę pasz objętościowych, a ich niedobór uzupełniać słomą. Słoma daje uczucie sytości, długo zalega w przedżołądku, utrzymuje odruch przeżuwania i dzięki mikroorganizmom żwacza pozwoli bydłu przetrwać. Konieczne jest zapewnienie stałego dostępu do wody i soli lizawki.
Opracował: mgr inż. Stanisław Nowowiejski
Przykładowy bilans pasz na okres żywienia zimowego dla zwierząt żywionych paszami objętościowymi w roku 2003/2004 | |||||||
Wyszczególnienie
|
Sztuk
|
Treściwe
|
Siano
|
Kiszonki i okop.
|
|||
N
|
Razem
|
N
|
Razem
|
N
|
Razem
|
||
Krowy |
30
|
4-10
|
240
|
6-10
|
180
|
60
|
1800
|
Jałówki cielne |
6
|
1,5
|
9
|
7
|
42
|
40
|
240
|
Jałówki od 1 do 1,5 roku |
7
|
2,0
|
14
|
5
|
35
|
35
|
245
|
Jałówki od 0,5 do 1 roku |
7
|
3,0
|
21
|
4
|
28
|
20
|
140
|
Cielęta do 0,5 roku |
8
|
3,0
|
24
|
3
|
24
|
6
|
48
|
Bydło opasowe od 0,5 do 1 r. |
2
|
4,0
|
8
|
4
|
8
|
30
|
60
|
Bydło opasowe pow. 1 roku |
2
|
5,0
|
10
|
5
|
10
|
40
|
80
|
Ogółem bydło |
62
|
x
|
326
|
x
|
327
|
x
|
2613
|
Konie (na sztukę dorosłą) |
–
|
6,0
|
–
|
1,0
|
–
|
0,4
|
–
|
Kozy |
–
|
0,1
|
–
|
0,3
|
–
|
0,4
|
–
|
Owce |
–
|
0,1
|
–
|
0,3
|
–
|
0,3
|
–
|
Rezerwa 20-30% |
x
|
x
|
–
|
65
|
523
|
||
Ogółem potrzeby paszowe |
x
|
x
|
326
|
x
|
392
|
x
|
3136
|
Pokrycie zapotrzebowania – produkcja pasz
|
|||||
Wyszczególnienie
|
Pow. ha
|
Śr. plon
dt/ha |
Treściwe
|
Siano
|
Kiszonki
i okopowe |
Trwałe UZ – sporządzono: |
6,4
|
220
|
–
|
–
|
–
|
Siana |
6,4
|
44
|
–
|
282
|
–
|
Kiszonek |
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
Razem pasz z trwałych u. z. |
x
|
x
|
x
|
282
|
–
|
UZ na gruntach ornych | |||||
Kiszonki |
8,5
|
230
|
–
|
–
|
1368
|
Siano |
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
Razem pasz z u z na gr. ornych |
x
|
x
|
–
|
1368
|
|
Ogółem pasze z uż. zielonych |
x
|
x
|
x
|
282
|
1368
|
Zboża i inne na kiszonkę |
3,0
|
200
|
x
|
x
|
420
|
Kukurydza |
4,0
|
480
|
x
|
x
|
1536
|
Liście buraków na kiszonkę |
–
|
x
|
x
|
x
|
–
|
Wysłodki na kiszonkę |
x
|
x
|
x
|
x
|
–
|
Kiszonki z poplonów |
–
|
x
|
x
|
–
|
|
Okopowe pastewne + ziemniaki na paszę |
–
|
x
|
x
|
–
|
|
Zboża na pasze treściwe |
4,0
|
36
|
144
|
x
|
x
|
Pasze z zakupu (rodzaj) |
x
|
x
|
182
|
–
|
–
|
Ogółem zasoby pasz |
x
|
x
|
326
|
282
|
3324
|
– Niedobór, + Nadmiar |
x
|
x
|
00
|
-110
|
+188
|
N – norma zapotrzebowania poszczególnych pasz na 1 szt. na 200 dni żywienia zimowego (podzielenie normy przez 200 daje średnią dawkę dzienną paszy na 1 sztukę). |