waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022

QMP sposobem na dobrą wołowinę

gru 16, 2016

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego planuje stworzenie sieci ekspertów ds. bydła mięsnego, którzy będą bezpośrednio dostepni dla hodowców. Pierwszym krokiem w tej specjalizacji było spotkanie organizowane przez PZPBM i CDR w Brwinowie dla pracowników Ośrodków Doradztwa Rolniczego, Izb Rolniczych oraz doradców z firm paszowych. Spotkanie to miało na celu zainicjowanie cyklu szkoleń dla osób pracujących w terenie z rolnikami zajmującymi się produkcją żywca wołowego dobrej jakości. Kontynuacją tych spotkań będzie wyszkolenie kadry kilkudziesięciu osób, które w sposób fachowy będą doradzać hodowcom bydła mięsnego m.in. przy doborze odpowiednich zwierząt do rozrodu, odpowiednim i właściwie zbilansowanym żywieniu, późniejszego wychowu cieląt. Ponadto będą także doradzać rolnikom w kwestii zorganizowania odpowiedniego systemu utrzymania bydła mięsnego i właściwej profilaktyce weterynaryjnej. Wszystkie te zabiegi będą zmierzały do wyprodukowania włowiny wysokiej jakości w systemie QMP, w którym producenci będą mieli dodatkowe korzyści w postaci wyższej ceny w skupie o 1-2zł/kg wagi WBC. Dodatkowo w przypadku ubiegania się o dofinansowanie ze środków PROW gospodarstwo posiadające certyfikat QMP otrzyma dodatkowo 2 punkty do wniosku.

Zbigniew Kierznowski

PZDR w Zambrowie

Skip to content