QMP sposobem na dobrą wołowinę

Gru 16, 2016

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego planuje stworzenie sieci ekspertów ds. bydła mięsnego, którzy będą bezpośrednio dostepni dla hodowców. Pierwszym krokiem w tej specjalizacji było spotkanie organizowane przez PZPBM i CDR w Brwinowie dla pracowników Ośrodków Doradztwa Rolniczego, Izb Rolniczych oraz doradców z firm paszowych. Spotkanie to miało na celu zainicjowanie cyklu szkoleń dla osób pracujących w terenie z rolnikami zajmującymi się produkcją żywca wołowego dobrej jakości. Kontynuacją tych spotkań będzie wyszkolenie kadry kilkudziesięciu osób, które w sposób fachowy będą doradzać hodowcom bydła mięsnego m.in. przy doborze odpowiednich zwierząt do rozrodu, odpowiednim i właściwie zbilansowanym żywieniu, późniejszego wychowu cieląt. Ponadto będą także doradzać rolnikom w kwestii zorganizowania odpowiedniego systemu utrzymania bydła mięsnego i właściwej profilaktyce weterynaryjnej. Wszystkie te zabiegi będą zmierzały do wyprodukowania włowiny wysokiej jakości w systemie QMP, w którym producenci będą mieli dodatkowe korzyści w postaci wyższej ceny w skupie o 1-2zł/kg wagi WBC. Dodatkowo w przypadku ubiegania się o dofinansowanie ze środków PROW gospodarstwo posiadające certyfikat QMP otrzyma dodatkowo 2 punkty do wniosku.

Zbigniew Kierznowski

PZDR w Zambrowie

Skip to content