Za nami regionalny finał najsmaczniejszego ogólnopolskiego konkursu na wyjątkowy produkt tradycyjny. W szranki stanęło ponad 80 produktów przygotowanych i prezentowanych przez ponad 60 producentów oraz 9 zespołów dwuosobowych, które przygotowywały przystawkę lub zupę i danie główne.
Celem przyświecającym organizacji tego wyjątkowego wydarzenia jest założenie, aby ocalić od zapomnienia stare, sprawdzone receptury w ich oryginalnej postaci. To również działanie w kierunku identyfikacji i zgromadzenia wiedzy o unikalnych regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w niewielkich firmach gastronomicznych, gospodarstwach agroturystycznych, czy przez koła gospodyń wiejskich. Stare receptury i umiejętność wytwarzania lokalnych kulinariów jest wyjątkowym, niematerialnym bogactwem naszego regionu, a unikalne smaki przyciągają co roku wielu turystów do naszego województwa.
Sam konkurs składa się z dwóch niezależnych kategorii: PRODUKT i POTRAWA.
„PRODUKT”
W tej kategorii, komisję oceniającą zgłoszone kulinaria stanowili:
Izabella Byszewska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Dominik Orłowski – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Magdalena Tymińska – Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego
Agnieszka Zawistowska – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział w Białymstoku
Jerzy Leszczyński – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
Członkowie komisji dokonali oceny organoleptycznej 64 produktów i 17 ubiegających się o nominację do nagrody PERŁA 2024, i wspólnie przyznali nagrody i wyróżnienia następującym producentom i ich produktom:
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I miejsce: Joanna Putkowska, Dażynka WAW – za „Kawał mięcha”
Magdalena i Marcin Kosakowscy „RHD Swojskie Wędliny” – za schab suszony na zapiecku
Wyróżnienie: Maria Giczewska za domową słoninę soloną
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
Nie przyznano nagród i wyróżnień
Podkategoria: produkty mleczne
Wyróżnienie: Adam Lewczuk, „Sery z Puszczy Białowieskiej” – za „Sonatkę”
Podkategoria: miody
I miejsce: Iwona Siniło „RHD Barć Podlaska” – za miód z podlaskich łąk i lasów z Wierzchlesia wielokwiatowy
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I miejsce: Helena Datczuk – za rajską marmoladę
Wyróżnienie: Iwona Wykowska, RHD Gospodarstwo Ogrodniczo-Sadownicze – za gruszki królowej Bony z szafranem.
Podkategoria: przetwory warzywne
I miejsce: KGW w Przystawańcach za kapustę kiszoną Dzuków.
Podkategoria: produkty zbożowe
I miejsce: Bogusław Mroczkowski, Piekarnia I. B. Mroczkowscy za chleb wiejski żytni
Wyróżnienie: Wida Marcinkiewicz, KGW w Przystawańcach za kuciukai
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I miejsce: KGW w Radziłowie za rumbambarkę
Aldona Wołyniec, Użejga – Zajazd Litewski za raguolis – sękacz
Wyróżnienie: Oksana Tomaszewska, RHD „Olszański Smak” za sernik wiejski
Aldona i Dariusz Szupszyńscy „Raguolis” za Skruzdelynas
Aneta Kraśko, KGW z Orzeszkowa za sernik babuni z Orzeszkowa
Wanda Sokołowska, KGW w Truszkach za chrusty
- Napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I miejsce: Ewa Omelianowicz, KGW Hołodzianki za kompot z mirabelki żółtej i jabłek
Alina Jankowska za piwo kozicowe
Podkategoria: napoje alkoholowe
I miejsce: Alicja Sienkiewicz – Dawidowska, KGW w Rudzie za nalewkę z czerwonej porzeczki
- Inne produkty regionalne:
I miejsce: Krystyna Grygorczuk, KGW w Moszczonie Królewskiej za kiszkę ziemniaczaną z krwią
Spośród 17 wyrobów ubiegających się o nominację do nagrody „Perła” wybrano osiem:
- Rolada z dzikiej kaczki – KGW w Rudzie
- Kiełbasa spod strzechy – RHD Swojskie Wędliny
- Karp wędzony – Monika Giczewska Catering NIKA
- Chleb Motules – Piekarnia I. B. Mroczkowscy
- Mielnickie korowajczyki weselne – Helena Datczuk
- Rogaliki Dzukeliai- Aldona Szupszyńska
- Podpiwek – KGW Hołodzianki
- Żurawina z gruszką – Krystyna Czarnecka.
Ostateczny werdykt poznamy po posiedzeniu Kapituły przyznającej prestiżową nagrodę ,,PERŁA 2024’’, czyli dowiemy się, które z nominowanych wyżej produktów zaprezentują się w Poznaniu, a ich wytwórcy odbiorą tą wyjątkową statuetkę.
„Od pola do stołu”
Ta sama Komisja oceniła także wyroby zgłoszone do kategorii „Od pola do stołu” utworzonej przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, przyznając:
I miejsce: za jajko od kurki zielononóżki – Monice Giczewskiej, Catering NIKA
II miejsce: za ziołomiody – Iwonie Siniło „Barć Podlaska”
Ta kategoria skierowana jest głównie do rolników, producentów wytwarzających i sprzedających swoje produkty nieprzetworzone (np. jaja, warzywa, owoce, itp.) oraz wyroby, bezpośrednio indywidualnemu odbiorcy.
„POTRAWA”
Do tej kategorii zakwalifikowało się 9 dwuosobowych zespołów, które miały za zadanie przygotowanie zupy lub przystawki oraz dania głównego i odpowiedniego zaprezentowania całej potrawy przed komisją.
W tej konkurencji, oceny dokonywała komisja w składzie:
Grażyna Kurpińska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego,
Paweł Ochman – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego,
Iwona Krzyżanowska – Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.
Monika Porzezińska – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa,
Marcin Budynek – Szef kuchni, restaurator, doradca kulinarny,
Joanna Czarkowska – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie,
przyznając następujące miejsca i wyróżnienia:
- I miejsce: (oraz nominacja do tegorocznej nagrody „Perła”) – KGW Świsłoczanki za kwas z tołkanicą oraz maczankę z jajaecznią
- II miejsce: KGW Zalewianka za zalewajkę z kwasem i okrasą oraz confit z kaczki
- III miejsce: Użejga – Zajazd Litewski za sałamokas oraz czenaki
Uroczysty moment odczytania protokołu i wręczenia nagród zwycięzcom i wyróżnionym odbył się na scenie na placu Zamku w Tykocinie.
Organizatorem Konkursu na poziomie krajowym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. W naszym województwie, w ramach współpracy, organizatorami są Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Producenci nagrodzonych i wyróżnionych produktów otrzymali nagrody w postaci bonów, które zostały ufundowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Białymstoku oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Tradycyjnie przyznawana „Nagroda Dyrektora PODR w Szepietowie za kultywowanie tradycji podlaskiego dziedzictwa kulinarnego i propagowanie idei konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo” w kategorii PRODUKT, trafiła w tym roku w ręce Anny Gąsowskiej „Siedlisko u Gąski”. Nagrodę, w postaci bonu wręczył Jerzy Leszczyński – z-ca Dyrektora Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Po raz pierwszy uzupełnieniem wydarzenia był konkurs „Kromka.pl”, promujący lokalnych piekarzy i rolników wytwarzających w ramach RHD tradycyjne wypieki.
Członkowie Komisji:
Izabella Byszewska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Dominik Orłowski – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Anna Fatyga – Redaktor Naczelna miesięcznika „Wiadomości Rolnicze”
Anna Smolińska – etnograf w Skansenie w Nowogrodzie
Kinga Wolińska – właścicielka rodzinnej piekarni w Łomży,
po degustacji wypieków zaprezentowanych w konkursie, przyznali pierwsze miejsce dla Józefa Zalewskiego, Piekarnia „Wiźnianka” za chleb żytni.
Joanna Czarkowska
PODR Szepietowo
fot. Anna Fatyga