Nasze Kulinarne Dziedzictwo w Tykocinie

sie 26, 2024 | Aktualności

Za nami regionalny finał najsmaczniejszego ogólnopolskiego  konkursu na wyjątkowy produkt tradycyjny. W szranki stanęło ponad 80 produktów przygotowanych i prezentowanych przez ponad 60 producentów oraz 9 zespołów dwuosobowych, które przygotowywały przystawkę lub zupę i danie główne.

Celem przyświecającym organizacji tego wyjątkowego wydarzenia jest założenie, aby ocalić od zapomnienia stare, sprawdzone receptury w ich oryginalnej postaci. To również działanie w kierunku identyfikacji i zgromadzenia wiedzy o unikalnych regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w niewielkich firmach gastronomicznych, gospodarstwach agroturystycznych, czy przez koła gospodyń wiejskich.  Stare receptury i umiejętność wytwarzania lokalnych kulinariów jest wyjątkowym, niematerialnym bogactwem naszego regionu, a unikalne smaki przyciągają co roku wielu turystów do naszego województwa.

Sam konkurs składa się z dwóch niezależnych kategorii: PRODUKT i POTRAWA.

 „PRODUKT”

W tej kategorii, komisję oceniającą zgłoszone kulinaria stanowili:

Izabella Byszewska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

Dominik Orłowski – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

Magdalena Tymińska – Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego

Agnieszka Zawistowska – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział w Białymstoku

Jerzy Leszczyński  – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Członkowie komisji  dokonali oceny organoleptycznej  64 produktów i 17 ubiegających się o nominację do nagrody PERŁA 2024, i wspólnie przyznali nagrody i wyróżnienia następującym producentom i ich produktom:

  • Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I miejsce:  Joanna Putkowska, Dażynka WAW – za „Kawał mięcha”

Magdalena i Marcin Kosakowscy „RHD Swojskie Wędliny” – za schab suszony na zapiecku

Wyróżnienie:     Maria Giczewska za domową słoninę soloną

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

Nie przyznano nagród i wyróżnień

Podkategoria: produkty mleczne

Wyróżnienie:     Adam Lewczuk, „Sery z Puszczy Białowieskiej” – za  „Sonatkę”

Podkategoria: miody

I miejsce: Iwona Siniło „RHD Barć Podlaska” – za miód z podlaskich łąk i lasów z Wierzchlesia wielokwiatowy

  • Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

I miejsce: Helena Datczuk – za rajską marmoladę

Wyróżnienie: Iwona Wykowska, RHD Gospodarstwo Ogrodniczo-Sadownicze – za gruszki królowej Bony z szafranem.

Podkategoria: przetwory warzywne

I miejsce: KGW w Przystawańcach za kapustę kiszoną Dzuków.

Podkategoria: produkty zbożowe

I miejsce: Bogusław Mroczkowski, Piekarnia I. B. Mroczkowscy  za chleb wiejski żytni

Wyróżnienie: Wida Marcinkiewicz, KGW w Przystawańcach za kuciukai

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I miejsce: KGW w Radziłowie za rumbambarkę

Aldona Wołyniec, Użejga – Zajazd Litewski za raguolis – sękacz

Wyróżnienie: Oksana Tomaszewska, RHD „Olszański Smak” za sernik wiejski

Aldona i Dariusz Szupszyńscy „Raguolis” za Skruzdelynas

Aneta Kraśko, KGW z Orzeszkowa za sernik babuni z Orzeszkowa

Wanda Sokołowska, KGW w Truszkach za chrusty

  • Napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I miejsce: Ewa Omelianowicz, KGW Hołodzianki  za kompot z mirabelki żółtej i jabłek

Alina Jankowska za piwo kozicowe

Podkategoria: napoje alkoholowe

I miejsce: Alicja Sienkiewicz – Dawidowska, KGW w Rudzie za nalewkę z czerwonej porzeczki

  • Inne produkty regionalne:

I miejsce: Krystyna Grygorczuk, KGW w Moszczonie Królewskiej za kiszkę ziemniaczaną z krwią

Spośród 17 wyrobów ubiegających się o nominację do nagrody „Perła” wybrano osiem:

  • Rolada z dzikiej kaczki – KGW w Rudzie
  • Kiełbasa spod strzechy – RHD Swojskie Wędliny
  • Karp wędzony – Monika Giczewska Catering NIKA
  • Chleb Motules – Piekarnia I. B. Mroczkowscy
  • Mielnickie korowajczyki weselne – Helena Datczuk
  • Rogaliki Dzukeliai- Aldona Szupszyńska
  • Podpiwek – KGW Hołodzianki
  • Żurawina z gruszką – Krystyna Czarnecka.

Ostateczny werdykt poznamy po posiedzeniu Kapituły przyznającej prestiżową nagrodę ,,PERŁA 2024’’, czyli  dowiemy się, które z nominowanych wyżej produktów zaprezentują się w Poznaniu, a ich wytwórcy odbiorą tą wyjątkową statuetkę.

„Od pola do stołu”

Ta sama Komisja oceniła także wyroby zgłoszone do kategorii „Od pola do stołu” utworzonej przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, przyznając:

I miejsce: za jajko od kurki zielononóżki – Monice Giczewskiej, Catering NIKA

II miejsce: za ziołomiody – Iwonie Siniło „Barć Podlaska”

Ta kategoria skierowana jest  głównie do rolników, producentów wytwarzających i sprzedających swoje produkty nieprzetworzone (np. jaja, warzywa, owoce, itp.) oraz wyroby, bezpośrednio indywidualnemu odbiorcy.

„POTRAWA”

Do tej kategorii zakwalifikowało się 9 dwuosobowych zespołów, które miały za zadanie przygotowanie zupy lub przystawki oraz dania głównego i odpowiedniego zaprezentowania całej potrawy przed komisją.

W tej konkurencji, oceny dokonywała komisja w składzie:

Grażyna Kurpińska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego,

Paweł Ochman – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego,

Iwona Krzyżanowska  – Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.

Monika Porzezińska – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa,

Marcin Budynek    – Szef kuchni, restaurator, doradca kulinarny,

Joanna Czarkowska – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie,

przyznając następujące miejsca i wyróżnienia:

  • I miejsce: (oraz nominacja do tegorocznej nagrody „Perła”) – KGW Świsłoczanki za kwas z tołkanicą oraz maczankę z jajaecznią
  • II miejsce: KGW Zalewianka za zalewajkę z kwasem i okrasą oraz confit z kaczki
  • III miejsce: Użejga – Zajazd Litewski za sałamokas oraz czenaki

Uroczysty moment odczytania protokołu i wręczenia nagród zwycięzcom i wyróżnionym odbył się na scenie na placu Zamku w Tykocinie.

Organizatorem Konkursu na poziomie krajowym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. W naszym województwie, w ramach współpracy, organizatorami są Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Producenci nagrodzonych i wyróżnionych produktów otrzymali nagrody w postaci bonów, które zostały ufundowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Białymstoku oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Tradycyjnie przyznawana „Nagroda Dyrektora PODR w Szepietowie za kultywowanie tradycji podlaskiego dziedzictwa kulinarnego i propagowanie idei konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo” w kategorii PRODUKT, trafiła w tym roku w ręce Anny Gąsowskiej „Siedlisko u Gąski”. Nagrodę, w postaci bonu  wręczył Jerzy Leszczyński – z-ca Dyrektora Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Po raz pierwszy uzupełnieniem wydarzenia był konkurs „Kromka.pl”, promujący lokalnych piekarzy i rolników wytwarzających w ramach RHD tradycyjne wypieki.

Członkowie Komisji:

Izabella Byszewska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

Dominik Orłowski – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

Anna Fatyga – Redaktor Naczelna miesięcznika „Wiadomości Rolnicze”

Anna Smolińska – etnograf w Skansenie w Nowogrodzie

Kinga Wolińska – właścicielka rodzinnej piekarni w Łomży,

po degustacji wypieków zaprezentowanych w konkursie, przyznali pierwsze miejsce dla Józefa Zalewskiego, Piekarnia „Wiźnianka” za chleb żytni.

 

 

Joanna Czarkowska

PODR Szepietowo

fot. Anna Fatyga

 

 

 

Odsłony : 145
Skip to content