Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Zwrot podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Zwrot podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego


Print Friendly, PDF & Email

Rolnicy, którzy posiadają faktury VAT na zakup oleju napędowego użytego w produkcji rolnej wkrótce będą mogli odzyskać część wydanych na ten cel pieniędzy.

W terminie od 1 do 28 lutego 2018 roku należy złożyć u Urzędzie Gminy lub Urzędzie Miasta odpowiednio w zależności od położenia gruntów rolnych wniosek o zwrot podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej. Powyższy termin naboru wniosków dotyczy zakupów dokonanych w okresie od 1 sierpnia 2017 r do 31 stycznia 2018 r. Faktury z tego okresu lub kopie tych faktur potwierdzone za zgodność z oryginałem są jedynym załącznikiem do wniosku.

Stawka zwrotu akcyzy w 2018 roku wynosi 1 zł/l oleju napędowego. Norma przewiduje maksymalne zużycie 86 l/ha użytków rolnych. Oznacza to, że zwrot nie może być wyższy niż 86 zł/1 ha powierzchni użytków rolnych. Planowany termin wypłaty pieniędzy w kasach Urzędów lub przelewem na numer konta rolnika wskazany we wniosku to 3 do 30 kwietnia 2018 r.

W ramach limitu na 2018 rok przeprowadzony będzie jeszcze jeden nabór takich wniosków w terminie 1 – 31 sierpnia do którego załącznikiem będą faktury z okresu zakupów od 1 lutego do 31 lipca 2018 r.

Wzór wniosku zawiera rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 czerwca 2013r. ( Dz.U. z 2015 r poz. 789) dostępne pod adresem: https://bip.minrol.gov.pl/Informacje-Branzowe/Zwrot-podatku-akcyzowego

Grażyna Orzepowska

PZDR Siemiatycze