Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Zielono mi – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Zielono mi


Print Friendly, PDF & Email

Jak co roku do Szepietowa przybyły tłumy zwiedzających. Zielona Gala to prestiżowa, ciesząca się dużym zainteresowaniem impreza, organizowana przede wszystkim z myślą o hodowcach bydła. Gorąca atmosfera panowała na terenach wystawowych nie tylko z powodu pięknej, słonecznej pogody.

Podczas dwunastej edycji targów wystawcy zaprezentowali najnowsze technologie do produkcji sianokiszonek i siana, a także do transportu i zadawania pasz. Nie mogło zabraknąć największego polskiego producenta ciągników i maszyn rolniczych, a także lidera segmentu elektromobilności – firmy URSUS . Marka ta ze swoją ponad 120-letnią tradycją jest synonimem mechanizacji polskiego rolnictwa. Na szepietowskiej Agroarenie firma widowiskowo zaprezentowała możliwości swojego sprzętu do zbioru zielonek. Pokazom maszynowym po raz kolejny towarzyszyła demonstracja bezpiecznej pracy maszyn, zorganizowana z inicjatywy Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego OR w Białymstoku. Udzielono wielu wskazówek dotyczących prawidłowego użytkowania i sprawdzania stanu technicznego maszyn i urządzeń rolniczych.

DSC02268

DSC02282

DSC02285

DSC02287

DSC02288

DSC02295

Jubileuszowa, dziesiąta edycja Podlaskich Targów Budownictwa Wiejskiego przyciągnęła do Szepietowa dziesiątki wystawców, którzy prezentowali najnowsze technologie w budownictwie inwentarskim. Można było się dowiedzieć jak nowocześnie i zgodnie z trendami wybudować budynki gospodarcze. Prezentowano rozwiązania drewniane, stalowe oraz te tradycyjne i najchętniej wybierane przez rolników – murowane.

DSC02120

DSC02158

DSC02175

Na stałe do kalendarium imprez wpisał się Czempionat Koni Sokólskich, od kilku już lat towarzyszący Zielonej Gali i Podlaskim Targom Budownictwa Wiejskiego. W tym roku hodowcy zaprezentowali kilkadziesiąt najpiękniejszych okazów tej rasy. Największe uznanie wśród zwiedzających jak i oceniających a także tytuły czempionów uzyskali w kategorii

  • klaczki roczne – Pryncessa z hodowli Zbigniewa Słowikowskiego (superviceczempion )

k1

  • ogierki roczne – Galant z hodowli Andrzeja Osakowicza ( superviceczempion )

2

  • klacze dwuletnie – Edycja z hodowli Bogumiła Sawczuka ( superczempion )

3

  • ogiery dwuletnie – Pegaz z hodowli Kazimierza Brzozowskiego ( superczempion )

4

Podczas targów jak zawsze można było uzyskać fachowe porady pracowników Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie z zakresu produkcji zwierzęcej, roślinnej, zasad integrowanej ochrony środowiska, ekonomiki produkcji, przedsiębiorczości, ekologii i agroturystyki. W namiocie szkoleniowym można było uczestniczyć w wykładach na temat agrotechniki użytków zielonych i wykorzystania pasz w żywieniu przeżuwaczy, wykłady te przeprowadził Marcin Mierzejewski, przedstawiciel firmy DSV Polska. Zainteresowani odnawialnymi źródłami energii, ogniwami fotowoltaicznymi, ich zastosowaniem i korzyściami z tego płynącymi mogli uczestniczyć w wykładach przeprowadzonych przez pracowników Optima Polska.

optima

Jak zawsze wybrano Hit Zielonej Gali. W tym roku uhonorowano firmę URSUS S.A. – producenta ciągnika rolniczego URSUS C-380.

ursus

Wśród firm prezentujących asortyment służący do budownictwa wiejskiego największe uznanie zdobył „Termobloczek TR Extra” firmy Prefbet Śniadowo.

DSC02449

Nagrody wręczył Sekretarz Stanu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pan Jacek Bogucki.

DSC02436

Anna Kostro

fot. A. Kostro, R. Korczak