Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Zakończyły się największe targi rolnicze północno-wschodniej Polski – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Zakończyły się największe targi rolnicze północno-wschodniej Polski


Print Friendly, PDF & Email

Rekordowa liczba wystawców z Polski i zagranicy, ponad tysiąc zwierząt hodowlanych, tłumy zwiedzających i dwa dni wypełnione pokazami, konkursami, spotkaniami edukacyjnymi i handlowymi, tak było na Regionalnej Wystawie Zwierząt Hodowlanych i Dniach z Doradztwem Rolniczym. Już po raz dwudziesty drugi hodowcy wystawili do konkursu najlepsze zwierzęta, a wystawcy zaprezentowali bogatą ofertę targową. 27 i 28 czerwca 2015 r. na terenach wystawowych AGROARENA Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie odbyły się największe targi rolnicze północno-wschodniej Polski.

1959 18

Dwudziesta druga wystawa była okazją do zaprezentowania osiągnięć w hodowli zwierząt, w tym szczególnie bydła, a także nowych technologii, maszyn i urządzeń do produkcji rolnej. Dostępny był również serwis doradczy. Imprezę odwiedziło kilkadziesiąt tysięcy zwiedzających.

1959 7

 

Oficjalne otwarcie wystawy, symbolicznego przecięcia wstęgi dokonują (od lewej): Marek Skarżyński komisarz wystawy, Mieczysław Kazimierz Baszko marszałek województwa podlaskiego, Ewa Kłębukowska dyrektor ds. Oceny Wartosci Użytkowej PFHBiPM w Warszawie, Leszek Sobolewski dyrektor Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt, Grzegorz Mikołajczyk dyrektor PODR w Szepietowie, Jerzy Leszczyński członek zarządu województwa podlaskiego.

 

1959 12

 

Wystawa zwierząt

1959 6

Podczas Wystawy można było podziwiać najpiękniejsze okazy: bydła ras mlecznych i mięsnych, koni, owiec, drobiu i królików. Jak na mleczną potęgę kraju przystało, hodowcy licznie zaprezentowali bydło mleczne. Przywiezli ponad 200 krów i jałowic. Wśród bydła mięsnego można było oglądać rasy: limousin, charolaise, simental i hereford. Hodowcy koni przywieźli okazy rasy polski koń zimnokrwisty i typ sokólski. Nie zabrakło cieszących oko szynszyli, królików i ptactwa ozdobnego.

 

1959 4

 

Regionalnej Wystawie towarzyszyła III Ogólnopolska Wystawa Królików Rasowych. 70 hodowców z Polski i dwóch z Litwy wystawiło ponad 500 królików w 48 rasach. Łącznie w Szepietowie zaprezentowano ponad 1000 zwierząt, najlepszych przedstawicieli swoich ras.

Staranne przygotowanie zwierząt oraz efekty gospodarskiej pracy zostały ocenione przez komisję konkursową, która wyłoniła superczempiony, czempiony i wiceczempiony.

1959 1

 

Na wystawie tryumfował Stanisław Żochowski hodowca bydła mlecznego z Kamińskich Wiktorów. Po trzech latach nieobecności na szepietowskich wystawach zdobył rekordową ilość trofeów – dwa superczempiony i sześć czempionów. Pozostałe tytuły czempiona trafiły do Andrzeja Kruszewskiego z Tłoczewa za krowę Fela 7, Adama Tworkowskiego z Brzósk Starych za jałówkę czerwono-białą Francja i Stanisława Falkowskiego z miejscowości Filipy za krowę białogrzbietą Żenię. Komisja oceniająca bydło mleczne przyznała także w poszczególnych rasach i kategoriach szesnaście wiceczempionów – najwięcej, bo aż cztery otrzymał za swoje krowy Adam Pietruszyński, właściciel gospodarstw w Lachowie i w Stradunach.

Tytuły superczempionów przyznano w następujących kategoriach:

  • w kategorii krów mlecznych – za krowę DORA 18, właściciel Stanisław Żochowski
  • w kategorii jałowic mlecznych – za jałówkę VEELA, właściciel Stanisław Żochowski
  • w kategorii bydło mięsne za krowy z cielętami rasy charolaise, właściciel Jerzy Magowski
  • w kategorii klacze – za klacz CENTKA, właściciel Paweł Świderski
  • w kategorii ogiery – za ogiera FRAMAND, właściciel Grzegorz Wiszowaty
  • w kategorii matki maciorki – właściciel Sławomir Paprocki
  • w kategorii tryki – właściciel Tomasz Rokicki
  • w kategorii drób grzebiący za stadko hodowlane kur nieśnych Zielononóżka kuropatwiana ZS-11 – Zofii i Gracjana Skórnicckich
  • w kategorii drób pływający za stadko rodzicielskie kaczek typu Pekin – Adama Belta z Ośrodka Hodowli Kaczek w Lińsku
  • w kategorii kolekcja królików ras małych (holenderski czarny) – Barbara i Henryk Koc
  • w kategorii kolekcja królików ras średnich (wiedeński szary) – Mariusz Chmiel
  • w kategorii kolekcja królików ras dużych (Belgijski olbrzym szary) – Andrzej Hilarski

Targi rolnicze

Szepietowo co roku przyciąga wielu krajowych i zagranicznych przedstawicieli agrobiznesu. Na Wystawę przyjechali znani producenci maszyn rolniczych, wyposażenia budynków inwentarskich, urządzeń udojowych oraz firmy paszowe, nawozowe, finansowe i doradcze oraz instytucje obsługujące rolnictwo. Szeroką ofertę prezentowały firmy, dbających o postęp hodowlany z zakresu genetyki. W sumie na powierzchni ponad 10 hektarów swoją ofertę zaprezentowano ponad 400 wystawców.

Wystawcy zagwarantowali zwiedzającym szereg atrakcji, prześcigali się w pomysłach, jak przyciągnąć na swoje stoisko klienta. Prezentowali pracę sprzętu rolniczego, kusili zwiedzających regionalnymi wyrobami. Była okazja oglądać pokazy sztuk walki, a nawet można było sobie zrobić „selfi” z celebrytą. Na stoiskach odbywały się liczne występy zespołów artystycznych oraz konkursy dla dzieci i dorosłych. Na zwiedzających czekały nagrody.

1959 2

 

1959 9

 

– Zorganizowaliśmy konkurs, w którym można było wygrać 10 porcji nasienia jednego z najlepszych buhajów Cogent Supershot – mówi Łukasz Brzósko z firmy Top Gen – wystarczyło wypełnić ankietę. Natomiast na stoisku Polskiego Wydawnictwa Rolniczego do wygrania była cieliczka.

 Hity Wystawy

1959 19

Za hit wystawy uznano system ApolloMilkSystem, prezentowany przez GEA Farm Technologies. Jest to prekursorska technologia udoju, dipowania i mycia w jednym. W Polsce funkcjonują tylko trzy takie instalacje.

– Nie zdejmując aparatu mamy dezynfekcję poudojową strzyków i mycie międzyudojowe aparatu łącznie z dezynfekcją – wyjaśnia Jarosław Wilczewski regionalny dyrektor sprzedaży Gea Farm Technologies – system ze względów ekonomicznych częściej wybierany jest do dużych gospodarstw, gdzie istnieje większe zagrożenie wystąpienia chorób.

 

1959 20

 

Wyróżniono również stoisko firmy Agrocentrum z Kolna, producenta pasz i dodatków funkcjonalnych dla bydła, trzody chlewnej i drobiu.

– Rolnicy interesowali się nowymi produktami z serii Farma Organica – mówi Łukasz Żurawiecki dyrektor handlowy działu bydła w firmie Agrocentrum. Są to dodatki funkcjonalne m.in. bolusy mineralne na choroby metaboliczne, wytwarzane w bardzo unikalnej technologii szklanej, dzięki której mikroelementy są w stu procentach wchłaniane przez zwierzęta – wyjaśnia wystawca. Agrocentrum w swej ofercie posiada jedyną na rynku paszę wzbogaconą o kwasy omega-3 – mówi Żurawiecki – co pozwala nawet 100-krotnie podnieść zawartość kwasów omega w mleku.

1959 21

Druga edycja Podlaskiej Szkoły Młodych Hodowców, organizowana przez Podlaski Związek Hodowców Bydła i Producentów Mleka i PFHBiPM, okazała się hitem publiczności. 24 młodych adeptów sztuki fitterskiej z województwa podlaskiego i mazowieckiego nabyło wiedzę i praktyczne umiejętności z zakresu żywienia, pielęgnacji, mycia, strzyżenia i oprowadzania bydła. Młodzież w wieku od 13 do 21 lat, już od 23 czerwca trenowała na szepietowskim ringu, pod czujnym okiem instruktorów na czele z Jaume Serrabassa z Hiszpanii. Zdobyty warsztat i nowe umiejętności uczniowie jedynej w Polsce takiej Szkoły, zaprezentowali przed szeroką publicznością. W odróżnieniu od tradycyjnej oceny, tym razem sędzia zamiast jałówek oceniał przygotowującą je młodzież. Najlepiej wypadł siedemnastoletni Dawid Wojno z miejscowości Wojny Piecki.

 1959 22

Stałym akcentem programu był konkurs dla najmłodszych hodowców. Dzieci w przedziale wiekowym 8-10 lat zaprezentowali się z hodowlanymi „pupilami”.

 

Dni z Doradztwem Rolniczym

 

Towarzyszące targom Dni z Doradztwem Rolniczym dały odwiedzającym Szepietowo wiele nowych i praktycznych rozwiązań w sferze organizacji gospodarstw rolnych. Można było skorzystać z kompleksowego doradztwa z zakresu produkcji zwierzęcej, roślinnej, zasad integrowanej ochrony środowiska, ekonomiki produkcji, przedsiębiorczości, PROW 2014-2020, ekologii i agroturystyki. Tradycją targów w Szepietowie jest stoisko informacyjno-promocyjne Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz podległych agencji rolniczych. To tam od ekspertów można było uzyskać ważne informacje dotyczące finansowania działań z zakresu rolnictwa i obszarów wiejskich na lata 2014–2020.

Dużą atrakcją Wystawy była możliwość obejrzenia unikalnej kolekcji ponad 250 odmian roślin uprawnych – zbóż, kukurydzy, traw, roślin strączkowych i oleistych. Fachowcy z PODR w Szepietowie doradzali i prezentowali przeprowadzane na polach doświadczenia: nawozowe, odmianowe i te z ochroną roślin. Natomiast seminaria na temat intensyfikacji produkcji zwierzęcej będą źródłem cennej wiedzy poprawiającej rentowność stada.

1959 5

1959 3

PREZENTACJE ZWIERZĄT

1959 13

1959 14

1959 15

1959 16

1959 17

 

1959 10

Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych to święto rolników, czas uhonorowania ciężkiej pracy i osiągnięć hodowców. Wystawa jest okazją do wyrażenia wdzięczności Bogu za wszelkie łaski. Dlatego tak ważna dla rolników jest uroczysta Eucharystia odprawiana podczas Wystawy. W niedzielny poranek odbyła się msza święta koncelebrowana przez ks. Bp Stanisława Stefanka.

1959 8

Podczas wystawy odbył się finał plebiscytu Gazety Współczesnej. Tytuł „Rolnika roku 2015” otrzymał Sylwester Jaszczołt, natomiast Tomasz Jędrzejczak to „Nasz sołtys” – według rankingu najlepszy wśród sołtysów.

Film z XXII Regionalnej Wystawy Zwierząt Hodowlnychegionalnej Wystawy Zwierząt Hodowlnych

 

Marlena Zaremba

foto:Wioletta Cieszkowska, Robert Korczak

 

Patronat honorowy

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Wojewoda Podlaski

Marszałek Województwa Podlaskiego

Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych

Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

Prezes Agencji Rynku Rolnego

Prezes Agencji Nieruchomości Rolnych

Prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka


Patronat

Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego