Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Za nami największe targi rolnicze północno-wschodniej Polski – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Za nami największe targi rolnicze północno-wschodniej Polski


Print Friendly, PDF & Email

Setki wystawców z Polski i zagranicy, prawie tysiąc zwierząt hodowlanych, tłumy zwiedzających i dwa dni wypełnione pokazami, konkursami, spotkaniami edukacyjnymi i handlowymi, tak było 25 i 26 czerwca 2016 r. na Regionalnej Wystawie Zwierząt Hodowlanych. Po raz dwudziesty trzeci hodowcy wystawili do konkursu swoje najlepsze zwierzęta, a wystawcy zaprezentowali bogatą ofertę targową.

Najlepsze zwierzęta

Podczas Wystawy można było podziwiać najpiękniejsze okazy: bydła ras mlecznych i mięsnych, koni, owiec, drobiu i królików. Jak na mleczną potęgę kraju przystało licznie zaprezentowano bydło mleczne. Hodowcy przywieźli ponad 150 krów i jałowic. Wśród bydła mięsnego można było oglądać rasy: limousin, charolaise, simental i hereford. Hodowcy koni przywieźli okazy rasy polski koń zimnokrwisty oraz typ sokólski.

Odbyła się III Ogólnopolska Wystawa Drobiu Hodowlanego i Użytkowego im. Adama Medykiewicza oraz Ogólnopolska Wystawa Królików.

Staranne przygotowanie zwierząt oraz efekty gospodarskiej pracy zostały ocenione przez komisję konkursową, która wyłoniła superczempiony, czempiony oraz wiceczempiony.

SUPERCZEMPIONY WYSTAWY

1 wystawa super

Targi rolnicze

Szepietowo co roku przyciąga wielu krajowych i zagranicznych przedstawicieli agrobiznesu. Na Wystawę przyjechali znani producenci maszyn rolniczych, wyposażenia budynków inwentarskich, urządzeń udojowych oraz firmy paszowe, nawozowe, finansowe, motoryzacyjne i doradcze oraz instytucje obsługujące rolnictwo. Szeroką ofertę prezentowały firmy, dbających o postęp hodowlany z zakresu genetyki. W sumie na powierzchni ponad 10 hektarów swoją ofertę zaprezentowano prawie 400 wystawców.

Tum1

Tradycyjnie wyróżniono najlepszych wystawców, przyznano trzy wyróżnienia:

– Hit Wystawy – Gama produktów MPU – mieszanek paszowych uzupełniających. Mieszanki mineralno-witaminowe VITAGROto nowatorska koncepcja żywienia bez GMO, stymulująca rozród, przeznaczona dla wysoko wydajnych krów mlecznych, młodzieży hodowlanej i bydła opasowego. Są to produkty melasowane o wysokiej pobieralności i przyswajalności. Linia produktów VITAGRO została uruchomiona w styczniu 2016 r. Produkt zaprezentowała Grupa Agrocentrum Sp. z o.o.

– Najatrakcyjniejsze Stoisko – firma WIPASZ –. stoisko otwarte dla wszystkich, ciekawie zaprezentowane, potrafią dobrze ugościć klientów. Wipasz produkuje pasze dla bydła, trzody i drobiu.

– Hit Publiczności – Samobieżna sieczkarnia John Deere 8400 prezentowana przez Contractus – o szerokości roboczej 6 metrów, wyposażona w jedyny w swoim rodzaju system chroniący przed uszkodzeniami powodowanymi przez metal i kamienie. Innowacyjne rozwiązania dotyczą budowy bębna tnącego, który służy do cięcia wszystkich upraw.

1 hity

Pokazy młodych hodowców

W ramach trzeciej Podlaskiej Szkoły Młodych Hodowców adepci sztuki fitterskiej z województwa podlaskiego, lubelskiego i mazowieckiego nabyli wiedzę i praktyczne umiejętności z zakresu żywienia, pielęgnacji, mycia, strzyżenia i oprowadzania bydła. Zdobyty warsztat uczniowie zaprezentowali przed szeroką publicznością, tym razem zamiast jałówek oceniano młodych hodowców – najlepiej wypadł Jakub Szeligowski.

Stałym akcentem programu był konkurs dla najmłodszych hodowców. Dzieci w przedziale wiekowym 8-10 lat zaprezentowali się z hodowlanymi „pupilami”.

1 szkola niedziela

Doradztwo Rolnicze

Towarzyszące targom Dni z Doradztwem Rolniczym dały odwiedzającym Szepietowo wiele nowych i praktycznych rozwiązań w sferze organizacji gospodarstw rolnych. Można było skorzystać z kompleksowego doradztwa z zakresu produkcji zwierzęcej, roślinnej, zasad integrowanej ochrony środowiska, ekonomiki produkcji, przedsiębiorczości, ekologii i agroturystyki. Tradycją targów w Szepietowie jest stoisko informacyjno-promocyjne Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz podległych agencji rolniczych.

Podczas Wystawy można było obejrzeć kolekcję ponad 250 odmian roślin uprawnych – zbóż, kukurydzy, traw oraz roślin strączkowych i oleistych. Fachowcy z PODR w Szepietowie doradzali i prezentowali przeprowadzane na polach doświadczenia: nawozowe, odmianowe i te z ochroną roślin.

Patronat Honorowy nad Wystawą objął:

  • Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Wojewoda Podlaski
  • Marszałek Województwa Podlaskiego
  • Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych
  • Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
  • Prezes Agencji Rynku Rolnego
  • Prezes Agencji Nieruchomości Rolnych
  • Prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
  • Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego

1 wysatwa 4

Swoją obecnością zaszczycił nas Sekretarz Stanu Jacek Bogucki Wiceminister Rolnictwa

1 wystawa 4

 

DSC05389

Szepietowo odwiedził również Wojewoda Podlaski Bohdan Paszkowski oraz Marszałek Województwa Podlaskiego Jerzy Leszczyński

1 wystawa

1 wystawa 2               Oficjalne otwarcie XXIII Regionalnej Wystawy Zwierząt Hodowlanych

1 wystawa 3

 

 tum2

goscie1

gocie

tlum5

tum3

1 wysatwa 5

odznaczeni

                Pracownicy PODR otrzymali odznakę honorową “Zasłużony dla Rolnictwa”

wigory

Tradycyjnie, zasłużonym dla rozwoju rolnictwa w regionie wręczono statuetki Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego – WIGORY

 

 

1 rolnnikroku

 Laureaci plebiscytów Gazety Współczesnej: Rolnik roku, Młody rolnik, Nasz sołtys

1 wystawa targi

tum3

tum7

tum6