Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

XVIII Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych i Dni z Doradztwem Rolniczym – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

XVIII Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych i Dni z Doradztwem Rolniczym


Print Friendly, PDF & Email
W dniach 25 i 26 czerwca 2011 r. na terenach wystawowych Agroarena Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie po raz osiemnasty odbyła się Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych i Dni z Doradztwem Rolniczym.

W ostatnią sobotę i niedzielę czerwca tereny wystawowe PODR w Szepietowie zamieniły się w tętniące życiem miasteczko rolnicze. Na powierzchni ponad 10 hektarów zaprezentowało się ponad 300 wystawców. Ring zapełnił się najpiękniejszymi okazami zwierząt hodowlanych. Bogata propozycja wystawców i wspaniała atmosfera panująca w Szepietowie przyciągnęła ponad 100 tysięcy zwiedzających.
Na XVIII Regionalną Wystawę Zwierząt Hodowlanych i Dni z Doradztwem Rolniczym do Szepietowa przybyli m. in. jej Patroni Honorowi:
– Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Marek Sawicki
– w imieniu Wojewody Podlaskiego – Wojciech Dzierzgowski – Wicewojewoda
– w imieniu Marszałka Województwa Podlaskiego – Wicemarszałkowie Mieczysław Kazimierz Baszko oraz Walenty Korycki
– w imieniu Prezesa Agencji Rynku Rolnego jego zastępca Lucjan Zwolak
– Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa – Tomasz Kołodziej
– Prezes Agencji Nieruchomości Rolnych – Tomasz Nawrocki
– Prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka – Leszek Hądzlik
Rolnicy z dumą zaprezentowali swój dorobek hodowlany. Do konkursu stanęło ponad 260 zwierząt. Dominowało bydło mleczne, w sumie wystawiono 147 krów i jałówek. O tytuły czempionów walczyło 22 sztuki trzody chlewnej, 20 sztuk koni, 45 owiec oraz 15 bydła mięsnego, a także 6 stad kur i 4 stada gęsi. Poza konkursem można było podziwiać szynszyle, kuce szetlandzkie, króliki i ptactwo ozdobne.
Sobotnia wycena wyłoniła superczempiony, czempiony i wiceczempiony. Tytuły superczempionów otrzymały:
– w kategorii krowy mleczne – “Ida” Sławomiry Zalewska
– w kategorii jałówki – “Tory 2” Jana Zawadzkiego
– w kategorii krowy mięsne z cielętami – krowa rasy charolaise “Tania” Jerzego Magowskiego
– w kategorii loszki – loszka wbp x pbz nr kat. 9 z HZZ Knyszyn Spółka z o.o.
– w kategorii knurki – knur wbp nr kat. 2 Marcina Kowalewskiego
– w kategorii owce – maciorka suffolk Sławomira Paprockiego
– w kategorii tryki – tryk PON Józefa Rokickiego
– w kategorii konie – ogier “Aser” Grzegorza Wiszowatego
– w kategorii drób grzebiący – stado rodzicielskie kur mięsnych HUBBARD FLEX Barbary Kosiorek-Medykiewicz
– w kategorii drób pływający- stado rodzicielskie gęsi Henryka Markiewicza
Wystawa była okazją do uhonorowania odznaczeniami państwowymi rolników i doradców. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Marek Sawicki osobiście wręczył 38 osobom odznaczenia “Zasłużony dla rolnictwa”.
Symbol Wystawy Zwierząt Hodowlanych w Szepietowie, statuetki “Wigora” trafiły do rąk najbardziej zasłużonych dla jej rozwoju: Wojciecha Dzierzgowskiego, Mieczysława Kazimierza Baszko, Krzysztofa Pilawy, Stanisława Nowowiejskiego, Adama Kamińskiego, Wiesława Kuleszy, Stanisława Rogalskiego, Mariusza Cylwika.
Hodowcy biorący udział w Wystawie otrzymali puchary i nagrody ufundowane ze środków KSOW, które wręczył Wicemarszałek Województwa Podlaskiego Mieczysław Kazimierz Baszko.
Tradycyjnie Wystawie towarzyszyły ciekawe pokazy. Jednym z nich była prezentacja stawek bydła mlecznego po buhajach testowych SHiUZ Sp. z. o. o w Bydgoszczy. Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz “Młodzi Hodowcy”, podczas którego dzieci prezentowały cielęta. Zmagania przyszłych hodowców przyciągnęły tłumy widzów, a sam pokaz był nie lada wyzwaniem dla dzieci.
Na polach demonstracyjnych PODR w Szepietowie firmy Contractus i Agroserwis Dariusz Sobol zaprezentowały maszyny podczas pracy, a chętni mogli skorzystać z jazdy próbnej.
Zwiedzający mogli degustować produkty mleczne, zupę gulaszową z wołowiny, pieczoną jagnięcinę i wędliny z koniny. Degustacje dofinansowane były z Funduszu Promocji Mleka, Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, Funduszu Promocji Mięsa Końskiego, Funduszu Promocji Mięsa Owczego.
Wystawa w Szepietowie, to nie tylko pokazy zwierząt i maszyn, ale także Dni z Doradztwem Rolniczym. Dla odwiedzających chcących poszerzać swoją wiedzę, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego przygotował seminaria z zakresu chowu zwierząt. Natomiast na poletkach doświadczalnych można było obserwować różne odmiany zbóż, roślin pastewnych, przemysłowych i energetycznych.
Tradycyjnie oprócz wyróżnień dla hodowców, wręczono puchary dla wystawców, którzy zachwycili i zaskoczyli nas swoją ofertą. Dużym zainteresowaniem wśród zwiedzających cieszyły się mlekomaty, a więc komisja konkursowa bez wahania przyznała tytuł “Hit publiczności” za mlekomaty firmie AgroComplex producentowi automatycznego dystrybutora mleka. Za “Najatrakcyjniejsze stoisko” uznano okazałe stoisko Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, którego wyposażenie i wystrój współgrały z charakterem imprezy. Znakomity klimat stoiska tworzyła kompetentna obsługa w firmowych strojach. “Hitem Wystawy” okrzyknięto produkt firmy Lely Center – robot Lely Juno do podgarniania paszy na stole paszowym, zapewniający stały dostęp zwierząt do pożywienia.
Zapraszamy na kolejne imprezy organizowane przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
youtube1