Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

XVIII edycja konkursu na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

XVIII edycja konkursu na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy


Print Friendly, PDF & Email

Nasze Kulinarne Dziedzictwo to ogólnopolski konkurs o wieloletniej tradycji, którego głównym celem jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Jest skierowany do osób wytwarzających w tradycyjny sposób produkty kulinarne. Ma charakter otwarty, więc przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria konkursowe.

Kryteria te określone są w regulaminie i mówią m.in. o tym, że żywnościowymi produktami regionalnymi są surowce lub wyroby przeznaczone do bezpośredniego spożycia albo sporządzania potraw. Muszą też być związane z określonym obszarem geograficznym i charakteryzować się szczególnymi cechami wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych danego regionu. Powinny być wytwarzane tradycyjnymi metodami i w małej skali oraz wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów, a także powinny być od dawna znane w okolicy.

Cały konkurs organizowany jest dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w czterech głównych kategoriach.

Warunkiem udziału w tym etapie jest wypełnienie i przesłanie karty zgłoszeniowej, która jest dostępna na stronach internetowych: www.produktyregionalne.pl oraz www.odr.pl. Wydrukowane formularze będą dostępne w każdym Powiatowym Zespole Doradztwa Rolniczego i w siedzibie PODR Szepietowo (pokój nr 20).

Produkty zgłaszane do konkursu będą kwalifikowane do czterech głównych kategorii, które posiadają również podkategorie:

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

podkategorie:

produkty i przetwory mięsne,

produkty i przetwory z ryb,

produkty i przetwory mleczne,

miody.

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

podkategorie:

przetwory owocowe,

przetwory warzywne,

produkty zbożowe,

wyroby cukiernicze.

III. Napoje regionalne

podkategorie:

napoje bezalkoholowe,

napoje alkoholowe.

IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

Istotne jest, że jeden wytwórca może zgłosić po jednym produkcie w każdej kategorii, czyli maksymalnie 4 produkty.

Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi konkursu w naszym regionie jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział w Białymstoku (KOWR).

Pierwszy etap, czyli finał wojewódzki w województwie podlaskim zaplanowany jest na dzień 7 lipca 2018 r. w Augustowie podczas Targów Agro-Eko-Turystycznych odbywających się na Rynku Zygmunta Augusta. Początek konkursu o godz. 10.00.

Organizatorzy, poprzez połączenie imprez chcą dać możliwość podlaskim wytwórcom prowadzenia równocześnie w tym dniu sprzedaży swoich wyrobów i szerszej ich promocji. Producenci zainteresowani sprzedażą w trakcie targów powinni zgłosić się do KOWR Oddział w Białymstoku (link http://www.kowr.gov.pl/kontakt/ot)

Drugi etap konkursu to wybranie przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w etapie wojewódzkim – najlepszych produktów do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2018”. W przypadku zgłaszania produktu do tej nagrody, należy na karcie zgłoszeniowej dopisać „PERŁA”. Krajowy finał, z wręczeniem statuetek, odbędzie się w początkach września podczas Targów Polagra w Poznaniu.

Kartę zgłoszeniową należy dokładnie wypełnić, własnoręcznie podpisać i dostarczyć do PODR w Szepietowie, do pokoju nr. 20 lub wysłać na adres:

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Szepietowo-Wawrzyńce 64

18-210 Szepietowo

z dopiskiem: NKD lub Nasze Kulinarne Dziedzictwo

Istnieje możliwość przekazania kart zgłoszeniowych do PODR:

– za pośrednictwem powiatowych specjalistów, lub

– po wypełnieniu karty i podpisaniu można ją zeskanować i wysłać na adres e-mail: jczarkowska@odr-szepietowo.pl

Ostateczny termin nadsyłania kart zgłoszeniowych upływa w dniu 15 czerwca 2018 r.

Więcej informacji o konkursie i sprawach organizacyjnych można uzyskać u powiatowych specjalistek ds. gospodarstwa wiejskiego i agroturystyki (kontakty http://odr.pl/jednostki-organizacyjne/) lub w siedzibie PODR pod nr. telefonu: 86 275 89 38, lub kom. 506 662 611.

Kartę zgłoszeniową można pobrać tutaj.

Joanna Czarkowska