Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Największe targi rolnicze północno-wschodniej Polski – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Największe targi rolnicze północno-wschodniej Polski


Print Friendly, PDF & Email

Kilkuset wystawców krajowych i zagranicznych, prawie 1000 zwierząt hodowlanych, dwa dni wypełnione pokazami, konkursami, spotkaniami edukacyjnymi i handlowymi – tak w dużym skrócie przedstawia się program największego w północno-wschodniej Polsce wydarzenia branży rolniczej. Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych odbywa się 25 i 26 czerwca 2016 r. na terenie Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Już po raz dwudziesty trzeci hodowcy wystawią do konkursu swoje najlepsze zwierzęta, a wystawcy z branży rolniczej zaprezentują bogatą ofertę targową.

Wystawy zwierząt

Podczas Wystawy można będzie podziwiać najpiękniejsze okazy: bydła ras mlecznych i mięsnych, koni, owiec, drobiu i królików. Po raz pierwszy będą prezentowane kozy. Jak na mleczną potęgę kraju przystało licznie zaprezentuje się bydło mleczne. Hodowcy przywiozą prawie 150 krów i jałowic. Wśród bydła mięsnego będzie okazja oglądać rasy: limousin, charolaise, simental i hereford. Jak zwykle widowiskowo zaprezentują się konie. Hodowcy przywiozą okazy rasy polski koń zimnokrwisty oraz typ sokólski.

Regionalnej Wystawie będzie towarzyszyć III Ogólnopolska Wystawa Drobiu Hodowlanego i Użytkowego im. Adama Medykiewicza. Zostaną zaprezentowane stadka kur nieśnych i brojlerów, kaczek, gęsi, indyków, przepiórek i innych gatunków drobiu. Hodowcy z całej Polski wystawią ponad 200 sztuk drobiu hodowlanego. Będzie również okazja podziwiać kolorowy drób ozdobny. W program szepietowskich wystaw na stałe wpisała się Ogólnopolska Wystawa Królików, będzie można podziwiać około 500 sztuk królików w różnych rasach.

Łącznie będzie prawie 1000 zwierząt, najlepszych przedstawicieli swoich ras. Sobotnia wycena zwierząt wyłoni superczempionów, czempionów i wiceczempionów.

Wszystko dla rolnictwa

Szepietowo co roku przyciąga wielu krajowych i zagranicznych przedstawicieli agrobiznesu. Przyjadą znani producenci maszyn rolniczych, wyposażenia budynków inwentarskich, urządzeń udojowych oraz firmy paszowe, nawozowe, finansowe i doradcze oraz instytucje obsługujące rolnictwo. Nie zabraknie również firm dbających o postęp hodowlany z zakresu genetyki. W sumie na powierzchni ponad 10 hektarów swoją ofertę zaprezentuje ponad 350 wystawców.

Edukacja i doświadczenia

Wystawie towarzyszą Dni z Doradztwem Rolniczym, które są okazją do skorzystania z kompleksowego doradztwa z zakresu produkcji zwierzęcej, roślinnej, zasad integrowanej ochrony środowiska, ekonomiki produkcji, przedsiębiorczości, PROW 2014-2020, ekologii i agroturystyki. Tradycją targów w Szepietowie jest stoisko informacyjno-promocyjne Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz podległych agencji rolniczych.

Dużą atrakcją Wystawy będzie możliwość obejrzenia unikalnej kolekcji ponad 250 odmian roślin uprawnych – zbóż, kukurydzy, traw oraz roślin strączkowych i oleistych. Fachowcy z PODR w Szepietowie doradzą i zaprezentują przeprowadzane na polach doświadczenia: nawozowe, odmianowe i te z ochroną roślin.

Pokazy młodych hodowców

Kilka dni przed Wystawą ruszy III edycja Podlaskiej Szkoły Młodych Hodowców. Jak przygotować i zaprezentować jałówkę na arenie, tego wszystkiego nauczą się uczniowie jedynej takiej szkoły w Polsce. Zdobyty warsztat młodzież zaprezentuje na szepietowskim ringu.

Stałym akcentem programu będzie konkurs dla najmłodszych hodowców. Dzieci w przedziale wiekowym 8-10 lat zaprezentują się z hodowlanymi „pupilami”. Zapraszamy do obejrzenia dokonań młodych hodowców już 26 czerwca.

W programie również:

Ekspozycja maszyn i urządzeń do produkcji rolniczej

Prezentacje drobnego inwentarza i lokalnych ras zwierząt

Zwiedzanie pół doświadczalnych i demonstracyjnych

Centralne stoisko informacyjno – promocyjne MRiRW oraz podległych agencji

Piknik wieprzowy (Podlaska Izba Rolnicza)

Promocja wołowiny i jagnięciny

Doradztwo rolnicze

Pokaz techniczny tłoczenia i estryfikacji oleju rzepakowego

Konkursy i występy zespołów artystycznych

Stoiska twórców ludowych

Park zabaw dla dzieci

 

Patronat:

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Wojewoda Podlaski

Marszałek Województwa Podlaskiego

Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych

Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

Prezes Agencji Rynku Rolnego

Prezes Agencji Nieruchomości Rolnych

Prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka

Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego

PROGRAM

Piątek – 24 czerwca 2016 r.

15.00              Finał III Podlaskiej Szkoły Młodych Hodowców

Sobota – 25 czerwca 2016 r.

Ring

8.00-13.00       Wycena bydła mlecznego i mięsnego, koni, owiec, drobiu i królików rasowych

12.30               Wybór superczempionów

13.00               Uroczyste Otwarcie

                       Ogłoszenie wyników wyceny bydła mlecznego, mięsnego, koni, owiec,

                       drobiu i królików rasowych

13.30               Rozstrzygnięcie plebiscytu Gazety Współczesnej – Rolnik Roku

                       i Nasz Sołtys

14.00               Wręczanie nagród przez samorządy, sponsorów i firmy

Niedziela – 26 czerwca 2016 r.

Ołtarz polowy przed budynkiem zakładowym

9.00                 Msza Święta Polowa

Ring   

10.30               Powitanie gości

11.00               Prezentacja zwierząt – superczempionów, czempionów

                       oraz wręczanie pucharów i nagród hodowcom

13.00               Pokaz Podlaskiej Szkoły Młodych Hodowców

13.20               Konkurs „Młodzi hodowcy”

13.50               Wystąpienia okolicznościowe

14.00               Prezentacja zwycięzców konkursów: „Hit Wystawy”,

                       „Najatrakcyjniejsze Stoisko”, „Hit publiczności”

16.00               Oficjalne zamknięcie Wystawy

Tereny wystawowe

8.00-16.00      Ekspozycja targowa maszyn, urządzeń i środków do produkcji rolniczej

wwww