Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Wyniki konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2013 – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Wyniki konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2013


Print Friendly, PDF & Email

Białostockie “Spodki” gościły  22 sierpnia 2013 r. najsmaczniejszy konkurs regionu. Przedsięwzięcie to jest organizowane od roku 2000. Tegoroczna, XIII edycja Konkursu zgromadziła rekordową ilość produktów,  bowiem było ich aż 120.

Eliminacje regionalne służą ocaleniu od zapomnienia starych, rzadko wytwarzanych już produktów oraz wyłonienie najciekawszych i najbardziej charakterystycznych dla danego regionu, które w następnych edycjach konkursu mogą ubiegać się o najwyższą nagrodę krajową w tej dziedzinie: Perłę. Wyróżnienie to przyznawane jest corocznie przez Kapitułę Konkursu podczas ogólnopolskiego finału w trakcie targów Polagra FOOD „Smaki Regionów” w Poznaniu – 21 i 22 września 2013 r.

W tegorocznej edycji wprowadzono również do Konkursu dodatkową kategorię: produktów ubiegających się o specjalna nagrodę „Od pola do stołu”.

Organizatorem konkursu na poziomie krajowym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, a na szczeblu województwa podlaskiego Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Laureatów konkursu wspiera także Agencja Rynku Rolnego fundując po jednej nagrodzie w głównej kategorii konkursowej.

 
Wyniki XIII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategoria

1. Produkty i przetwory mięsne
Nagroda Marszałka: Pasztet z dzika – Małgorzata Ostapowicz
Nagroda ARR: Boczek panierowany na sucho – Wioletta Sangar
Wyróżnienie Marszałka: Salceson biały – Anna Okulczyk

2. Produkty i przetwory z ryb 
Nagroda Marszałka: Lin w śmietanie – Dorota Bernatowicz
Wyróżnienie Marszałka: Karp wędzony – Monika Giczewska

3. Produkty mleczne 
Nagroda Marszałka: Twarożek nadbużański czosnkowo-cebulowy – Grażyna Putkowska

4. Miody
Nagroda Marszałka: Miód nektarowy – Stanisław Modzelewski

 


II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategoria:

1.  Przetwory owocowe

Nagroda Marszałka: Ser owocowy „oboliu suris” – Biruta Zimnicka
Nagroda ARR: Konfitura z owocu dzikiej róży – Mirosław Angielczyk
Wyróżnienie Marszałka: Galaretka z czerwonej porzeczki – Marek Raducha

2. Przetwory warzywne 
Nagroda Marszałka: Ogórek kiszony z beczki – Grażyna Konopka

3.  Produkty zbożowe 
Nagroda Marszałka: Chleb żytni na zakwasie – Ewa i Jan Czmiel

4. Wyroby cukiernicze 
Nagroda Marszałka: Pieróg wigierski – Teresa Biziewska
Wyróżnienie Marszałka: Warkoczówka nadziewana – Halina Pezowicz

 


III. Napoje regionalne

Podkategoria:

1. Napoje bezalkoholowe 
Nagroda Marszałka: Napój z podpiwka – Kazimierz Rogalski

2. Napoje alkoholowe 
Nagroda Marszałka: Wino gronowe domowe pychota – Michał Ziniewicz
Nagroda ARR: Nalewka “Listkowiak”– Monika Potock
Wyróżnienie Marszałka: Nalewka z poziomek – Adela Szabracka
Wyróżnienie Marszałka: Jaskoła – wino brzozowe – Ewa Dec


IV. Inne produkty regionalne

Nagroda Marszałka: Tałkysz-Kalawe – Dżenneta Bogdanowicz
Wyróżnienie Marszałka: Kaszanka z pieca – Agnieszka Kaczyńska
Kartacze
– Magdalena Szkiruć

Nagroda Dyrektora Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie:
Palcówka wiejska
– Włodzimierz Szypcio

Nagroda specjalna kategorii “Od pola do stołu”
Nagroda Marszałka: Pomidory różnych odmian – Witalis Jakoniuk

 

Nominacje do Perły:

Kindziuk sokólski dojrzewający – Łukasz Ancypo
Szczupak faszerowany pieczony w tataraku 
– Tomasz Siergiejewicz
Klinek
– Halina Raducha
Napoleon
(Napolenonas) – Regina Pik
Kibiny
– Danuta Bagińska

rozpoczęcie-komisja

komisja ocenia

nagroda Dyrektora PODR

karp wędzony

konfitura z róży

ogórki kiszone

palcówka i kiszka pieczona

pasztet z dzika babci Jadzi

pieróg wigierski

 

Joanna Czarkowska