Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

2013 – Wiosenne Targi – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

2013 – Wiosenne Targi


Print Friendly, PDF & Email

Przez dwa dni Szepietowo przeżywało istne oblężenie, a to za sprawą ogrodników, działkowców i sadowników, którzy licznie przybyli na Wiosenne Targi Ogrodnicze i Targi Pszczelarskie. 20 kwietnia 2013 roku Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego otworzył sezon targowy.

Blisko 180 wystawców i kilkanaście tysięcy zwiedzających odwiedziło w kwietniowy weekend Szepietowo. Na targach można było kupić wszystko to, co na wiosnę potrzebne jest w sadzie czy w ogrodzie tj.: sadzonki drzew, krzewów owocowych i ozdobnych, setki odmian roślin, cebulki kwiatów, nawozy, a także meble i małą architekturę ogrodową, narzędzia i maszyny ogrodowe. Sprzedawcy mieli pełne ręce roboty, zwiedzający nie tylko oglądali, ale robili duże zakupy.

 

 

Na szepietowskich targach furorę robiły nie tylko rośliny, ale również regionalne przysmaki. Zwiedzający mogli zaopatrzyć się w chleb na zakwasie, swojską wędlinę, ser koryciński, a także oscypki. Na deser były mrowiska i sękacze, a do popicia kwas chlebowy, podpiwek i domowe nalewki.

10 ton makulatury i 5 tysięcy wydanych leśnych sadzonek – to bilans tegorocznej akcji „Drzewko za makulaturę”. Wspólne przedsięwzięcie Nadleśnictwa Rudka, PODR w Szepietowie i Firmy „Dary Natury” cieszyło się ogromnym powodzeniem. Już przed otwarciem targów ustawiały się kolejki chętnych do wymiany makulatury. Nadleśnictwo Rudka swoją obecność na targach sygnalizowało poprzez piękną grę na rogu myśliwskim.

Hitem targów uznano jagodę Goji, roślina została doceniona za lecznicze, konsumpcyjne i ozdobne walory. Pnącze przywieźli do Szepietowa Państwo Grzymałowie, właściciele firmy „Cztery pory roku” z Łomży. Niezwykle okazale prezentowało się stoisko firmy „Drewnopol” z architekturą ogrodową, które otrzymało tytuł „Najatrakcyjniejsze stoisko”. Najbogatszą ofertę prezentowało Gospodarstwo Ogrodnicze „Kraina Zieleni” Agaty i Roberta Żebrowskich z Osip Lepertowizny. Wśród wyrobów pszczelich doceniono zestaw miodów z owocami i bakaliami z Gospodarstwa Pasiecznego Bartnik Sokólski.

Targi ogrodnicze to nie tylko okazja do zakupów, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zadbał o elementy edukacyjne. Targom towarzyszyły wykłady m.in. na temat zasad estetycznego zagospodarowania wsi i zagród wiejskich, czy warsztaty samodzielnego wykonania ula. Podczas targów można było skorzystać z fachowego doradztwa, swoje stoiska miały liczne instytucje i organizacje działające na rzecz rolnictwa. Nie brakowało konkursów, w namiocie PODR można było sprawdzić swoją wiedzę nt. znajomości nasadzeń, najlepsi otrzymali drzewka. Pomyślano również o najmłodszych. Dzieci bawiły się na zjeżdżalniach i karuzelach.

 

Marlena Zaremba