Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Majówka z Zieloną Galą – przed nami moc atrakcji – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Majówka z Zieloną Galą – przed nami moc atrakcji


Print Friendly, PDF & Email

Maszyny rolnicze, pokazy pracy sprzętu do zbioru zielonek i instalacji odnawialnych źródeł energii, bogata oferta wystawiennicza, liczne wykłady i konkursy to atrakcje jakie czekają nas 28 i 29 maja w Szepietowie. Odbywa się Zielona Gala i Podlaskie Targi Budownictwa Wiejskiego. Po raz pierwszy na Podlasie zawitał Czempionat Koni Sokólskich, odbywają się również Dni z OZE. Zapowiada się majówka pełna atrakcji! zielona gala 16 2 ww

W ostatni majowy weekend będzie okazja dokonać pełnego przeglądu maszyn do zbioru i konserwacji zielonek oraz zapoznać się z nowościami na rynku budowlanym. Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie już po raz jedenasty organizuje Zieloną Galę i po raz dziewiąty Podlaskie Targi Budownictwa Wiejskiego.

Odbędą się wydarzenia towarzyszące: Dni z Odnawialnymi Źródłami Energii oraz Czempionat Koni Sokólskich.

INFORMACJE DLA WYSTAWCY

Zobacz, jak było rok temu – POKAZY ZIELONEJ GALI

Zielona Gala

Zielona Gala to impreza poświęcona technologii produkcji pasz z użytków zielonych. Dwudniowy pobyt w Szepietowie to szybki kurs przygotowawczy do sianokosów. W jednym miejscu rolnicy mają okazję dokonać przeglądu maszyn, kosztów ich eksploatacji i wydajności, a także zapoznają się z technologią zbioru. Jak co roku odbędą się POKAZY PRACY MASZYN – wystartujemy w południe 29 maja. Uczestnicy pokazów będą mieli szansę zdobyć nagrodę o wartości 1000 zł ufundowaną przez firmę DSV – producenta traw, zbóż, roślin oleistych, motylkowych i poplonowych.

Teoretyczna część gali upłynie pod znakiem konferencji i wykładów. Będziemy gościć dr Marcina Gołębiewskiego specjalistę w dziedzinie żywienia bydła, który wygłosi prelekcję nt. pasz z użytków zielonych. Część wykładowa będzie zawierała cenne informacje o dawkach pokarmowych z udziałem pasz z użytków zielonych. Uzyskamy praktyczne wskazówki, które wpłyną na poprawę jakości pasz wykorzystywanych w żywieniu bydła mlecznego. Firma Sowul&Sowul przedstawi odpowiedni skład gatunkowy i odmianowy mieszanek traw, które zagwarantują wysokie plonowanie w okresie suszy. Agrotechnika użytków zielonych będzie tematem wykładu Marcina Mierzejewskiego z firmy DSV.

Zielona Gala to również okazja do skorzystania z fachowego doradztwa, swoje stoiska będą miały liczne instytucje i organizacje działające na rzecz rolnictwa. Ponadto prezentowane będą poletka doświadczalne PODR w Szepietowie.

Targi budowlane z odnawialnymi źródłami energii

Podlaskie Targi Budownictwa Wiejskiego przyciągną do Szepietowa wystawców, prezentujących szeroką ofertę produktów dla budownictwa inwentarskiego oraz nowoczesne rozwiązania dla domu. W Szepietowie można będzie się dowiedzieć, jak nowocześnie i zgodnie z najnowszymi trendami wybudować oborę, chlewnię, budynek gospodarczy, czy dom.

Tegoroczna edycja targów będzie poświęcona systemom energooszczędnym. Odbędą się Dni z Odnawialnymi Źródłami Energii. Partnerem wydarzenia jest Optima Polska. Eksperci przedstawią praktyczne rozwiązania obniżające zużycie energii elektrycznej i cieplnej w gospodarstwach domowych i w działalności produkcyjnej gospodarstw. Opowiedzą o możliwościach zastosowania odnawialnych źródeł energii, zwracając uwagę na aspekty prawne, techniczne i ekonomiczne. Tegoroczną edycję zdominują pompy ciepła. Specjaliści przedstawią efektywność energetyczną i dostępność montażową tych urządzeń w ogrzewaniu budynków mieszkalnych. Będzie okazja obserwować na żywo pokazy odwiertów geotermalnych w technologii GRD.

W ramach Dni z OZE trwa konkurs plastyczny dla dzieci Przyjmij EKO pozę – zainwestuj w OZE! Wystarczy zaprojektować plakat promujący odnawialne źródła energii. Zapraszamy na rozstrzygnięcie 29 maja.

Sokólski Czempionat Młodzieżowy

Po raz pierwszy na Podlasiu zostanie zorganizowana Wystawa Specjalistyczna -Czempionat Koni Sokólskich. Najlepsze roczne oraz dwuletnie klaczki i ogierki z całego kraju zaprezentują się w Szepietowie. Prawie 40 okazów – konie sokólskie i sztumskie będą walczyć o tytuły najpiękniejszych w rejonach swego pochodzenia i wytworzenia typu. Wszystko pod patronatem ministra rolnictwa.

Niespotykane atrakcje

Podczas Zielonej Gali zadbamy również o naszą kukurydzę. Odbędzie się pokaz wylewania płynnego nawozu azotowego RSM w kukurydzy. Do wylewu zostanie użyty opryskiwacz z wężami rozlewowymi, które pozwalają zastosować RSM w późnych fazach rozwojowych roślin. Zyskujemy dzięki temu szybki efekt i długie działanie azotu. Pokaz organizuje firma ROLPOL Ołdakowscy z Szepietowa.

Zostań “Królem Strzelców” Zielonej Gali, dla zwiedzających mamy ciekawe konkursy. Można będzie zdobyć koszulkę kibica z autografem Tomasza Frankowskiego oraz voucher na zakupy o wartości 1000 złotych, wystarczy oddać celny strzał do bramki i sprawdzić swoje możliwości siłowie. Organizatorem atrakcji jest Hanbud, producent pokryć dachowych i ogrodzeń metalowych.

Na szepietowskich targach tradycyjnie już furorę robią regionalne przysmaki. Będzie można zaopatrzyć się w chleb na zakwasie, swojską wędlinę, ser koryciński, a także oscypki. Dla najmłodszych będzie do dyspozycji park zabaw.

Zapraszamy!

                  PROGRAM – ZIELONA GALA

 28 maja 2016 r. – SOBOTA

10.00

Otwarcie Targów (tereny wystawowe)

Wykłady: (namiot PODR)

11.00

Odpowiedni skład gatunkowy i odmianowy gwarancją wysokiego plonowania mieszanek traw w okresie suszy – Sebastian Kozłowski, Sowul&Sowul

11.45

Agrotechnika użytków zielonych – Marcin Mierzejewski, DSV

11.00 – 16.00 

Wycena koni: Czempionat Koni Sokólskich (Ring)

17.00

Wykład: Program ochrony zasobów genetycznych koni rasy zimnokrwistej typu sokólskiego i sztumskiego – dr Grażyna Polak, Instytut Zootechniki PIB (Budynek główny, sala nr.4)

 29 maja 2016 r. – NIEDZIELA

10.00

Konferencja: Pasze z użytków zielonych niezastąpionym komponentem dla bydła – Marcin Gołębiewski, SGGW w Warszawie (namiot wykładowy PODR)

11.00

Pokaz czempionów – wręczanie pucharów (Ring)

11.30

Rozstrzygnięcie konkursu: Hit Zielonej Gali

12.00

Pokaz bezpiecznej obsługi maszyn do zbioru zielonek – KRUS w Białymstoku – Marek Milewski

12.15

 

13.00

Pokazy Zielonej Gali

Pokaz wylewania płynnego nawozu azotowego RSM w kukurydzy – ROLPOL Ołdakowscy (pola kukurydzy)

W programie:

  • Prezentacja doświadczeń PODR w Szepietowie
  • Pokaz techniczny tłoczenia i estryfikacji oleju rzepakowego
  • Loteria – Wygraj bon o wartości 1000 zł – firma DSV
  • Konkurs na Króla Strzelców – firma Hanbud (niedziela)

PROGRAM – Podlaskie Targi Budownictwa Wiejskiego

Dni z Odnawialnymi Źródłami Energii

28 maja 2016 r. – SOBOTA

10.00 

Otwarcie Targów

Wykłady: (tereny wystawowe, stoisko Optima Polska)

10.15

Odnawialne źródła energii w województwie podlaskim prof.  Anna Grzybek, Instytut Technologiczno-Przyrodniczy

11.00 

Możliwości wykorzystania odnawialnych źródeł energii. Działalność firmy Optima Polska w województwie podlaskim – Krzysztof Łazarski, dyrektor handlowy Optima Polska

11.30 

Efektywność pomp ciepła jako alternatywnego ogrzewania w gospodarstwach domowych i obiektach publicznych – Tomasz Samojło, Vaillant

12.00 

Odwierty geotermalne do pomp ciepła w technologii GRD – Andrzej Wieszołek, Tracto-Technik

Pokaz odwiertu ukośnego pod pompy ciepła wykonywanego metodą GRD za pomocą wiertnicy geotermalnej Geodrill 4R

29 maja 2016 r. – NIEDZIELA

11.30

Rozstrzygnięcie konkursów: (tereny wystawowe, stoisko Optima Polska)

  • Przyjmij EKO pozę – zainwestuj w OZE!
  • Hit Targów Budowlanych

11.45

Pokaz odwiertu ukośnego pod pompy ciepła wykonywanego metodą GRD za pomocą wiertnicy geotermalnej Geodrill 4R

W programie:

  • Zabawy i konkursy dla najmłodszych nt. wiedzy z OZE
  • Pokazy pracy instalacji fotowoltaicznych i systemów solarnych

STOISKA CZYNNE W GODZ. 8.00 – 16.00