Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

W Szepietowie czempiony już wybrano – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

W Szepietowie czempiony już wybrano


Print Friendly, PDF & Email

Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Szepietowie jako XXVI edycja przeszła już do historii. Przez dwa dni mogliśmy podziwiać najpiękniejsze zwierzęta wielu gatunków, a hodowcy mogli zbierać laury za swoje największe sukcesy hodowlane. Zostali nagrodzeni prestiżowymi wyróżnieniami, które odebrali z rąk m.in. Wiceministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Czerwcową Wystawę już tradycyjnie odwiedza wielu znamienitych gości. W tym roku swoja obecnością w Szepietowie zaszczycił Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Tadeusz Romańczuk, Poseł na Sejm Rzeczpospolitej Polskiej Jacek Bogucki, Poseł na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej Henryk Wnorowski, Poseł na Sejm Rzeczpospolitej Polskiej Kazimierz Gwiazdowski, Poseł na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej Robert Tyszkiewicz, Poseł na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej Mieczysław Baszko, Wojewoda Podlaski Bohdan Paszkowski, Wicemarszałek Województwa Podlaskiego Stanisław Derehajło oraz dyrektorzy głównych instytucji związanych z rolnictwem. Dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie Wojciech Mojkowski w swym przemówieniu inauguracyjnym podkreślił wagę organizowanej już od wielu lat, przez PODR Szepietowo Wystawy, która promuje podlaskie rolnictwo oraz determinuje pozytywne zmiany w tym sektorze. Później dokonano uroczystego otwarcia Wystawy.

Drugiego dnia imprezy był obecny Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Tadeusz Romańczuk.

W uznaniu osiągnięć oraz zasług dla rolnictwa wręczono odznaczenia państwowe oraz Wigory – symbol Wystawy Zwierząt Hodowlanych.

Wszyscy przybyli goście chętnie uczestniczyli w kolejnych punktach programu. Na polach wystawowych swą ofertę prezentowały firmy z branży rolniczej, jak również inne firmy zainteresowane przedstawieniem swoich produktów. Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Tadeusz Romańczuk w towarzystwie Dyrektora PODR Szepietowo Wojciecha Mojkowskiego również zwiedził kilkanaście stoisk.

Najpiękniejsze zwierzęta na szepietowskim ringu

Wystawa Zwierząt Hodowlanych to najważniejsze wydarzenie roku dla hodowców. Każdy z nich starannie przygotowuje swoje zwierzęta, aby jak najbardziej okazale prezentowały się na ringu wystawowym. W tym roku do Szepietowa przyjechało 120 hodowców bydła mlecznego, ale byli też hodowcy bydła mięsnego, koni i owiec. W budynku pokazowym można było obejrzeć najlepsze okazy kur, gęsi, kaczek, indyków, przepiórek oraz drobiu ozdobnego. Na VI Ogólnopolskiej Wystawie Królików hodowcy zaprezentowali ok. 500 sztuk tych zwierząt w różnych rasach (m.in. belgijski olbrzym, olbrzym srokacz, francuski baran, nowozelandzki wielki jasnosrebrzysty, kalifornijski, wiedeński, castorex, rex szynszylowy, podpalany czarny), co w znacznym stopniu wzbogaciło atrakcyjność imprezy.

W sumie podczas Wystawy zaprezentowało się około tysiąc zwierząt. Spośród wszystkich wybrano najlepsze pod względem cech danego gatunku i uhonorowano tytułami superczempionów, czempionów i wiceczempionów. Te najlepsze i najpiękniejsze zostały ponownie zaprezentowane na niedzielnym pokazie gdzie licznie zgromadzeni widzowie mogli podziwiać je na ringu wystawowym.

Trud hodowców w  przygotowaniu zwierząt do Wystawy, został doceniony przez komisje konkursowe, tym najlepszym zostały nadane tytuły superczempionów.

Bydło mleczne – tytuł superczempiona

Kategorie:

Jałowice

Pietruszyński Adam Gospodarstwo Straduny za jałowicę Saga

Krowy

Kulesza Paweł za krowę Maga

Bydło mięsne – tytuł superczempiona

Świderska Jolanta Kożuchy za buhaja poniżej 18 miesięcy

Konie – tytuł superczempiona

Kategorie:

Klacze – Ślepowroński Andrzej za klacz Mścisława

Ogiery – Moczulski Stanisław za ogiera Herkules

Owce – tytuł superczempiona

Kategoria:

Tryki – Bilmin Bogusław za Wrzosówkę

Matki maciorki – Bystrowska Dorota za Czarnogłówka

Drób hodowlany – tytuł superczempiona

Kategoria:

Drób Grzebiący – Zofia i Grycjan Skórniccy za ZS 11 Zielononóżka kuropatwiana

Drób wodny – Mirosław Niczyporuk za Gęś Biała Kołudzka

Króliki – tytuł superczempiona

Kolekcja królików ras małych – Koc Henryk i Barbara za Jasnopopielatego

Kolekcja królików ras średnich – Bałabuch Daniel za Wiedeńskiego Niebieskiego

Kolekcja królików ras dużych – Lęgas Jarosław za Francuskiego Barana Niebieskiego

 

 

Tłumy na polach wystawowych

W Szepietowie nie zabrakło również bogatej oferty targowej. Zarówno firmy krajowe jak i zagraniczne działające w agrobiznesie również przedstawiły swoje oferty. Każdy ze zwiedzających miał możliwość zapoznania się z oferowanymi produktami bądź usługami, a także co najbardziej istotne miał możliwość porównania ich na miejscu, na Wystawie. Firmy starały się w jak najbardziej atrakcyjny sposób zaprezentować się, by przyciągnąć do swojego stoiska jak największą liczbę zwiedzających. Dzięki możliwości bezpośredniego kontaktu na linii firma klient dla obu stron jest on bardzo korzystny. Dzięki temu Wystawa w Szepietowie cieszy się tak ogromną popularnością zarówno wśród wystawiających jak i zwiedzających. Na terenach wystawowych PODR Szepietowo zaprezentowały się firmy produkujące maszyny rolnicze, firmy paszowe, nawozowe, produkujące urządzenia udojowe, wyposażające budynki inwentarskie jak i również firmy finansowe.

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie dla wszystkich prezentujących się przeprowadził konkurs. Spośród wszystkich wystawców komisja konkursowa wybrała tych najlepszych, których stoiska wyróżniały się atrakcyjnością, przyciągały najwięcej zwiedzających. Przyznano nagrody w kategoriach:

Hit Wystawy – Hala udojowa Global 90i  firma GEA Farm Technologies.

Hit Publiczności – Mlekoś stoisko Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Najatrakcyjniejsze Stoisko – firma Mlekovita

Doradztwo na wyciągnięcie ręki

Rolnicy, którzy chcieli skorzystać z usług doradczych mieli również taką możliwość. W namiocie Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie dyżurowali doradcy. Zakres doradztwa był bardzo szeroki. Można było uzyskać porady w zakresie ekonomiki rolnictwa, przedsiębiorczości produkcji roślinnej, produkcji zwierzęcej, rolnictwa ekologicznego, agroturystyki. Już tradycyjnie na Wystawie byli obecni doradcy z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jak również przedstawiciele Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Eksperci udzielili wielu porad i odpowiedzieli na wiele ważnych pytań.

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie podczas trwania Wystawy udostępnił zwiedzającym pola doświadczalne gdzie przeprowadzane są doświadczenia uprawowe. Każdy z zainteresowanych tym tematem mógł przyjrzeć się eksperymentalnym uprawom, które mają dać odpowiedz jak poszczególne odmiany zbóż reagują na warunki klimatyczne Podlasia. Byli również obecni eksperci z PODR Szepietowo, którzy na bieżąco odpowiadali na pytania rolników co do poszczególnych odmian zbóż rosnących na polach doświadczalnych.

Został również przeprowadzony pokaz tłoczenia i estryfikacji oleju rzepakowego. Pracownik Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie krok po kroku przedstawił i objaśnił proces tłoczenia oleju, który później może być użyty jako paliwo napędowe.

Młodzi się szkolą

Na kilka dni przed imprezą rozpoczęła się Podlaska Szkoła Młodych Hodowców. To już kolejna edycja tego przedsięwzięcia. Dzięki organizatorom: Podlaskiemu Związkowi Hodowców Bydła i Producentów Mleka oraz Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, we współpracy z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie młodzież z kilku województw mogła poznać tajniki sztuki fitterskiej. W tym roku wiodącym instruktorem był Elio Noci z Włoch. Młodzież uczestnicząca w szkole posiadła fachową wiedzę z zakresu przygotowania legowiska na wystawie, podstaw mycia, strzyżenia, żywienia przed i w trakcie wystawy, podstawy opieki podczas wystawy, oprowadzania, procedur ringowych i zachowania na ringu a także podstaw budowy bydła i  oceny eksterieru. Szkolenie zakończyło się pokazem umiejętności wszystkich uczestników, a najlepszym fitterem została Joanna Kurzyna.

Swój czas na Wystawie mieli również ci najmłodsi hodowcy. Kilkuletnie dzieci również mogły pochwalić się swymi zdolnościami w oprowadzaniu zwierząt, oraz zdobyć zasłużone oklaski i nagrody.

Krzysztof Kuteszko

zdjęcia; W. Cieszkowska, K. Kuteszko