Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Trwa Powszechny Spis Rolny – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Trwa Powszechny Spis Rolny


Print Friendly, PDF & Email

Na spełnienie obowiązku wzięcia udziału w Powszechnym Spisie Rolnym został nieco ponad miesiąc ponieważ zbieranie  danych ruszyło 1 września i potrwa do końca listopada 2020 roku.

Jest to jedyne pełne badanie rolnicze przeprowadzane co 10 lat w krajach UE. Na podstawie wyników spisowych przekazanych do Europejskiego Urzędu Statystycznego formułowana jest unijna polityka rolna. Przekłada się to na wielkość środków przeznaczonych dla Polski czyli na programy rozwojowe dla rolnictwa.

Dokonać spisu można na kilka sposobów. Każdy ma wolą rękę co do  wyboru najdogodniejszej dla siebie metody. Najprościej jest to zrobić przez internet. Należy wejść na stronę http://spisrolny.gov.pl i wypełnić odpowiedni formularz. Dodatkowo osoby , które wybiorą tą metodę biorą udział w loterii z nagrodami. Drugi sposób to spis przez telefon. Należy zadzwonić na infolinię 222799999 i zgłosić chęć dokonania spisu. Podczas rozmowy  rachmistrz wypełni za nas formularz spisowy. Jeśli nie poczynimy żadnych kroków w temacie obecnego spisu czekamy na telefon od rachmistrza. Ostatnia dostępna metoda do wywiad bezpośredni  czyli tradycyjnie rachmistrz odwiedzi rolnika w domu.  Rachmistrz posiada imienną legitymację ze zdjęciem i spełnia wszystkie procedury bezpieczeństwa epidemicznego. Jeszcze raz należy podkreślić, iż spis jest obowiązkowy. Brak udziału może skutkować nałożeniem kary grzywny określonej w ustawie o statystyce publicznej.

Pytania zawarte w spisie dotyczą podstawowych informacji o gospodarstwie rolnym. Trzeba podać powierzchnię gruntów, liczbę zwierząt gospodarskich, uprawy rolne
i ogrodnicze. Dodatkowo musimy przekazać dane dotyczące  posiadanych ciągników rolniczych, wszystkich maszyn rolniczych i budynków gospodarskich związanych z produkcją rolniczą.  Dane typu majątek , zarobki czy wartości przychodów rolników nie będą podawane.

 

Jacek Kuczyński

źródło: www.spisrolny.gov.pl