Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Targi Ogrodnicze „Jesień w sadzie i ogrodzie” i Targi Leśne za nami – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Targi Ogrodnicze „Jesień w sadzie i ogrodzie” i Targi Leśne za nami


Print Friendly, PDF & Email

Dwudziesta piąta edycja Targów Ogrodniczych „Jesień w sadzie i ogrodzie”, organizowanych przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie dobiegła końca.

Na odwiedzających czekały stoiska oferujące materiał szkółkarski, rośliny ogrodowe, kwiaty doniczkowe, szeroka oferta cebulek kwiatowych, nasion, ziół oraz nawozów, owoce, warzywa i wiele, wiele innych ciekawych rzeczy. Ekspozycję targową wzbogaciła szeroka oferta narzędzi i maszyn ogrodniczych oraz stoiska z małą architekturą ogrodową. Spośród materiału ozdobnego chętnie kupowano rośliny, które ożywią ogrody jesienią i zimą tj. wrzosy, berberysy, ogniki.

„Hitem Targów” zostały fontanny ogrodowe firmy DELIS – Artur Ferenc z Zabrza. Każda z fontann jest jednym modułem, dzięki czemu nie potrzebuje stałego podłączenia do wody, czy kopania zbiornika. W każdej chwili można ją przestawić, przenieść na taras lub balkon a nawet ustawić w salonie. Wystarczy wlać do zbiornika odpowiednią ilość wody i podłączyć do prądu.

W kategorii „Najatrakcyjniejsze stoisko” nagrodę przyznano firmie HYDROFAST Sp. z o.o. z Białegostoku. Przedsiębiorstwo produkuje, sprzedaje i świadczy usługi w branży przemysłu leśnego i budowlanego. Oferta firmy to: zabudowy samochodów ciężarowych pod potrzeby prac leśnych, przyczepy leśne do zrywki drewna, żurawie leśne i budowlane. Na stoisku zaprezentowane przykłady takich samochodów oraz budowane od podstaw przyczepy do zrywki.

Nagrodę „Najbogatsza oferta” przyznano Gospodarstwu Ogrodniczemu Krystyny i Tomasza Porowskich z miejscowości Osnówka-Wyręby. Wystawcy zaoferowali bogaty asortyment materiału szkółkarskiego truskawek, jabłka, gruszki, pomidory, rzodkiewki, czosnek, orzechy włoskie oraz przetwory z warzyw i owoców w ramach rolniczego handlu detalicznego.

Równolegle z Targami Ogrodniczymi odbyły się Targi Leśne. Wystawcy zaprezentowali ciężki sprzęt do pozyskiwania i obróbki drewna. Podczas Targów odbyła się również konferencja pszczelarska na temat żywienia pszczół i roli składników pokarmowych w zrównoważonej hodowli pszczół, która poprowadzi mgr inż. Piotr Nowotnik. Dużym zainteresowaniem cieszyła się również wystawa królików.

Jak co roku podczas Jesiennych Targów ogrodniczych przeprowadzony został konkurs „Zgadnij co to za roślina?”. Licznie przybyli zwiedzający, pragnący sprawdzić swoją wiedzę ze znajomości nasadzeń otrzymywali bardzo atrakcyjne nagrody.

Tegoroczne edycja Targów to był również czas uhonorowania ciężkiej pracy na rzecz rozwoju podlaskiego rolnictwa. Mirosława Jaroszewicz-Łojewska Dyrektor Wydziału Rolnictwa i Środowiska Podlaskiego Urzędu Wojewódzkiego wręczyła odznaki honorowe Zasłużony dla rolnictwa. Zastępca Dyrektora PODR Tadeusz Markowski wręczył statuetki Vigora Krzysztofowi Jaworowskiemu Dyrektorowi OR KRUS w Białymstoku za wieloletnią i owocną współpracę oraz ks. Tadeuszowi Olszewskiemu Dyrektorowi CemSpesMediaGroup za promocję podlaskiego rolnictwa.

Na szepietowskich targach tradycyjnie już furorę robiły regionalne przysmaki i rękodzieło, kupowano również miody z podlaskich pasiek.

Anna Kostro

spec. ds. promocji

fot: W. Cieszkowska, K. Kuteszko