Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Targi ogrodnicze i leśne – pasjonujący weekend w Szepietowie – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Targi ogrodnicze i leśne – pasjonujący weekend w Szepietowie


Print Friendly, PDF & Email

Przez dwa dni, 7 i 8 października 2017 r., tereny wystawowe Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie gościły miłośników zieleni, ogrodników, sadowników oraz leśników. Odbyły się XXIV Targi Ogrodnicze „Jesień w sadzie i ogrodzie” i V Targi Leśne „Las i My”. W jednym miejscu i czasie można było przygotować się na jesień w sadzie, ogrodzie i lesie. Na zwiedzających czekała moc atrakcji m.in.: ciekawe pokazy, maszyny leśne w akcji, konkursy, występy zespołów artystycznych i bogata oferta wystawiennicza.

Jesienne targi ogrodnicze – przygotowanie ogrodu do zimy

Sezon ogrodniczy dobiega końca, październik to ostatni moment na dokonanie nasadzeń i przygotowanie ogrodu do zimy, aby na wiosnę móc cieszyć się jego pięknem. Odwiedzający targi mogli dobrać odpowiednie gatunki, obejrzeć i kupić materiał szkółkarski oraz dowiedzieć się jak zadbać o rośliny przed zimą. Kupujący byli konkretni, szukali nasadzeń do uzupełnienia swoich kolekcji, wypatrywali tzw. perełek ogrodniczych, interesowali się nowymi odmianami.

A co się cieszyło największym zainteresowaniem? Do łask wracają stare odmiany jabłoni takie jak antonówka, kosztela, malinówka, papierówka i szara reneta. Ludzie poszukują ich ze względu na walory smakowe, mimo mniejszej intensywności produkcji odmiany te są bardziej odporne.

Wraca zainteresowanie różami, wystawcy zaprezentowali pełną paletę krzewów róż pnących i rabatowych, w różnych barwach. Dużym popytem cieszyły się również kwiaty modne i widywane w przydomowych ogródkach kilka dekad temu, takie jak wrzosy, lawenda, piwonia czy jeżówka. Zainteresowanie kupujących wzbudzały również trawy ozdobne, wśród których królowały miskanty i niezwykle urokliwie kwitnąca trawa pampasowa. Sprzedawcy udzielali fachowych i wyczerpujących informacji na temat pielęgnacji zakupionych roślin.

Tradycyjnie najlepszym wystawcom przyznano nagrody, które wręczyła Dyrektor Generalny w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Mirosława Jaroszewicz-Łojewska. Nagrody przyznano w kategoriach:

  • Hit Targów – jagoda kamczacka oferowana przez gospodarstwo szkółkarskie BETRA z Gniezna
  • Najbogatsza oferta – Gospodarstwo Sadowniczo-Szkółkarskie Danuty i Mirosława Skibickich z Kurian
  • Najatrakcyjniejsze stoisko – Szkółka Drzew i Krzewów Ozdobnych Barbary i Jana Piekut z Pokrzywna

Podczas targów zostały również wręczone odznaki honorowe Zasłużony dla Rolnictwa, które w imieniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgiela wręczyła Mirosława Jaroszewicz-Łojewska, Dyrektor Generalny w MRiRW.

Maszyny leśne w akcji

Targi Leśne organizowane przy współpracy z Regionalną Dyrekcją Lasów Państwowych w Białymstoku i Nadleśnictwem Rudka były okazją do zapoznania się z gospodarką leśną. Wystawcy zaprezentowali szereg maszyn do pozyskiwania i obróbki drzewa. Odbywały się ciekawe pokazy m.in.: aktualnych trendów i nowości związanych z rynkiem drzewnym i maszyn wielooperacyjnych, sokolnictwa, sygnalistów myśliwskich, ćwiczeń sprawnościowych wykonywanych w lesie, czy survivalu. Szczególne zainteresowanie zwiedzających wzbudziła sztafeta drwali oraz widowiskowy pokaz umiejętności Valerego Durowicza – aktualnego Mistrza Świata Drwali. Tradycyjnie wybrano Hit Targów Leśnych, laureatem została firma Hydrog z Białegostoku.

Do dyspozycji zwiedzających był symulator harwestera, który przyciągnął liczne grono osób pragnących spróbować swoich sił jako operatora maszyny wielooperacyjnej.

Bogata oferta wystawiennicza i doradztwo

Największą grupę wystawców stanowili ogrodnicy, ale na targach zaprezentowało się wielu rękodzielników ze swoimi wyrobami. Kupujący przebierali w wiklinowych koszach, szydełkowych serwetach i wyrobach z drewna. Na stoiskach z produktami regionalnymi każdy znalazł coś smacznego, m.in. swojskie wędliny, sery, kiszone ogórki, chleby na zakwasie, a na deser pyszne mrowiska, kominy i sękacze. Nie zawiedli również pszczelarze, wartościowe miody z podlaskich pasiek będą idealnym dodatkiem do napojów i ciast przygotowywanych zimą.

Zainteresowani mogli uzyskać porady specjalistów m.in.: doradców PODR Szepietowo, ARiMR, KOWR, KRUS. Dodatkową atrakcją dla zwiedzających była wystawa królików rasowych, która zawsze przyciąga tłumy miłośników tych uroczych zwierząt.

Targi ogrodnicze i leśne zakończyły tegoroczny kalendarz imprez Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Na kolejne targi zapraszamy już wiosną.

DSC07646

DSC07696

DSC07742

DSC07989

DSC08011

DSC 4610

DSC 4973

DSC 5012

DSC07733

DSC07775

DSC07787

DSC07705

DSC07800

DSC07817DSC07844

DSC07820

DSC07874

DSC07910

DSC 4643

DSC 4698

DSC 4947

DSC07591

Anna Kostro

st. spec.ds promocji

fot.: Wioletta Cieszkowska

Krzysztof Kuteszko