Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Targi ogrodnicze i leśne – imprezy z rozmachem – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Targi ogrodnicze i leśne – imprezy z rozmachem


Print Friendly, PDF & Email

Przez dwa dni, 10 i 11 października 2015 r., tereny wystawowe Agroarena Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie przeżywały istne oblężenie miłośników zieleni, ogrodników, sadowników oraz leśników. Odbyły się XXII Targi Ogrodnicze „Jesień w sadzie i ogrodzie” i III Targi Leśne „Las i My”.

W jednym miejscu i czasie można było przygotować się na jesień w sadzie, ogrodzie i lesie. Dla zwiedzających czekała moc atrakcji m.in.: ciekawe pokazy, maszyny leśne w akcji, konkursy, występy zespołów artystycznych i bogata oferta wystawiennicza.

Jesienne targi ogrodnicze – zamknięcie sezonu ogrodniczego

Sezon ogrodniczy dobiega końca, październik to ostatni moment na dokonanie nasadzeń i przygotowanie ogrodu do zimy. Odwiedzający targi mogli dobrać odpowiednie gatunki, obejrzeć i kupić materiał szkółkarski oraz dowiedzieć się jak zadbać o rośliny przed zimą. Kupujący byli konkretni, szukali nasadzeń do uzupełnienia swoich kolekcji, szukali tzw. perełek ogrodniczych, interesowali się nowymi odmianami. A co się cieszyło największym zainteresowaniem?

– Ciągle bardzo popularne są stare odmiany jabłoni: kosztele, papierówki, malinówki, złote i szare renety – mówi Kazimierz Suszek z okolic Końskowoli, wystawca wyróżniony za stoisko z najbogatszą ofertą. Ludzie poszukują ich ze względu na walory smakowe, mimo mniejszej intensywności produkcji odmiany te są bardziej odporne – podkreśla wystawca.

– Wraca zainteresowanie różami. Po raz pierwszy na targi do Szepietowa przyjechał Sławomir Kuźnik z Łodzi, zaprezentował pełną paletę krzewów róż, pnących i rabatowych, w różnych odcieniach. W swojej ofercie posiada, jak twierdzi, najnowsze i najbardziej odporne odmiany, łącznie ok. 120. Podpowiada jak przygotować róże do zimy – trzeba przygotować jedynie kopczyki i przestrzega przed przycinaniem róż jesienią.

Podczas Targów Ogrodniczych wybrano hit i najatrakcyjniejsze stoiska. Za hit uznano malinę nowej odmiany “Podlasie” z gospodarstwa szkółkarskiego Mirosława Szymali z Siemiatycz, najatrakcyjniejsze stoisko przygotowała spółka “Duet” z Pełki koło Radzymina, a najbogatszą ofertę targową zaoferowali Henryka i Kazimierz Suszkowie z okolic Końskowoli w powiecie puławskim.

Maszyny leśne i aktywny wypoczynek w lesie

Targi leśne były okazją do poznania aktualnych trendów i nowości związanych z rynkiem drzewnym i gospodarką leśną. Wystawcy zaprezentowali szereg maszyn to pozyskiwania i przeróbki drzewa. Odbywały ciekawe pokazy m.in.: maszyn wielooperacyjnych, sokolnictwa, sygnalistów myśliwskich, ćwiczeń sprawnościowych wykonywanych w lesie, czy survivalu. Leśnicy udowodnili, że las to również doskonałe miejsce wypoczynku. Na konferencji, o tej tematyce, zaprezentowano nowoczesne formy spędzenia wolnego czasu w lesie.

Tradycyjni wybrano hit targów, najlepszy okazał się białostocki Hydrofast. Dodatkowe wyróżnienia otrzymał Jar-Drew z okolic Korycina i Hydrog z Białegostoku.

Do dyspozycji zwiedzających po raz pierwszy w Szepietowie był symulator harwestera i forwardera.

Bogata oferta wystawiennicza i doradztwo

Największą grupę wystawców stanowili ogrodnicy, ale na targach zaprezentowało się wielu rękodzielników ze swoimi wyrobami. Kupujący przebierali w wiklinowych koszach, szydełkowych serwetach i wyrobach z drewna. Na stoiskach z produktami regionalnymi każdy znalazł coś smacznego, m.in. swojskie wędliny, sery, kiszone ogórki, chleby na zakwasie, a na deser pyszne mrowiska, kominy i sękacze. Nie zawiedli również pszczelarze, wartościowe miody z podlaskich pasiek będą jak znalazł na zimę.

Zainteresowani mogli uzyskać porady specjalistów m.in.: doradców PODR w Szepietowie, ARiMR, ARR, KRUS. Dodatkową atrakcją dla zwiedzających była wystawa królików rasowych i drobiu ozdobnego oraz towarzyszące jej warsztaty. W niedzielę można było odwiedzić Piknik wołowy, organizowany przez Podlaską Izbę Rolniczą.

Targi ogrodnicze i leśne zakończyły tegoroczny kalendarz imprez Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Na kolejne targi zapraszamy już wiosną.

Pełna fotorelacja z Targów Ogrodniczych i Leśnych dostępna jest na naszym fanpagu. 

 

 jto 3

2072 6

jto6

jto7

2072 7

 

Marlena Zaremba