Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Targi Ab Hof w Wieselburgu – przetwórstwo surowców rolniczych na poziomie gospodarstwa – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Targi Ab Hof w Wieselburgu – przetwórstwo surowców rolniczych na poziomie gospodarstwa


Print Friendly, PDF & Email

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie na zlecenie Sekretariatu Regionalnego KSOW Województwa Podlaskiego był organizatorem wyjazdu studyjnego do Austrii w dniach 8–11 marca 2014 r. na temat „Innowacyjne rozwiązania w małych przetwórniach rolno-spożywczych w Austrii – uczestnictwo w targach Ab Hof w Wieselburgu”.

W wyjeździe uczestniczyło 27 osób w tym przedsiębiorców i rolników zainteresowanych przetwórstwem w swoich gospodarstwach, instytucji zajmujących się doradztwem rolniczym i instytucji wspierających wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich.

Wyjazd rozpoczął się udziałem w Targach Ab Hof w sercu Dolnej Austrii w Wieselburgu, które w tym roku organizowane były po raz dwudziesty w dniach 7–10 marca 2014 r. Uczestnicy zwiedzili centrum wystawowe obejmujące 80.000 metrów kwadratowych, na których znajduje się 8 stałych hal różnej wielkości od 600 do 3200 m. Pozwala to na swobodne organizowanie imprez bez względu na liczbę wystawców oraz zwiedzających. W tym roku na targach było ponad 300 wystawców, których stoiska odwiedziło 35 000 zwiedzających. Targi podzielone były na dwie części. Pierwsza podzielona była do prezentacji szerokiej gamy maszyn i urządzeń służących do przetwarzania produktów pochodzących z gospodarstwa rolnego. W drugiej części zwiedzający mieli możliwość zapoznania się z efektami przetwórstwa na poziomie gospodarstwa, a więc z finalnymi produktami spożywczymi.

Oprócz targów podczas wyjazdu na terenie Dolnej Austrii uczestnicy zwizytowali 3 obiekty prowadzące małe przetwórstwo i sprzedaż bezpośrednią.
1. Gospodarstwo rodziny Zeiner w Oberzeillern od 16 pokoleń zajmujące się produkcją grusz i moreli oraz ich przetwórstwem. Dodatkowo przy gospodarstwie prowadzony jest sklep i restauracja.
2. Gospodarstwo rodziny Antonia i Franz Bertl z Pömmern od 5 pokoleń zajmujące się produkcją mleka i sprzedażą bezpośrednią. Od 1998 zajmuje się przetwórstwem mleka od pobliskich gospodarstw.
3. Firma Waldlad z Vermarktungsges.m.b.H zajmująca się skupem i produkcją surowców pochodzenia rolniczego. Przedsiębiorstwo zajmuje się przetwarzaniem ziół, lnu, ostropestu na leki wątrobowe oraz produkcją oleju. Dodatkowo przy firmie prowadzony jest sklep i restauracja oferujące specjały z własnego przetwórstwa.

W drodze powrotnej uczestnicy mieli możliwość porównania przykładów austriackich z polskimi. Dobrym przykładem sprzedaży bezpośredniej okazała się inicjatywa “paczki od rolnika” z województwa małopolskiego. Grupa rolników zrzeszająca gospodarstwa produkujące zgodnie z wymogami rolnictwa ekologicznego sprzedaje swoje owoce i warzywa poprzez sprzedaż internetową oraz głównie na rynek miasta Krakowa. Pomysł okazał się bardzo trafny i udany. W ten sposób pomijana jest droga pośrednika. Rolnicy dostają godziwe wynagrodzenie za swoje produkty, a klient wie co kupuje, dodatkowo pomijana jest marża. Na stronie internetowej odrolnika.pl zarejestrowanych jest 1200 klientów. Grupa od niedawna współpracuje z firmą kurierską i rozsyła paczki na cały kraj.

Wartością dodaną wyjazdu była możliwość podziwiania pięknych widoków austriackich gór, czystych i zadbanych austriackich wsi i miasteczek, degustacja wyrobów którymi częstowali gospodarze.

Uczestnicy uzyskali teoretyczną i praktyczną wiedzę jak można poprawić poziom dochodów w gospodarstwie poprzez sprzedaż produktów przetworzonych. Przedstawione przykłady małego przetwórstwa jak i sprzedaży bezpośredniej funkcjonujące w Austrii są jasne, proste bez ograniczeń. Wyprodukowany produkt może być sprzedawany w gospodarstwie jak również może bez ograniczeń być sprzedawany w całej Unii Europejskiej. Uczestnicy zobaczyli konkretne przykłady małych przetwórni, stosowanych w nich technologii oraz prowadzenia sprzedaży wytworzonych w nich produktów na lokalnym rynku.

Bożena Pruszyńska