Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Szepietowskie święto kukurydzy – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Szepietowskie święto kukurydzy


Print Friendly, PDF & Email

Osiemnasta edycja Podlaskiego Dnia Kukurydzy przeszła już do historii. Największa kolekcja odmian kukurydzy w rejonie Polski północno-wschodniej, ciekawe pokazy pracy maszyn przy zbiorze tej rośliny, degustacje potraw przygotowanych z użyciem kukurydzy sprawiły, że w tym dniu w Szepietowie gościły tłumy zwiedzających. Liczne grono zwiedzających świadczą o tym, że tematy związane z kukurydzą są nadal interesujące dla podlaskiego rolnika. Tegoroczny Podlaski Dzień Kukurydzy otworzyli organizatorzy: Dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie Wojciech Mojkowski, Prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy Tadeusz Michalski oraz goście: Poseł na Sejm Rzeczpospolitej Polskiej Jacek Bogucki i Wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Podlaskiego Łukasz Siekierko.

Podczas Podlaskiego Dnia Kukurydzy zostały zaprezentowane 130 odmiany kukurydzy z 22 firm nasiennych. Wszyscy, którzy odwiedzili nasze pola doświadczalne mieli okazję przyjrzeć się każdej z odmian. Dodatkowym atutem była możliwość bezpośredniego kontaktu z doradcą z każdej z firm nasiennych, co pozwoliło uzyskać doradztwo w zakresie doboru odpowiedniej odmiany. Profesjonalne doradztwo świadczyli również pracownicy Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. W namiocie PODR Szepietowo można było uzyskać porady z dziedzin szeroko rozumianego rolnictwa. Była również możliwość spróbowania soku tłoczonego w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych i zapoznania się ze szczegółami usługi tłoczenia soku jaką oferuje PODR Szepietowo.

 

Na polach doświadczalnych w Szepietowie można było na żywo zobaczyć wyniki doświadczeń, natomiast w namiotach wykładowych PODR była możliwość zdobycia wiedzy teoretycznej. Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego przygotował bogatą ofertę wykładów na tematy związane zarówno z  uprawą jak i przygotowaniem pasz z kukurydzy. Tematy, które zostały przedstawione to Kukurydza najważniejszą paszą w żywieniu bydła, OPTImaize-kukurydza na kiszonkę od siewu do zbioru oraz Nowości odmianowe kukurydzy kiszonkowej.

Najbardziej widowiskowym i dynamicznym punktem Podlaskiego Dnia Kukurydzy był pokaz pracy maszyn. Na pole wyjechały maszyny do zbioru kukurydzy na kiszonkę. Największą maszyną była sieczkarnia, której walory techniczne zostały zaprezentowane podczas pracy. Była również możliwość przyjrzenia się pracy maszyn używanych do zagospodarowania resztek pożniwnych. Pokazy pracy maszyn przeprowadziły firmy Euralis i Roltoma.

 

W tym roku podczas Podlaskiego Dnia Kukurydzy odbyła się degustacja potraw z kukurydzy w ramach programu promocyjnego Polskiego Związku Producentów Kukurydzy “Złote ziarno kukurydzy w zdrowej polskiej diecie” finansowanego z  Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Wszyscy chętni mieli możliwość degustacji zupy kremu z kukurydzy, bułeczek z mąki kukurydzianej, kukurydzy na gorąco, placków kukurydzianych i sałatki z kukurydzą.

W trakcie trwania targów został rozstrzygnięty konkurs Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i KRUS w Białymstoku „Bezpieczna obsługa zwierząt gospodarskich”. Laureatami zostali:

I miejsce Józef Kowalewski

II miejsce Piotr Raczyński

III miejsce Mariusz Bielski