Szepietowskie święto kukurydzy

wrz 8, 2019 | Aktualności

Osiemnasta edycja Podlaskiego Dnia Kukurydzy przeszła już do historii. Największa kolekcja odmian kukurydzy w rejonie Polski północno-wschodniej, ciekawe pokazy pracy maszyn przy zbiorze tej rośliny, degustacje potraw przygotowanych z użyciem kukurydzy sprawiły, że w tym dniu w Szepietowie gościły tłumy zwiedzających. Liczne grono zwiedzających świadczą o tym, że tematy związane z kukurydzą są nadal interesujące dla podlaskiego rolnika. Tegoroczny Podlaski Dzień Kukurydzy otworzyli organizatorzy: Dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie Wojciech Mojkowski, Prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy Tadeusz Michalski oraz goście: Poseł na Sejm Rzeczpospolitej Polskiej Jacek Bogucki i Wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Podlaskiego Łukasz Siekierko.

Podczas Podlaskiego Dnia Kukurydzy zostały zaprezentowane 130 odmiany kukurydzy z 22 firm nasiennych. Wszyscy, którzy odwiedzili nasze pola doświadczalne mieli okazję przyjrzeć się każdej z odmian. Dodatkowym atutem była możliwość bezpośredniego kontaktu z doradcą z każdej z firm nasiennych, co pozwoliło uzyskać doradztwo w zakresie doboru odpowiedniej odmiany. Profesjonalne doradztwo świadczyli również pracownicy Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. W namiocie PODR Szepietowo można było uzyskać porady z dziedzin szeroko rozumianego rolnictwa. Była również możliwość spróbowania soku tłoczonego w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych i zapoznania się ze szczegółami usługi tłoczenia soku jaką oferuje PODR Szepietowo.

 

Na polach doświadczalnych w Szepietowie można było na żywo zobaczyć wyniki doświadczeń, natomiast w namiotach wykładowych PODR była możliwość zdobycia wiedzy teoretycznej. Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego przygotował bogatą ofertę wykładów na tematy związane zarówno z  uprawą jak i przygotowaniem pasz z kukurydzy. Tematy, które zostały przedstawione to Kukurydza najważniejszą paszą w żywieniu bydła, OPTImaize-kukurydza na kiszonkę od siewu do zbioru oraz Nowości odmianowe kukurydzy kiszonkowej.

Najbardziej widowiskowym i dynamicznym punktem Podlaskiego Dnia Kukurydzy był pokaz pracy maszyn. Na pole wyjechały maszyny do zbioru kukurydzy na kiszonkę. Największą maszyną była sieczkarnia, której walory techniczne zostały zaprezentowane podczas pracy. Była również możliwość przyjrzenia się pracy maszyn używanych do zagospodarowania resztek pożniwnych. Pokazy pracy maszyn przeprowadziły firmy Euralis i Roltoma.

 

W tym roku podczas Podlaskiego Dnia Kukurydzy odbyła się degustacja potraw z kukurydzy w ramach programu promocyjnego Polskiego Związku Producentów Kukurydzy „Złote ziarno kukurydzy w zdrowej polskiej diecie” finansowanego z  Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Wszyscy chętni mieli możliwość degustacji zupy kremu z kukurydzy, bułeczek z mąki kukurydzianej, kukurydzy na gorąco, placków kukurydzianych i sałatki z kukurydzą.

W trakcie trwania targów został rozstrzygnięty konkurs Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i KRUS w Białymstoku „Bezpieczna obsługa zwierząt gospodarskich”. Laureatami zostali:

I miejsce Józef Kowalewski

II miejsce Piotr Raczyński

III miejsce Mariusz Bielski

Odsłony : 337
Skip to content