Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Sprawozdanie z realizacji zadania Seminarium i warsztaty zielarskie – „Zdrowie i smak” – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Sprawozdanie z realizacji zadania Seminarium i warsztaty zielarskie – „Zdrowie i smak”


Print Friendly, PDF & Email

W dniach 13 i 14 czerwca 2013 r., w miejscowości Koryciny, w gospodarstwie agroturystycznym “Ziołowy Zakątek” odbyły się zajęcia z zakresu zielarstwa.

Działanie skierowane było do mieszkańców terenów wiejskich województwa podlaskiego. W szkoleniu udział wzięło 29 kobiet, które prowadzą bądź też zamierzają założyć gospodarstwa agroturystyczne, a zioła będą odgrywać jedną z głównych ról w poszerzaniu oferty agrokwater, oraz część kadry doradczej zajmującej się ww. tematyką. Podstawowym zagadnieniem seminarium były zioła jako lekarstwo i jako pożywienie.

Pod czujnym okiem Pana Mirosława Angielczyka – gospodarza „Ziołowego Zakątka” i zarazem wykładowcy i trenera zajęć, uczestniczki zgłębiały tajniki stosowania ziół na różne dolegliwości. Na przykładzie kolekcji ziół, uczyły się rozpoznawania poszczególnych roślin rosnących  w stanie naturalnym. Uzupełniły i pogłębiły swą wiedzę o postaciach, w jakich mogą być wykorzystywane surowce zielarskie, o sposobach ich pozyskiwania oraz o optymalnym czasie zbioru dla poszczególnych roślin.

Ważnym punktem warsztatów były zajęcia związane z nauką konserwacji ziół i komponowania wybranych mieszanek zielarskich, oraz ich codziennym wykorzystaniu.

Całość seminarium i warsztatów zielarskich – “Zdrowie i smak”, została sfinansowana z funduszy Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, a organizatorem był Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

pierwszy dzień zajęć, wykładowca Mirosław Angielczyk

zajęcia warsztatowe: rodzaje surowca zielarskiego, konserwacja poprzez suszenie

nauka rozpoznawania ziół na kolekcji w pierwszym dniu seminarium

przykład wykorzystania ziół w kuchni: kwiaty bzu białego oraz liście babki zwyczajnej w cieście naleśnikowym

c.d.  warsztatów – konserwowanie mat zielarskiego za pomocą roztworu alkoholu etylowego

drugi dzień zajęć warsztatowych – nauka rozpoznawania ziół na kolekcji

c.d.  warsztatów – komponowanie mieszanek zielarskich

uczestnicy seminarium i warsztatów zielarskich  „Zdrowie i smak”

 

Joanna Czarkowska