Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie w dniu 5 lipca 2016 roku, zorganizował warsztaty, dla 17 osobowej grupy w ekologicznym gospodarstwie specjalizującym się w uprawie warzywpn. „Praktyczne wykorzystanie wyników badań naukowych we wdrażaniu innowacji w ekologicznej produkcji”.

Uczestnikami byli rolnicy prowadzący gospodarstwa metodami ekologicznymi, osoby zainteresowane ekologiczną produkcją oraz doradcy rolniczy. Koszty związane z przedsięwzięciem finansowane były ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

SIRLOGO

Celem przedsięwzięcia była wymiana dobrych praktyk, transfer wiedzy i innowacji w zakresie ekologicznej produkcji, wdrażanie dobrych rozwiązań w ekologicznych gospodarstwach rolnych oraz zawężenie współpracy pomiędzy naukowcami, doradcami i producentami żywności ekologicznej. Tematem przewodnim były warzywa, bowiem na te produkty w jakości ekologicznej jest duże zapotrzebowanie rynku.

Gospodarstwo Urszuli i Piotra Osików w Woli Skromowskiej, gdzie odbywały się warsztaty specjalizuje się w uprawie warzyw ekologicznych. Gospodarze zaczynali przed siedemnastoma laty przestawianie na ekologiczne metody produkcji z areałem 15 ha. Obecnej posiadają ogółem 70 ha, w tym warzywa uprawiane są na 40 ha. Gleby są głównie klasy IV a i IV b. Gospodarstwo posiada własna deszczownię oraz nowoczesną bazę maszynową do siewu, sadzenia i pielęgnacji upraw. Głównym odbiorcą warzyw jest firma HIPP produkująca odżywki dla dzieci i niemiecka firma „Ökohof” .

DSC 5908

Uczestnicy warsztatów mieli okazję wysłuchać wykładu dr Doroty Pikuły z IUNG w Puławach nt. metod podwyższania żyzności i urodzajności gleb z wykorzystaniem różnych form materii organicznej. Zaprezentowane zostały najnowsze doświadczenia i wyniki badań naukowych nie tylko krajowe ale również zagraniczne.

Dr Beata Studzińska dokonała prezentacji gospodarstwa państwa Osików, omówiła uprawę wybranych gatunków warzyw oraz przedstawiła polecane i wdrażane przez naukę nowości w nawożeniu i ochronie ekologicznych warzyw.

Państwo Osikowie podzielili się dotychczasowymi doświadczeniami w zakresie dobrych praktyk stosowanych w uprawie warzyw ekologicznych.

DSC 5629

DSC 5638

W trakcie przedsięwzięcia uczestnicy uzyskali wiedzę praktyczną i teoretyczną z zakresu produkcji żywności ekologicznej. Warsztaty były okazją do zapoznania się z technologią uprawy, sprzętem i rynkiem zbytu dotyczącym warzyw ekologicznych. Uczestnicy mieli możliwość nawiązania współpracy, zdobycia wiedzy, umiejętności, wymiany informacji i doświadczeń.

DSC 5895

DSC 5745

DSC 5863

DSC 5848

Gabriela Włostowska

Dzisiaj jest 19.11.2017 godz.
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie