Pomysły na współpracę w ramach SIR
Artykuły w tej kategorii:
- Warsztaty „Innowacje w gospodarstwie – zakładanie i prowadzenie pasieki”
- Warsztaty „Innowacje w gospodarstwie – zakładanie i prowadzenie pasieki”
- Ogłoszenie o konkursie nr 2/2018 dla partnerów Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na wybór operacji, które będą realizowane w 2018 r. w ramach dwuletniego planu operacyjnego na lata 2018–2019
- Warsztaty „Innowacje w gospodarstwie – zakładanie i prowadzenie pasieki”
- Konkurs nr 3/2019 dla partnerów KSOW
- Wyjazd studyjny „Rośliny bobowate grubonasienne – transfer wiedzy z instytutu do praktyki rolniczej województwa podlaskiego”
- Zaproszenie do udziału w warsztatach „Nowoczesne rozwiązania w zakładaniu i prowadzeniu pasieki”
- Realizacja przedsięwzięć innowacyjnych na terenie województwa podlaskiego w latach 2017-2019
- Warsztaty Zielarskie Podlasie “Z tradycją w przyszłość” – zapraszamy do udziału
- Podlascy przetwórcy i przedsiębiorcy poznają najlepsze praktyki innowacyjne i podnoszą swoją wiedzę
- Ogłoszenie o konkursie nr 4/2020 dla partnerów Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
- Funkcjonowanie podlaskiej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich w okresie 07.2017-12.2018
- Funkcjonowanie podlaskiej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich w okresie 01-12.2019 r.
- Funkcjonowanie podlaskiej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich w okresie 01-12.2020 r.
- Możliwości sprzedaży produktów przez rolników
- Zaproszenie do udziału w wyjeździe studyjnym
- Zapraszamy do udziału w seminarium „Rolniczy Handel Detaliczny”
- Partnerstwo szansą na rozwój lokalnego produktu tradycyjnego
- Zaproszenie do udziału w konferencji
- Zaproszenie do udziału w wyjeździe studyjnym
- Zaproszenie do udziału w wyjeździe studyjnym
- Listy ocenionych operacji Partnerów KSOW składanych w ramach działania nr 5 na poziomie wojewódzkim
- Zaproszenie do udziału w wyjeździe studyjnym
- Nabór do nowych Grup Focusowych EIP-AGRI
- Relacja z seminarium pn. Ekologiczny chów bydła mięsnego nie jest trudny
- Rolniku poznaj innowacje
- Przygotowanie brokerów i koordynatorów WODR do wspierania działań innowacyjnych w rolnictwie
- Zestawienie operacji realizowanych w ramach schematu II pomocy technicznej PROW 2014-2020
- Soja – wartościowa roślina
- Relacja z wyjazdu na Litwę w zakresie współdziałania producentów mleka na rzecz innowacji
- Nowe wydarzenia planowane na II półrocze w ramach SIR
- Podsumowanie działań SIR
- Relacja z warsztatów pn. Praktyczne wykorzystanie wyników badań naukowych we wdrażaniu innowacji w ekologicznej produkcji roślin oleistych
- Hortiterapia – nowe możliwości w agroturystyce
- Spotkanie pracowników WODR wykonujących zadania na rzecz SIR – 21-22.03.2017
- Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich województwa podlaskiego – przykłady innowacyjnych przedsięwzięć
- Przedłużenie terminu naboru uczestników operacji “Innowacyjne metody przechowywania zbóż”
- Innowacyjne podejście w urynkowieniu żywności wysokiej jakości
- Innowacyjne metody przechowywania zbóż
- Innowacje w produkcji zdrowej żywności
- Hodowla ślimaka jako nowe źródło dochodu
- Innowacyjne rozwiązania w OZE
- Kolejna konferencja za nami
- Nowe technologie w uprawie roli
- Poznaj OZE
- Konferencja “wodna” w Ołtarzewie
- Relacja z II. posiedzenia grupy tematycznej ds. innowacji
- Wyjazd studyjny w zakresie uprawy lnu i konopi
- Współpraca z Sekretariatem Regionalnym KSOW w woj. podlaskim
- Z wizytacją na warsztatach dziennikarskich poświęconych innowacjom
- Szkolenie z hodowli i chowu ślimaków
- Warsztaty dziennikarskie
- Warsztaty w ekologicznych gospodarstwach zielarskich
- Materiały dydaktyczne z zakresu standaryzacji jakości produkcji wołowiny i innowacyjnych form sprzedaży mięsa wołowego najwyższej jakości, z uwzględnieniem rezultatów wyjazdu studyjnego do Francji, Belgii i Luksemburga w dn. 30.06. – 03.07.2016 r.
- Spotkanie informacyjno-szkoleniowe w Krakowie
- Udane warsztaty w gospodarstwie ekologicznym
- Wysoka jakość wołowiny
- Ruszają operacje PODR w zakresie SIR
- Seminarium dla doradców rolniczych w IUNG-PIB w Puławach
- Innowacyjne metody zwalczania omacnicy prosowianki w kukurydzy
- Za nami kolejne wielkie przedsięwzięcie wystawiennicze w Szepietowie
- Przedstawiciele SIR zapraszają na konsultacje w czasie największych targów rolniczych płn.-wch. Polski
- Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa
- Wdrażanie innowacji w ekologicznej produkcji
- Za nami jedenasta Zielona Gala i Podlaskie Targi Budownictwa Wiejskiego
- Od zaradności do przedsiębiorczości
- Spotkanie dla beneficjentów Pomocy Technicznej
- Konferencja poświęcona zrównoważonemu rolnictwu w kontekście zmian klimatycznych
- Spotkanie robocze z przedstawicielami kadry naukowej Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach
- Wyjazd studyjny dla producentów bydła opasowego
- Ankieta nt. EIP-AGRI
- Podlaska SIR zaprasza na doradztwo w czasie Zielonej Gali i Podlaskich Targów Budownictwa Wiejskiego
- Partnerstwa wielosektorowe także stawiają na innowacyjność
- Współpraca z Sekretariatem Regionalnym KSOW w województwie podlaskim
- Wizyta robocza w IUNG Puławy
- Plan Operacyjny KSOW na lata 2016-2017 zaakceptowany przez Grupę roboczą ds. KSOW
- O “Współpracy” w Białymstoku
- Debata nt. innowacyjnego rolnictwa
- Mobilne kojce dla cieląt – innowacja z Podlaskiego
- Konferencja krajowa poświęcona innowacjom w produkcji zwierzęcej
- Narada wojewódzka pracowników PODR
- Spotkanie informacyjne w CDR w Brwinowie
- Konferencja “Przedsiębiorca z klimatem”
- Z wizytą u rolnika-innowatora w powiecie sokólskim
- Na 20-tych Wiosennych Targach Ogrodniczych i Targach Pszczelarskich w Szepietowie
- SIR z wykładem na wojewódzkiej konferencji poświęconej produkcji zbóż
- SIR w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach
- Specjaliści SIR zapraszają na doradztwo w zakresie innowacji rolniczych podczas Wiosennych Targów Ogrodniczych i Targów Pszczelarskich
- Innowacje w odnawialnych źródłach energii
- ROLNIKU! PRZEDSIĘBIORCO!… MASZ CIEKAWY POMYSŁ NA ROZWÓJ SWOJEGO INNOWACYJNEGO PRODUKTU ROLNICZEGO I POSZUKUJESZ WSPARCIA? – KLIKNIJ PO WIĘCEJ!
- Innowacyjne gospodarstwo rolne Krzysztofa Zembrowskiego z gminy Boćki w powiecie bielskim
- Spotkanie informacyjno-szkoleniowe w Brwinowie
- SIR w Surażu
- Spotkanie informacyjne z autorami wniosków złożonych do SIR
- Spotkanie robocze z ekspertami nt. innowacyjnego kruszywa
- Konferencja „Wyniki badań naukowych umożliwiających wprowadzenie nowoczesnych rozwiązań w gospodarstwie ekologicznym”
- Strona Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich na Facebooku – zachęcamy do odwiedzenia i polubienia
- SIR na Suwalszczyźnie
- Spotkanie informacyjne z rolnikami w miejscowości Kąty
- Spotkanie z producentami miodu, serów i baraniny
- Spotkanie robocze w IHAR-PIB w Radzikowie
- Spotkanie ws. innowacyjności w Białymstoku
- Konferencja „Co dalej z doradztwem rolniczym w Polsce?” a SIR
- SIR wśród znamienitych przedstawicieli sektora rolnictwa woj. podlaskiego
- SIR na Walnym Zebraniu LGD “Brama na Podlasie”
- Z SIR’em na Sejneńszczyźnie
- Prelekcja nt. SIR dla podlaskich producentów wołowiny
- Oferta współpracy IHAR-PIB
- KONTAKT Z BIUREM SIR W WOJ. PODLASKIM
- Spotkanie robocze w zakresie innowacji maszynowych w Kłudzienku
- Innowacyjne podejście do rynku ziemniaka
- Innowacyjne metody przechowalnicze
- Pomysły na współpracę w ramach SIR
- Kolejna odsłona spotkań nt. innowacji rolniczych w Podlaskiem
- Wdrażanie innowacji rolniczych w województwie podlaskim
- Stosujesz pestycydy? Przyjedź na szkolenie
- Ogłoszenie o naborze uczestników na spotkanie z zakresu innowacji rolniczych w Białymstoku
- Ogłoszenie o naborze uczestników na spotkanie z zakresu innowacji rolniczych w Szepietowie
- Zapraszamy do współpracy
- Informacja o możliwosci składania propozycji operacji do realizacji w planie operacyjnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w latach 2016-2017
- Zostań partnerem SIR – zarejestruj się już dziś
- Plan Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
- Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR)
- Innowacyjna Grupa Operacyjna w zakresie odnawialnych źródeł energii
Potencjalne obszary współpracy/ oferty zaproponowane przez przedstawicieli instytutów, jednostek naukowo-badawczych/ uczelni wyższych/ innych podmiotów podczas spotkań w ramach SIR w dn. 26-27.11.2015 r w Szepietowie i Białymstoku.
1. Prof. Irena Sielamowicz, Krajowa Izba Gospodarcza – Procesy płynięcia materiałów granulowanych w silosach – transfer wiedzy do rolnictwa
Obszar:
– ocena sposobu płynięcia ziaren w silosach i procesach technologicznych
– określenie wartości ciśnień wywieranych na ścianę przez płynący materiał w silosie
– określenie zasięgu stref zastoju w silosach
2. Dr n. Wet. Jarosław Wojciechowski, Vet Pol – Bioasekuracja podstawą produkcji trzody chlewnej
Obszary współpracy:
– zapobieganie przedostawaniu się na fermę nowych chorób
– ograniczanie szerzenia się chorób, które w stadzie są już obecne
– problemy z mikotoksynami, rola dezynfekcji
– zasady bioasekuracji w stadach świń
3. Prof. Krzysztof Heller, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, Poznań
Obszar:
Integrowane metody uprawy roślin:
– rośliny zielarskie (44 gatunki)
– len włóknisty
– len oleisty
– konopie włókniste
– rośliny energetyczne
– plantacje morwy
Innowacyjne środki ochrony roślin:
– zaprawa ekologiczna EcoHempMix właściwości fungistatyczne i repelentne
– ekologiczny środek dolistny – Fol-Eco-Hemp
– eco-len-mix– adjuwant na bazie emulgowanego fizycznie oleju lnianego
– adjuvant: Ultramix
Spostrzeżenia nt. innowacyjności:
– opracowano zalecenia dla ekologicznej uprawy wybranych gatunków roślin zielarskich: bazylia pospolita, cząber ogrodowy, lubczyk ogrodowy, majeranek ogrodowy, tymianek właściwy
– innowacyjna rola konopi w rekultywacji zdegradowanych terenów poprzemysłowych
Rewitalizacja uprawy roślin małoobszarowych:
– len włóknisty – zmiana technologii zbioru i przetwarzania – zwiększenie opłacalności dzięki potanieniu kosztów produkcji
– konopie włókniste, len – nowe kierunki wykorzystania plonów (kosmetyki, paraleki, agrochemikalia i in.)
– len włóknisty, oleisty, konopie – dofinansowanie
Agrobiznes w niszowych sektorach produkcji rolniczej:
– produkcja małotonażowa – dodatkowe źródło dochodu rolników
– włókno (woj. lubelskie)
– olej (Wielkopolska, Podlasie)
– zioła
– jedwabnik
– uprawa i wykorzystanie roślin energetycznych
– agroturystyka – len, konopie, zioła, jedwabnik – uprawa i wykorzystanie (wzbogacenie oferty warsztatów dla agroturystów)
– organizacje non profit (koła gospodyń wiejskich itp.)
– przędzenie, tkanie – włókna naturalne z jedwabiu lnu i konopi
4. Mgr Piotr Czarnota, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Działalność badawczo-rozwojowa IERiGŻ oraz możliwości współpracy.
Obszary współpracy:
– agrokoszty
– FADN
– podatek dochodowy w rolnictwie
– finansowe i fiskalne uwarunkowania poprawy efektywności, zrównoważenia i konkurencyjności polskiego rolnictwa
– opracowanie modeli ekonomicznych gospodarstw, pozwalających w konkretnych warunkach glebowo – klimatycznych, przy określonej strukturze agrarnej, uzyskiwać dochody porównywalne z dochodami poza rolnictwem.
– zarządzanie gospodarstwem rolnym w oparciu o orientację rynkowa oraz wyniki prowadzonej rachunkowości rolnej.
– poradnik zdrowego stylu życia: odżywianie (wpływ poszczególnych produktów na funkcje organizmu), profilaktyka chorób cywilizacyjnych, sposoby utrzymania sprawności fizycznej i umysłowej
– przedsiębiorczość na wsi – współczesne wyzwania w kontekście prowadzenia sprzedaży bezpośredniej i małego przetwórstwa w gospodarstwach rolnych
– analiza marketingowa/biznesowa przedsiębiorstwa
– zrównoważony rozwój gospodarstw i jego wpływ na poprawę stanu środowiska
– nowe formy przedsiębiorczości: spółdzielczość, klastry, partnerstwa publiczno-prywatne
– nowe sposoby przetwarzania żywności (technologia pakowania żywności)
– nowoczesne techniki prezentacji dobrych przykładów z zakresu sprzedaży bezpośredniej i małej przetwórczości
– poprawa organizacji rynku produktów rolnych poprzez integrację poziomą grup producentów i pionową z instytucjami marketingowymi
– przedsiębiorstwo i gospodarstwo rolne wobec zmian klimatu i polityki rolnej
– poradnik zakładania sadów przydomowych: dobór odmian i ilości nasadzeń owocowych w zależności od potrzeb rodziny, stref klimatycznych, odporności na choroby
5. Dr Leszek Sergiel – Instytut Technologiczno–Przyrodniczy w Falentach – Innowacyjne maszyny, urządzenia rolnicze, rozwiązania i technologie, obszary współpracy:
– pielnik-wypalarka
– agregat uprawowo – siewny na bazie spulchniacza obrotowego
– agregat uprawowo-siewny do szerokopasowego podsiewu łąk
– aplikatory doglebowe biopreparatów, hydrożeli i nawozów
– sztuczne mokradła
– teledetekcja w ocenie polowych plantacji roślin
– bezzagonowa technologia produkcji warzyw
– ekobudynek
– wykorzystanie ścieków do produkcji biomasy
– wykorzystanie wód opadowych w gospodarstwie rolnym
– innowacyjna metoda produkcji kalibrowanych nawozów organicznych
– urządzenie do wytwarzania biogazu z nawozów naturalnych
– oczyszczalnia ścieków w ochronie zasobów wodnych na terenach wiejskich przyrodniczo cennych
– organizacja gospodarki pasterskiej w górach
– internetowa platforma informatyczna monitoringu i prognozowania deficytu i nadmiaru wody na obszarach rolniczych oraz ich skutków
– sposoby przeciwdziałania erozji na obszarach lessowych
– laboratoria
6. Dr Wojciech Nowacki – Przez innowacyjność do profesjonalizacji produkcji i rynku ziemniaka – Zakład Agronomii Ziemniaka, IHAR, Oddział w Jadwisinie
Obszary współpracy:
– propozycja dla rolników – producentów ziemniaka wysokiej jakości użytkowej i handlowej dla różnych kierunków produkcji i eksportu
– propozycja dla przemysłu skrobiowego i spożywczego stworzenia bliskiego zaplecza surowcowego
– propozycja dla biznesu w zakresie promocji tradycyjnych podlaskich produktów ziemniaczanych
7. Prof. Andrzej Lenart, Szkoła Głowna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – Rozwój relacji SGGW – biznes
Główne obszary badawcze/ współpracy:
– wpływ czynników zewnętrznych na środowisko obszarów wiejskich
– metody produkcji roślin z uwzględnieniem zintegrowanej ochrony
– integracja i ocena wartości przyrodniczych, kulturowych i społecznych w środowisku człowieka
– ochrona i inżynieria środowiska oraz techniczna infrastruktura terenów niezurbanizowanych
– mechanizmy biologicznej regulacji rozwoju i wzrostu zwierząt oraz roślin
– metody diagnostyki, terapii i zapobiegania chorobom zwierząt i roślin
– technologie wytwarzania nowoczesnej żywności
– podstawy doskonalenia genetycznego oraz biotechnologii roślin i zwierząt
– żywienie oraz racjonalne użytkowanie zwierząt
– marketing, ekonomika, zarządzanie i organizacja firm oraz przedsiębiorstw
– rozwój nowych technologii w aspekcie energooszczędnych i proekologicznych modeli gospodarki
– uwarunkowania sposobu żywienia i stanu odżywienia poszczególnych grup społeczno – zawodowych ludności
– nowe technologie konserwacji w przemyśle drzewnym
– ochrona zdrowia zwierząt domowych i gospodarskich
Główne obszary działalności badawczo-wdrożeniowej – Wydział Rolnictwa i Biologii:
– rola czynników siedliskowych oraz systemów upraw roli i roślin w kształtowaniu wielkości i jakości plonów roślin rolniczych
– biochemiczne aspekty produktywności roślin uprawnych
– fizjologiczne i biochemiczne reakcje roślin uprawnych na różne czynniki środowiskowe
– środowiskowe uwarunkowania genezy i użytkowania gleb w ekosystemach naturalnych i antropogenicznych
8. Mgr Magdalena Jankowska, Instytut Ochrony Roślin, Białystok
Oferta/ obszar współpracy – laboratorium:
– żywność pochodzenia roślinnego (owoce, warzywa, zioła oraz grzyby świeże, mrożone i przetworzone)
– produkty rolne (zboża w tym pasze, rośliny oleiste, tytoń itp.);
– obiekty biologiczne pochodzenia roślinnego oraz pszczelarskie (pszczoły, miód, wosk itp.);
– próbki środowiskowe (woda, gleba, rośliny itp.).
Pracownia.
Oferta/ obszar współpracy – tematyka badawcza:
– agrofagi zbóż, kukurydzy i roślin okopowych oraz ocena ich szkodliwości
– doskonalenie metod ograniczania agrofagów upraw rolniczych województwa podlaskiego
– monitoring zarazy ziemniaczanej i sygnalizacja zgodnie z programem NEG-Fri
– sygnalizacja pojawu mszyc zbieranych przy pomocy aspiratora Johnsona.
Oferta/ obszar współpracy – działalność usługowa:
– badanie skuteczności biologicznej, fitotoksycznego działania oraz optymalizacja dawkowania ś.o.r. do celów rejestracyjnych
– analiza chemiczna plonu z zastosowaniem analizatora ziarna (MTZ, wilgotność, zawartość białka i ergosterolu)
– diagnostyka porażenia zbóż patogenami grzybowymi techniką Real-Time PCR
Oferta/ obszar współpracy – działalność doradcza:
– bezpłatne porady, konsultacje w zakresie chorób, szkodników i chwastów oraz ich
ograniczania.
9. Dr Bartłomiej Śliwiński, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa
– Innowacyjne rozwiązania w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego
Oferta/ Obszar współpracy poszczególnych zakładów:
Zakład Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych:
– opracowywanie technologii i receptur wytwarzania koncentratów spożywczych,
żywności specjalnej i dietetycznej (bezglutenowa, funkcjonalna, w prewencji i terapii chorób cywilizacyjnych, dla osób starszych)
– koncentraty dietetyczne (śniadaniowe/obiadowe, roślinne)
– ekstrakty roślinne w proszku
– sterylizacja przypraw i innych surowców roślinnych
Zakład Technologii Fermentacji:
– preparaty bakteryjne na potrzeby rolnictwa (do kiszenia pasz, probiotyki dla zwierząt)
– opracowywanie i doskonalenie procesów technologicznych produkcji napojów alkoholowych z wykorzystaniem krajowych surowców (wina, cydr)
– preparaty bakteryjne na potrzeby przemysłu spożywczego (kultury starterowe
do pieczywa, kiszonych warzyw
Zakład Technologii Gorzelnictwa i Odnawialnych Źródeł Energii:
– wykorzystanie odpadów przemysłu rolno-spożywczego do produkcji biopaliw
drugiej generacji,
– technologie przetwarzania na spirytus nowych lub nietypowych surowców gorzelniczych,
– zagospodarowanie wywaru gorzelniczego do celów nawozowych, paszowych oraz produkcji biogazu,
– badania i kontrola prawidłowości przebiegu procesu technologicznego w gorzelniach
Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych:
– produkcja funkcjonalnych przetworów owocowych i warzywnych z wykorzystaniem krajowych surowców o właściwościach prozdrowotnych
– produkcja naturalnie mętnych i przecierowych soków ze świeżych z owoców i warzyw
– produkcja fermentowanych napojów zbożowych i owocowych
– metody utrwalania (wysokie ciśnienia hydrostatyczne, ditlenek węgla pod wysokim ciśnieniem, pulsacyjne pola elektryczne, mikrofalowe w przepływie)
Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu:
– opracowywanie metod oceny i klasyfikacji jakościowej żywca rzeźnego i tusz oraz innych surowców pochodzenia zwierzęcego
– doskonalenie procesów technologicznych i techniki uboju, wychładzania, rozbioru i wykrawania, produkcji mięsa kulinarnego oraz transportu i przechowywania mięsa
– badanie mechanizmów kształtowania cech jakościowych surowców i produktów żywnościowych w procesie przetwórczym i w czasie przechowywania
Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa:
– przechowalnictwo i chłodnictwo (również w aspekcie ochrony środowiska i gospodarki niskoemisyjnej)
– poprawa wartości żywieniowej i zdrowotnej żywności mrożonej i chłodzonej
– rozwój technologii produkcji zdrowej żywności mrożonej
– rozwój technologii chłodniczej dla żywności wygodnej o podwyższonych
walorach żywieniowych
– proekologiczne rozwiązania w systemach chłodniczych wykorzystywanych do przechowywania żywności
Kolekcja Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych.
10. Dr Dariusz Minakowski, Wyższa Szkoła Agrobiznesu w Łomży – Lepsze wykorzystanie istniejącego potencjału wiedzy i kapitału, wskutek wprowadzenia nowych form i technologii produkcji, zwiększenie konkurencyjności oraz poprawa efektów ekonomicznych
Obszar współpracy:
– użytki zielone jako źródło paszy w warunkach intensywnej produkcji mleka z uwzględnieniem możliwości redukcji obciążenia środowiska naturalnego
11. Prof. Aleksander Kiryluk, Politechnika Białostocka – Przykłady dobrych praktyk we wdrażaniu innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Rodzaje innowacji w produkcji roślinnej:
– nowe nawozy i środki ochrony roślin
– nowe gatunki i odmiany roślin uprawnych
– zielarstwo
– tradycyjne gatunki odmiany roślin uprawnych
– nowe technologie uprawy
– zakup maszyn i urządzeń
– badania gleb i stosowanie nawożenia zgodnie z zasobnością
– materiał siewny kwalifikowany
Wyznaczniki (kierunki ) innowacji na obszarach wiejskich:
– różnorodność biologiczna
– ochrona siedlisk
– zmiany klimatu
– energia z biomasy
– zarządzanie zasobami środowiska
– poprawa efektywności ekonomicznej
Możliwe rodzaje innowacji w produkcji zwierzęcej:
– modernizacja pomieszczeń inwentarskich
– budowa pomieszczeń inwentarskich
– poprawa dobrostanu zwierząt
– instalacje nowych maszyn i urządzeń
– nowe gatunki i rasy zwierząt
– zmiany w żywieniu zwierząt
– zakup sztuk hodowlanych
– produkcja zwierzęca na potrzeby własnego przetwórstwa
12. Mgr Michał Skarzyński, Białostocka Fundacja Kształcenia Kadr – Wdrażanie innowacji rolniczych w województwie podlaskim
Zagadnienia pod rozwagę podczas tworzenia partnerstwa:
– zadania i cele grup operacyjnych
– kamienie milowe i etapy budowania partnerstwa
– kluczowe role i funkcje w partnerstwie
– kluczowe zasady współpracy partnerskiej
Zebrał: Tomasz Śnieciński, SIR w woj. podlaskim