Innowacje w produkcji zdrowej żywności

gru 1, 2016

„Innowacyjne rozwiązania w przygotowywaniu, przetwarzaniu i przechowywaniu zdrowej żywności” to tytuł konferencji organizowanej przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i Państwową Wyższą Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, która odbędzie się w 2 grudnia w Uczelni.

Organizatorzy stawiają sobie za cel ułatwienie transferu wiedzy pomiędzy światem nauki a rolnictwem i drobną przedsiębiorczością w zakresie innowacyjnych rozwiązań w dziedzinie przetwórstwa oraz możliwością zastosowania ich w warunkach gospodarstwa. W ramach działania, powstało również wydawnictwo pod tym samym tytułem, które wprowadza czytelnika w tematykę prawidłowego odżywiania oraz zagadnienia innowacji w obróbce, przygotowywaniu i konserwacji produktów i potraw.

Założeniem całego działania jest, że przyczyni się ono do wspierania organizacji łańcucha żywnościowego i wprowadzania do obrotu pełnowartościowych produktów rolnych, a pośrednio do poprawy dobrostanu zwierząt oraz ułatwienia zarządzania ryzykiem w rolnictwie. Uczestnicy zdobędą wiedzę teoretyczną i praktyczną na temat innowacyjnych urządzeń i sposobów ich wykorzystania w skracaniu łańcucha żywnościowego. Konferencja posłuży ponadto do tworzenia sieci kontaktów pomiędzy rolnikami, podmiotami doradczymi, jednostkami naukowymi, przedsiębiorcami sektora rolno-spożywczego oraz pozostałymi podmiotami zainteresowanymi wdrażaniem innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.

SIRLOGO

Program konferencji

Innowacyjne rozwiązania w przygotowywaniu, przetwarzaniu i przechowywaniu zdrowej żywności.

2 grudnia 2016 r.

Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży

ul. Akademicka 1

Godz. Temat Prowadzący
9.30 – 10.00 rejestracja uczestników, kawa powitalna
10.00 – 10.45 Styl życia a zdrowie prof. dr hab.
Bożena Waszkiewicz-Robak
10.45 – 11.30 Nowoczesne metody obróbki, przygotowania, przetwarzania i przechowywania żywności prof. dr hab. Elżbieta Biller
11.30 – 12.15 Zasady organizacyjno – prawne przy prowadzeniu małej przetwórczości prof. dr hab.
Mieczysław W. Obiedziński
12.15-13.00 Zasady przetwórstwa surowców ekologicznych dr inż. Adam Drosio
13.00 – 13.45 Obiad

13.45 – 15.15

Warsztaty w laboratorium PWSiP technolodzy PWSIiP
15.15 – 15.30 Podsumowanie i zakończenie konferencji

Joanna Czarkowska

PODR Szepietowo

Skip to content