Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Relacja z wyjazdu studyjnego na Łotwę – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Relacja z wyjazdu studyjnego na Łotwę


Print Friendly, PDF & Email

Włączanie produktu regionalnego do oferty turystycznej na Łotwie było tematem wyjazdu studyjnego zorganizowanego w dniach 8-10 września 2014 roku na Łotwę. W wyjeździe uczestniczyło 26 osób, w tym przedstawiciele sieci KSOW, drobni producenci żywności, przetwórcy, kwaterodawcy oraz doradcy branżowi.

 

Wyjazd zorganizował Sekretariat Regionalny KSOW w województwie podlaskim wspólnie z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Program wyjazdu rozpoczął się od wizyty w parku żywieniowo-turystycznym „Rāmkalni”, który posiada szerokie spektrum działania, począwszy od skupu produktów rolnych od regionalnych producentów, po przetwórstwo tych produktów, ich sprzedaż w restauracji (również jako gotowe dania), po świadczenie usług turystycznych (ścieżki rowerowe, wyciągi krzesełkowe i in.).
Kolejnym punktem była wizyta w winiarni „Pīlādži”. Zaprezentowano metody produkcji, system sprzedaży i marketingu lokalnych napojów alkoholowych (nalewki, wina). Turyści mają możliwość ich nabycia w firmowym sklepie zlokalizowanym w winiarni.
W drugim dniu odwiedziliśmy gospodarstwa produkujące produkty regionalne. Strusia farma o nazwie „Indrāni”, którą odwiedziliśmy, jest jedną z nielicznych na Łotwie, realizującą pełny cykl produkcyjny, tj. od strusiego jaja po wyroby mięsne. Producent posiada w swoim gospodarstwie sklep, w którym turyści oprócz produktów ze strusiego mięsa (kiełbasy, konserwy i in.) mogą kupić strusie suweniry (malowane jaja, pióropusze, wyroby ze strusiej skóry i in.) oraz kosmetyki (np. maści na bazie tłuszczu ze strusia do masażu).
W miejscowości Sigulda, będącej jednym z głównych centrów turystyki na łotewskich obszarach wiejskich, miało miejsce spotkanie z specjalistami oddziału Łotewskiego Centrum Doradztwa Rolniczego i Szkoleń (z ang. LRATC). Tutaj odbyły się wykłady (seminaria), które przybliżyły nam pracę łotewskich służb doradczych, z uwzględnieniem działań pod kątem produktu regionalnego i turystyki.
Następnie udaliśmy się na spotkanie z menadżerem infrastruktury turystycznej w Piedzīvojumu Parks „Tarzāns” (wyciągi krzesełkowe, parki linowe, ściany wspinaczkowe i in.) w Sigulda. Pokazano nam, w jaki sposób w praktyce można wykorzystywać walory przyrodnicze (teren pagórkowaty) i historyczne regionu.
Odbyliśmy wizytę w gospodarstwie „Sautlāči”. Właścicielka gospodarstwa prowadzi hodowlę szynszyli i przepiórek. Z szynszyli pozyskiwane jest mięso, a także futerkowe skórki (używane są w regionie jako różnego rodzaju ozdoby oraz jako surowiec do wyrobu ubiorów i okryć). Przepiórcze jaja stały się drugim źródłem dochodu rolniczki – zaopatruje nimi restauracje i sklepy w regionie, w których kupują krajowi i zagraniczni turyści.
W dniu trzecim spotkaliśmy się z samorządem miejscowości Limbaži. Miejscowe władze kładą duży nacisk na rozwój turystyki i produktu regionalnego. Wśród wielu realizowanych przez samorząd projektów ważne miejsce zajmuje inicjatywa pn. „Made in Limbaži”, która ma na celu identyfikację, włączanie do współpracy oraz promocję na zasadzie certyfikacji producentów produktu regionalnego.
W gospodarstwie agroturystycznym „Noriņi” mieliśmy okazję zapoznać się ze sztandarową koncepcją organizacji kwatery agroturystycznej od podstaw. Kwatera (domki z bali) powstała dzięki pozyskaniu szeregu dotacji z Unii Europejskiej. W ofercie kwatery znajdziemy noclegi, wyżywienie (na bazie regionalnych produktów kulinarnych) oraz szereg atrakcji turystycznych (m. in. gigantyczna huśtawka w lesie, leśna trasa rowerowa wokół gospodarstwa i in.)
Gospodarstwo „Reķi”, które było ostatnim miejscem naszej wizyty, to przykład produkcji roślinnej ukierunkowanej na wytwarzanie soku z owoców jabłek. Rolnik, z 20 odmian jabłoni, w tym tych typowo regionalnych, produkuje sok jabłkowy jakościowy, pakowany systemem bag in box (tzn. worek z kranikiem w kartonie). Turyści mogą nabyć sok zarówno w gospodarstwie, jak i okolicznych sklepach regionu.
Ciekawą atrakcją turystyczną gospodarstwa dla dzieci jest przejażdżka po okolicy kolejką złożoną z wagoników, w których dodatkowo znajdują się jabłka przeznaczone do konsumpcji.
Oprócz interesujących wykładów, opieki merytorycznej eksperta z Łotewskiego Centrum Doradztwa i Szkoleń p. Kristine Ragaine-Volnianko, uczestnikom przedstawione zostały przykłady i dobre praktyki funkcjonujące na Łotwie w zakresie agroturystyki, turystyki wiejskiej i łotewskiego produktu regionalnego. Uczestnicy zdobyli teoretyczną i praktyczną wiedzę, jak można wpływać na wzrost dochodów, wykorzystując walory turystyczne regionu.
Ubezpieczonym uczestnikom zapewniono dojazd, wyżywienie, noclegi, materiały oraz tłumacza.

 

Tomasz Śnieciński