Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Relacja z wyjazdu studyjnego do Austrii – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Relacja z wyjazdu studyjnego do Austrii


Print Friendly, PDF & Email

Sekretariat Regionalny KSOW w województwie podlaskim wspólnie z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie zrealizował w dniach 1 – 4 września 2013 roku wyjazd studyjny do Austrii na temat „Przetwórstwo i sprzedaż z gospodarstwa jako alternatywne źródła dochodu w gospodarstwach rolnych na przykładzie Austrii”.

W wyjeździe uczestniczyło 28 osób w tym rolników zajmujących się przetwórstwem, przedstawicieli doradztwa  rolniczego  i instytucji wspierających wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich.

Wyjazd rozpoczął się spotkaniem w Austriackiej Izbie Rolniczej w Wiedniu. Uczestnicy wzięli udział w prelekcjach wygłaszanych przez specjalistów, zapoznali się z formami i metodami działania austriackiego doradztwa rolniczego na rzecz  rozwijania  przetwórstwa i sprzedaży bezpośredniej. Poznano funkcjonujące w Austrii systemy sprzedaży bezpośredniej na poziomie gospodarstwa oraz zapoznano się z rozwiązaniami prawno organizacyjnymi dotyczącymi wymagań higieniczno sanitarnych. Pracownicy Izby Rolniczej przybliżyli uczestnikom wyjazdu efekty i skale małego przetwórstwa prowadzonego w austriackich gospodarstwach rolnych.

W kolejnym dniu uczestnicy zwizytowali 5 gospodarstw rolnych prowadzących małe przetwórstwo i sprzedaż bezpośrednią. Przy wyborze gospodarstw pomagał pan Helmut Eder-dyrektor Austriackiej Izby Rolniczej, który osobiście wspólnie z uczestnikami wyjazdu odwiedził wyznaczone miejsca:

  1. Gospodarstwo rodzinne  państwa Anzböck w Unterrohrbach w którym prowadzona jest hodowla krów mlecznych. Przy gospodarstwie ze świeżego mleka  przetwarza się jogurty, twarożki, sery oraz sprzedaje świeże mleko z mlekomatu.
  2. Gospodarstwo Gabriele Wild-Obermayri Klaus Wild w Niederneukirchen w którym uprawia się owoce i warzywa ekologiczne o zróżnicowanym asortymencie. Przy gospodarstwie funkcjonuje przez cały rok sklep w którym mieszkańcy zaopatrują się w świeże owoce i warzywa  oraz produkty przetworzone w przetwórni.
  3. Gospodarstwo Barbary i Johanna Strasser z Steggraben w którym uprawia się zboża i przetwarza je na smaczne ciasteczka, makarony, musli i inne produkty ekologiczne.
  4. Gospodarstwo Stegmüller Irmgardi Johann z Eiblwimm zajmujące się hodowla krów i przetwórstwem mleka.
  5. Gospodarstwo rolne Hiesmayr Gertraud und Wolfgang z Jagerbaue dodatkowo zajmujące się hodowlą i sprzedażą bezpośrednią ryb.

Uczestnicy uzyskali teoretyczną i praktyczną wiedzę jak można poprawić poziom dochodów w gospodarstwie poprzez sprzedaż produktów przetworzonych. Przedstawione przykłady małego przetwórstwa jak i sprzedaży bezpośredniej funkcjonujące w Austrii są jasne, proste bez ograniczeń. Wyprodukowany produkt może być sprzedawany w gospodarstwie jak również może bez ograniczeń być sprzedawany w całej Unii Europejskiej. Uczestnicy zobaczyli konkretne przykłady małych przetwórni, stosowanych w nich technologii oraz prowadzenia sprzedaży wytworzonych w nich produktów na lokalnym rynku.

Podczas przejazdu do Austrii i w drodze powrotnej przetwórcy porównywali pracę austriackich kolegów z branży. Podziwiali piękne widoki austriackich gór, czyste i zadbane wsie i miasteczka. Wyjazd był okazją do wymiany doświadczeń, rozmawiano o różnych przepisach i wymogach, które obowiązują w obu krajach. Uczestnicy zobaczyli wiele rozwiązań, które można wprowadzić do naszych gospodarstw, ale wszyscy byli zgodni co do jednego, iż podlascy przetwórcy nie mają się czego wstydzić i mogą śmiało konkurować z krajami Unii Europejskiej.

 

Bożena Pruszyńska