Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Relacja z wyjazdu do wiosek tematycznych do woj. warmińsko-mazurskiego – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Relacja z wyjazdu do wiosek tematycznych do woj. warmińsko-mazurskiego


Print Friendly, PDF & Email

Sekretariat Regionalny KSOW w województwie podlaskim wspólnie z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie zrealizował w dniach 20-22 listopada 2013 roku „Wyjazd studyjny w zakresie poznania dobrych praktyk funkcjonowania wiosek tematycznych i tworzenia sieci współpracy na przykładzie woj. warmińsko-mazurskiego”.

W wyjeździe uczestniczyło 30 osób, w tym partnerzy KSOW, lokalni liderzy, członkowie NGOs, doradcy i in. interesariusze.

Wyjazd rozpoczął się od wizyty we wsi Blanki – w Klubie Babek Zielarek. Blanki to wieś, w której z zielarstwa wyrósł koncept na działalność wsi. Okazało się, że pasjonatek zielarstwa jest wokoło sporo. Jednym z głównych celów tej działalności jest promocja gminy Lidzbark Warmiński poprzez zielarstwo i ekologię. Dziś Blanki są znane z produktów powstałych z miejscowych ziół (gł. pokrzywy). Do produkcji nalewek i syropów używane są także dziko rosnące rośliny lecznicze. „Babki zielarki” – ekspertki w swojej dziedzinie, korzystają z różnych ziół i roślin: waleriany, kwiatów bzu czarnego, pączków brzozy, aronii, owoców pigwy, dzikiej róży, malin, szafranu, poziomek, czy korzenia arcydzięgiela. Z tych wszystkich składników i sięgających do tradycji przepisów powstają nalewki lecznicze o oryginalnych i kuszących nazwach, jak choćby lubczykowy eliksir miłości, czy nalewka jubilerska z płatkami złota. Uczestnicy mieli możliwość zapoznania się ze recepturą wytwarzania co ważniejszych produktów „Babek Zielarek”.

Drugi dzień wyjazdu to pobyt w Wiosce Garncarskiej – przedsiębiorstwie społecznym zlokalizowanym w Kamionce k. Nidzicy. Wioska Garncarska spaja przedsiębiorczość z promocją historii i kultury regionalnej. Na bazie dawnych umiejętności rzemieślniczych i ginących zawodów tworzy się dziś szanse zatrudnienia dla mieszkańców nidzickich wsi. Przedsięwzięcie to ma charakter demonstracyjny, prezentując miejsce i rolę starych technologii rzemieślniczych i ich opłacalność na nowoczesnym, konkurencyjnym rynku. Uczestnikom wyjazdu udostępniono warsztaty (pracownie) rzemiosła: garncarskiego, pamiątkarskiego i malowania na szkle, wraz z pokazami dokonanymi przez pracowników wioski.

W trzecim dniu udaliśmy się do wsi Gady. We wsi działa prężne Stowarzyszenie “Nasze Gady”, realizujące różnorodne warsztaty edukacyjne, happeningi i jarmarki. Stowarzyszenie działa na rzecz odkrywania dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego Warmii oraz turystyki dziedzictwa. Od 2008 roku w każdą ostatnią sobotę sierpnia odbywają się w Gadach Festyny Archeologiczne. Uczestników zapoznano z praktyką tworzenia szlaku historycznego (szlak grodzisk pruskich) oraz udzielano praktycznych wskazówek w zakresie procesu certyfikacji produktów lokalnych i regionalnych (Warmińskie Gniazdo).

Oprócz interesujących wykładów (seminaria), pod okiem i opieką merytoryczną eksperta z LGD „Warmiński Zakątek”, uczestnikom przedstawione zostały przykłady i dobre praktyki funkcjonujące w przedmiocie wiosek tematycznych. Uczestnicy zdobyli teoretyczną i praktyczną wiedzę, jak można wpływać na wzrost dochodów w przedsiębiorstwie/obiekcie/gospodarstwach, wykorzystując potencjał lokalny wioski tematycznej.

Ubezpieczonym uczestnikom zapewniono dojazd, wyżywienie, noclegi oraz materiały szkoleniowe.

 

Tomasz Śnieciński