Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Nowe nabory w Podlaskiem – 60 mln zł z UE na inwestycje w firmach – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Nowe nabory w Podlaskiem – 60 mln zł z UE na inwestycje w firmach


Print Friendly, PDF & Email

W poniedziałek ruszył nabór wniosków; potrwa do 23 sierpnia. Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego przeznaczy 60 mln zł z funduszy unijnych trafi do podlaskich małych i średnich firm na innowacyjne inwestycje.
Pieniądze będzie można zdobyć m.in. na rozbudowę przedsiębiorstwa czy zmianę w procesie produkcyjnym, aby wprowadzić na rynek nowe produkty, oraz na inwestycje w nowoczesne maszyny czy sprzęt produkcyjny. Można inwestować w rozbudowę, innowacyjne udoskonalanie produkcji, innowacje produktowe czy nowoczesny marketing.
Maksymalny poziom dofinansowania wynosi od 60 do 70 proc. kosztów, w zależności od wielkości przedsiębiorstwa.
Jest to pierwszy taki konkurs dla przedsiębiorców z regionu. Pieniądze pochodzą z Regionalnego Programu Operacyjnego (RPO) Województwa Podlaskiego na lata 2014-2020 konkurs, którego rozstrzygnięcie zaplanowano w styczniu 2017 roku.
Wśród kryteriów oceny wniosków o dotacje są m.in. innowacyjność, wdrażanie przeprowadzonych prac badawczo-rozwojowych, sprzedaż na eksport, ale też eko innowacyjność, czyli np. czy dany projekt będzie służył ograniczeniu negatywnego wpływu danej produkcji na środowisko, czyli ograniczenie odpadów przy produkcji. Natomiast kryterium nie jest tworzenie nowych miejsc pracy.
Do końca roku zostanie w ramach RPO ogłoszonych jeszcze kilka konkursów dla przedsiębiorców. Będzie to m.in. specjalny konkurs dla firm z podlaskich gmin, które mają na swoim terenie minimum 18,3 proc. powierzchni objętej ochroną w ramach europejskiej sieci Natura 2000. Taki konkurs z pulą 20 mln zł ruszy we wrześniu.
Natomiast w październiku ruszy również nabór w konkursie na tworzenie i rozwój zaplecza badawczo-rozwojowego w firmach 100 mln zł., oraz w konkursie na centra logistyczne 40 mln zł.

 

Robert Aleksiejuk
PZDR Hajnówka