Rolnictwo lokalne, żywność lokalna i tradycyjna
Artykuły w tej kategorii:
- Kolejne warsztaty serowarskie
- Przetwarzanie produktów rolniczych na poziomie gospodarstw
- Wkrótce nabór na przetwórstwo dla rolników
- Jak urządzić i wyposażyć małą serowarnię
- Nowe wymagania weterynaryjne przy sprzedaży bezpośredniej
- Zmiany na etykietach żywności
- Jak zarejestrować firmę bez wychodzenia z domu
- Rolnictwo lokalne, żywność lokalna i tradycyjna
- Rejestracja indywidualnej działalności gospodarczej
- Miód-sprzedaż bezpośrednia
- Nabory wniosków o dofinansowanie projektów dla przedsiębiorców w 2012 r.
- Nabór do działania 1.4 RPOWP
- Prowadzenie produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych w gospodarstwie w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej
- Po nowe doświadczenia do Bawarii
- Rolniczy handel detaliczny – jesteś zainteresowany przeczytaj!
Ogólnopolskie Warsztaty Samorządowe dotyczące produktów lokalnych i żywności tradycyjnej odbyły się 14 października 2014 roku w Olsztynie, w siedzibie Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
Podczas prowadzonych debat poruszono zagadnienia dotyczące podatków i ubezpieczeń w rolnictwie oraz stanu faktycznego i kierunków rozwoju rolnictwa lokalnego i tradycyjnej żywności. Omawiano również temat proponowanych zmian legislacyjnych w odniesieniu do Sprzedaży Bezpośredniej i Działalności Marginalnej, Lokalnej i Ograniczonej (MOL). Zmiany miałyby dotyczyć m.in. nowych limitów produkcji, wprowadzenia możliwości przekroczenia wielkości produkcji, rozszerzenia katalogu sprzedawanych produktów oraz zwiększenia obszaru ich dystrybucji i zniesienia ograniczeń dotyczących terenu sprzedaży. Odbyła się również debata na temat wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi.
Spotkanie otworzył Igor Hutnikiewicz, Przewodniczący Komisji Żywności Związku Województw RP, Dyrektor Departamentu Polityki Jakości Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Następnie głos zabrał Jacek Protas, Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz Prezes Zarządu Związku Województw RP, który w swoim wystąpieniu nawiązał do kwestii pomijania krótkich łańcuchów dostaw żywności oraz podkreślił konieczność wsparcia lokalnej produkcji żywności i lokalnych kanałów dostaw.
W dyskusjach uczestniczyli m.in.: Kinga Gruziel z Wydziału Nauk Ekonomicznych SGGW w Warszawie, Magdalena Bartosińska – Zastępca Dyrektora Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Izabella Byszewska – Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Krzysztof Jażdżewski – Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii.
W dyskusjach podkreślono potrzebę pomocy rolnikom w rozwijaniu pozarolniczej działalności i udzielenia im w tej kwestii niezbędnego wsparcia legislacyjnego i inwestycyjnego zarówno na szczeblu ogólnopolskim, jak i regionalnym.
Organizatorami warsztatów byli Związek Województw Rzeczypospolitej Polskiej, Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego i Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.
Emilia Stańczuk