Przetwarzanie produktów rolniczych na poziomie gospodarstw
Artykuły w tej kategorii:
- Kolejne warsztaty serowarskie
- Przetwarzanie produktów rolniczych na poziomie gospodarstw
- Wkrótce nabór na przetwórstwo dla rolników
- Jak urządzić i wyposażyć małą serowarnię
- Nowe wymagania weterynaryjne przy sprzedaży bezpośredniej
- Zmiany na etykietach żywności
- Jak zarejestrować firmę bez wychodzenia z domu
- Rolnictwo lokalne, żywność lokalna i tradycyjna
- Rejestracja indywidualnej działalności gospodarczej
- Miód-sprzedaż bezpośrednia
- Nabory wniosków o dofinansowanie projektów dla przedsiębiorców w 2012 r.
- Nabór do działania 1.4 RPOWP
- Prowadzenie produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych w gospodarstwie w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej
- Po nowe doświadczenia do Bawarii
- Rolniczy handel detaliczny – jesteś zainteresowany przeczytaj!
Rolniczki i mieszkańcy z terenu powiatu augustowskiego, zainteresowani przetwarzaniem i wyrobem produktów z mleka we własnym gospodarstwie, uczestniczyli w listopadowych warsztatach zorganizowanych na terenie gminy Sztabin w miejscowościach Lebiedzin i Jastrzębna Druga.
Warsztaty miały na celu zapoznanie uczestników z przykładem pozyskiwania dodatkowych dochodów w gospodarstwie rolnym, poznaniu polskich tradycji i regionalnych smaków, a także zaprezentowaniu i nauczeniu metody wytwarzania sera dojrzewającego i sera typu Mozzarella. Zainteresowani mieli okazję wraz z instruktorem wykonać samodzielnie sery, nauczyć się czegoś nowego i na koniec spróbować własnoręcznie przyrządzonych wyrobów z dodatkami (pomidory, bakalie, zioła) i kromką pysznego wiejskiego chleba.
Taka forma szkolenia pozwala nie tylko zdobyć nowe doświadczenia, poszerzyć wiedzę, ale i uzyskać informacje w praktyce, co jest bardzo cenne i pomocne przy rozpoczynaniu własnej działalności.
Monika Brzostowska
St. specjalista ds. przedsiębiorczości, programów i projektów