Miód-sprzedaż bezpośrednia
Artykuły w tej kategorii:
- Kolejne warsztaty serowarskie
- Przetwarzanie produktów rolniczych na poziomie gospodarstw
- Wkrótce nabór na przetwórstwo dla rolników
- Jak urządzić i wyposażyć małą serowarnię
- Nowe wymagania weterynaryjne przy sprzedaży bezpośredniej
- Zmiany na etykietach żywności
- Jak zarejestrować firmę bez wychodzenia z domu
- Rolnictwo lokalne, żywność lokalna i tradycyjna
- Rejestracja indywidualnej działalności gospodarczej
- Miód-sprzedaż bezpośrednia
- Nabory wniosków o dofinansowanie projektów dla przedsiębiorców w 2012 r.
- Nabór do działania 1.4 RPOWP
- Prowadzenie produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych w gospodarstwie w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej
- Po nowe doświadczenia do Bawarii
- Rolniczy handel detaliczny – jesteś zainteresowany przeczytaj!
Prowadzenie pasieki oraz sprzedaż produktów pszczelich podlega wielu przepisom prawnym. Posiadanie nawet jednej rodziny pszczelej wymaga zgłoszenia w formie pisemnej powiatowemu lekarzowi weterynarii właściwemu ze względu na miejsce lokalizacji pasieki. Wprowadzenie do rejestru ma za zadanie ułatwienie państwowym służbom weterynaryjnym zwalczanie chorób zakaźnych wśród pszczół. Przy rejestracji właściciel podaje miejsce stacjonowania pasieki, liczbę uli, wnosi odpowiednią opłatę skarbową i otrzymuje numer pasieki.
Odrębną sprawą jest sprzedaż miodu lub innych produktów pszczelich pozyskiwanych z własnej pasieki określanej mianem sprzedaży bezpośredniej. Taka sprzedaż podlega odrębnej rejestracji prowadzonej przez powiatowego lekarza weterynarii oraz spełnienie wszystkich wymagań weterynaryjnych obowiązujących przy produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego (zawartych w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006r). Rejestracji należy dokonać, co najmniej na 30 dni przed dniem rozpoczęcia prowadzenia tej działalności.
Przy rejestracji sprzedaży bezpośredniej pszczelarz musi przedstawić projekt technologiczny, w którym określa się:
-
rodzaj działalności,
-
wielkość produkcji oraz rodzaj sprzedawanych produktów,
-
opis pomieszczeń ze wskazaniem przeznaczenia,
-
sposób zaopatrzenia w wodę,
-
wykaz urządzeń i narzędzi,
-
opis stosowanych zabiegów czyszczenia i dezynfekcji,
-
przedstawienie zabezpieczenia przed dostępem zwierząt (owadów, ptaków, gryzoni),
-
konfekcjonowanie produktów pszczelich .
Po zatwierdzeniu projektu technologicznego możemy złożyć wniosek o zarejestrowanie sprzedaży bezpośredniej. Przed wydaniem decyzji Powiatowy Lekarz Weterynarii przeprowadza kontrolę miejsca zgłoszonego we wniosku i sprawdza czy są spełnione wszystkie wymogi weterynaryjne dla miejsc pozyskiwania i prowadzenia sprzedaży produktów pszczelich. Po pozytywnej kontroli wydawana jest decyzja o wpis do rejestru działalności nadzorowanej i nadawany jest numer pasieki prowadzącej działalność bezpośrednią. Ponadto należy się liczyć z kontrolami Inspekcji Weterynaryjnej, która może być co pół roku, co rok lub co dwa lata a to w zależności od oceny Inspekcji.
http://www.wetgiw.gov.pl/index.php?action=art&a_id=2189
Zamieszczony wykaz zawiera wszystkie typy sprzedaży bezpośredniej, w zakładce nieprzetworzone produkty pszczele znajdujemy 3516 lokalizacje na terenie całego kraju (dane z końca lutego 2012).
Zarejestrowana sprzedaż pozwala pszczelarzowi na sprzedaż produktów na terenie województwa, na którym pozyskiwane są produkty pszczele jak również sąsiednich województw. Należy nadmienić, że jeśli pszczelarz ma zamiar sprzedawać swoje produkty na obszarze innego powiatu niż powiat na obszarze, którego jest zarejestrowana sprzedaż bezpośrednia to o tym fakcie ma obowiązek powiadomić Powiatowego Lekarza właściwego ze względu na miejsce prowadzenia sprzedaży w terminie 7 dni przed rozpoczęciem tej sprzedaży. Niezależnie czy powiaty są w ramach. tego samego województwa czy innego. Miejscem sprzedaży bezpośredniej może być pasieka, targowisko, zakłady prowadzące handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego (jeżeli zostały opakowane w opakowania jednostkowe) czy Internet (klient kupuje bezpośrednio u nas, a że mieszka w innej części kraju nie ma znaczenia).
Pszczelarz zajmujący się sprzedażą bezpośrednią powinien posiadać aktualne orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do wykonywania pracy wymagającej kontaktu z żywnością. Powinien też przestrzegać zasad higieny w procesie produkcji i sprzedaży. Używać czystej, w jasnym kolorze odzieży roboczej, nakrycia głowy zasłaniającego włosy oraz obuwia roboczego, myć ręce przed każdym przystąpieniem do pracy lub po ich zabrudzeniu. Należy zapewnić odpowiednie warunki do przechowywania i usuwania odpadów stałych i płynnych zgodnie z zasadami higieny oraz przepisami o odpadach.
Pakowanie produktów przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej powinno odbywać się zawsze w obecności kupującego z wyłączeniem produktów pszczelich które zostały opakowane w miejscu produkcji w opakowaniach jednostkowych. Na opakowaniach umieszcza się imię i nazwisko albo nazwę producenta oraz adres miejsca prowadzenia działalności. Dodatkowo te informacje umieszcza się w miejscu sprzedaży w sposób czytelny i widoczny dla konsumenta końcowego.
Za prowadzenie sprzedaży bez zarejestrowania przewidziane są kary w wysokości od 200 do 5000zł (Rozporządzenie MRiRW z dnia 26 maja 2010 r.).
Dochody ze sprzedaży produktów roślinnych i zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy lub hodowli , nie stanowiących działów specjalnych (pasieki powyżej 80 rodzin) są zwolnione od podatku dochodowego.
Anna Barcicka
Specjalista sp. programów i projektów
PZDR Łomża