8 listopada 2016 roku w Szkole Podstawowej w Wasilkowie, odbyły się kolejne warsztaty serowarskie. Organizowane były w ramach działalności statutowej nieodpłatnej Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. W spotkaniu uczestniczyło 16 osób. Prowadzącą była rolniczka z gminy Zabłudów – Emilia Korolczuk - która od lat prowadzi hodowlę kóz i bydła mięsnego. A produkcją serów zajmuje się hobbystycznie. W ramach warsztatów uczestniczki poznały zasady produkcji trzech podstawowych rodzajów sera: podpuszczkowego, mozzarelli i ricotty.
Celem warsztatów było przed wszystkim zapoznanie uczestników z metodą wytwarzania sera dojrzewającego i sera typu Mozzarella, nauczenie uczestników wytwarzania sera dojrzewającego typu gouda i sera typu Mozzarella, zapoznanie uczestników z przykładem pozyskiwania dodatkowych dochodów w gospodarstwie rolnym oraz poznania polskich tradycji i regionalnych smaków.
Warsztaty nagrane zostały przez lokalną telewizję, a materiał można było obejrzeć w Obiektywie, oraz w Teleekspresie Extra.

http://www.tvp.info/27447095/12112016-1715

 

 

Wioletta Sangar
PZDR w Białymstoku

Dzisiaj jest 21.11.2017 godz.
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie