Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Poszerzający się obszar ASF w Polsce – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
Print Friendly, PDF & Email

W związku z występowaniem ASF w Polsce na terytorium kraju zostały wyznaczone obszary objęte różnymi restrykcjami:

  • obszar zagrożenia (kolor niebieski na mapie),
  • obszar objęty ograniczeniami (kolor czerwony na mapie),
  • obszar ochronny (kolor żółty na mapie)

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń w obszarach tych obowiązują ograniczenia w możliwości przemieszczania świń, mięsa wieprzowego i innych produktów pozyskanych od świń oraz dzików i ich mięsa (więcej informacji o ograniczeniach, zakazach i nakazach obowiązujących w poszczególnych strefach  (https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/zakazy-nakazy-i-ograniczenia-obowiazujace-w-poszczegolnych-obszarach)

Aktualna mapa ognisk i przypadków ASF w Polsce oraz aktualny zasięg obszarów objętych restrykcjami (zgodnie z decyzją wykonawczą Komisji (UE) 2019/1994 z dnia 28 listopada 2019 r.

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii o publikacji decyzji zmieniającej załącznik do decyzji wykonawczej 2014/709/UE oraz stwierdzeniu przypadku afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzika w województwie dolnośląskim

Komunikaty 2019-11-27

W dniu 26 listopada 2019 r. opublikowana została decyzja wykonawcza Komisji (UE) nr 2019/1952 z dnia 25 listopada 2019 r., zmieniająca załącznik do decyzji wykonawczej 2014/709/UE w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich.

W związku z wystąpieniem kolejnych przypadków ASF u dzików na terenie województwa lubuskiego, powiększony został zasięg obszaru objętego ograniczeniami („strefa czerwona”) oraz obszaru ochronnego („strefa żółta”) w obrębie województw: lubuskiego, dolnośląskiego i wielkopolskiego.

Ponadto, na wniosek Głównego Lekarza Weterynarii, Komisja Europejska zdecydowała o zniesieniu restrykcji na terenie niektórych gmin w obrębie powiatów: płockiego i płońskiego, w województwie mazowieckim, położonych w obszarze zagrożenia w związku z występowaniem ASF. Na mocy przyjętej decyzji, status obszarów objętych ograniczeniami zostanie przywrócony dla niżej wymienionych gmin:

– w powiecie płockim – Wyszogród i Mała Wieś,

– w powiecie płońskim – Naruszewo i Czerwińsk nad Wisłą.

Decyzja dostępna jest na stronie internetowej UE:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019D1952&from=PL

Jednocześnie, Główny Lekarz Weterynarii informuje, iż w dniu 26 listopada 2019 r. w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym – Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach, uzyskano dodatni wynik badania w kierunku ASF, w próbce pobranej w dniu 22 listopada br. od dzika padłego na terenie przeszukiwań prowadzonych w województwie dolnośląskim, w miejscowości Kotla, w gminie Kotla, w powiecie głogowskim.

Źródło:

https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/asf-w-polsce

Łukasz Olender