Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Pasieka w styczniu – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Pasieka w styczniu


Print Friendly, PDF & Email

Podstawową troską pszczelarza w okresie zimowym jest dbałość o zachowanie ciszy w pasiekach i zapobieganie jej zakłóceniom. Brak spokoju powoduje rozluźnienie kłębu, większe zużycie pokarmu, przeładowanie jelita prostego i osłabienie kondycji rodziny zimującej. Spokój zimujących pszczół bywa zakłócany przez zwierzęta zimowe, ptaki (sikorki i dzięcioły), gałęzie drzew poruszane wiatrem i stukające w elementy uli oraz gryzonie (myszy), które dostały się do wlotek.

Ule z zimującymi rodzinami powinny być ustawione z lekkim nachyleniem do przodu aby w czasie odwilży woda z topniejącego śniegu ściekała z daszków i mostków poza ul. Bywa i tak, iż w okresie nawrotów mrozów następuje zamarzanie wlotek co utrudnia dostęp powietrza do ula.

Należy pamiętać o daszkach, zabezpieczających ul przed opadami śniegu. Daszki mają największy wpływ na żywotność uli. Nieszczelny daszek spowoduje, że ul już po dwóch sezonach będzie się nadawał do remontu, a po trzech do wyrzucenia. Jeśli zauważymy, że daszek jest uszkodzony natychmiast przystępujemy do naprawy bez względu na porę roku.

Przyczyną występowania wilgoci w ulu może być:
– ułożenie zbyt dużych gniazd w stosunku do wielkości kłębu
– nieodpowiednia wentylacja w ulu
– dziurawy daszek
– zbyt mały wylotek, który może być zatarasowany przez chore, stare pszczoły, które zakrzepły w wylotku.

Wilgoć jest dla pszczół największym nieszczęściem. Powoduje pleśnienie plastrów, fermentowanie pokarmu, kwaśnienie pierzgi a wilgotne gniazda są zawsze chłodne.

Zaspy śnieżne wokół uli oraz zalegający puszysty śnieg na ulach nie są szkodliwe dla rodzin pszczelich. W związku z tym pszczelarz nie musi odśnieżać pasieczyska i oczyszczać ze śniegu daszków i wylotów. Należy zadbać aby w pasiece nie narobiły szkody myszy i inne gryzonie. W tym przypadku prawdziwym sprzymierzeńcem są koty. Jeśli ich brak, w pobliżu uli ustawiamy łapki, zmniejszamy wylotki do 8 mm lub drutujemy. Nie wykładamy trutek, gdyż stanowią zagrożenie dla ptaków.

W trosce o nadchodzący sezon każdy pszczelarz powinien:
– przygotować odpowiednią ilość ramek
– oczyszczać sprzęt z wosku i innych zanieczyszczeń
– przeprowadzać dezynfekcję sprzętu za pomocą palnika gazowego
– wytapiać wosk
– naprawiać uszkodzony sprzęt pasieczny
– drutować ramki w celu wklejenia do nich węzy – co jest pracą czasochłonną.

Robert Nasiłowski