Chów kurcząt brojlerów
Artykuły w tej kategorii:
- Zakup zwierzęcia pod choinkę
- Transport zwierząt gospodarskich
- Rolnictwo w Polsce i województwie podlaskim – produkcja zwierzęca.
- Hodowla ślimaka
- Nowelizacja ustawy o ochronie zwierząt
- Nowe wymagania BHP przy obsłudze zwierząt gospodarskich
- W obliczu ptasiej grypy
- Lepsza ochrona zwierząt
- Prawo chroni zwierzęta
- Pomoc bezdomnym zwierzętom
- Susza – problem dotyczy wszystkich
- Wymagania weterynaryjne przy sprzedaży bezpośredniej
- Zwierzęta uznawane za gospodarskie
- Minimalne warunki utrzymania królików
- Utylizacja padłych zwierząt
- Ubój zwierząt w gospodarstwie
- Pokazy z udziałem zwierząt
- Kontrowersje interpretacyjne w kwestii uboju rytualnego
- Zwierzęta zimą
- Zwierzęta „leśne” z przypadku
- Ochrona zwierząt – przepisy ogólne
- Odpowiedzialny przewóz zwierząt
- Bezdomność zwierząt zimą
- Pamiętaj o wodzie
- Chów kurcząt brojlerów
- Wymagania dostosowawcze gospodarstw, z których zwierzęta lub środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego są wprowadzane na rynek
- Premiksy mieszają fachowcy
- Dobrostan zwierząt – kozy
- Ustawa o ochronie zwierząt – czy ją znamy i przestrzegamy
- Humanitarne traktowanie zwierząt
- Obowiązki człowieka wobec zwierząt domowych i gospodarskich
- Ubój zwierząt w gospodarstwie na użytek własny, a prawodawstwo
- Opieka nad zwierzętami w upalne dni
- Rolniku! U nas zamówisz kolczyki!
Z dniem 30 czerwca 2010 r. weszły w życie nowe przepisy prawne dotyczące chowu kurcząt brojlerów dodane do ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt.
W myśl tych przepisów kurczęta brojlery to ptaki z gatunku Gallus gallus utrzymywane w celu pozyskania mięsa. Zgodnie z obowiązującą ustawą o ochronie zwierząt opiekunowie kurcząt brojlerów muszą posiadać wiedzę w zakresie chowu i hodowli zwierząt, zdobytą podczas kształcenia zawodowego w szkołach zawodowych lub na uczelniach wyższych na kierunku weterynaria, zootechnika lub rolnictwo, bądź też na specjalistycznych szkoleniach w zakresie warunków utrzymania zwierząt gospodarskich przeprowadzanych przez osoby upoważnione do prowadzenia takich kursów i mają zaświadczenie potwierdzające ukończenie takiego szkolenia.
Posiadacz kurnika lub opiekunowie prowadzą dla każdego kurnika, w którym są utrzymywane kurczęta brojlery, dokumentację zawierającą informację o liczbie wprowadzonych kurcząt, powierzchni użytkowej, upadkach i ich przyczynach oraz nazwę mieszańca kurcząt brojlerów. Dokumentacja ta jest przechowywana przez 3 lata od wstawienia zwierząt w kurniku i udostępniana powiatowemu lekarzowi weterynarii.
Przepisów nie stosuje się do gospodarstw:
– gdy liczba utrzymywanych kurcząt brojlerów jest mniejsza niż 500 sztuk,
– utrzymujących wyłącznie stada hodowlane,
– stad hodowlanych w gospodarstwach utrzymujących zarówno stada hodowlane, jak i stada reprodukcyjne,
– zakładów wylęgowych,
– kurcząt utrzymywanych w systemie ekstensywnego chowu ściółkowego z dostępem do wolnego wybiegu,
– kurcząt utrzymywanych zgodnie z metodami produkcji ekologicznej.
Oliwia Pawłowska