Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

ABC montażu przegrody z uwięzią typu Grabner – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

ABC montażu przegrody z uwięzią typu Grabner


Print Friendly, PDF & Email

Decydując się na system uwięziowy utrzymania bydła mlecznego z zastosowaniem uwięzi grabnerskiej należy pamiętać, iż swobodne kładzenie się i wstawanie krowy wymaga wolnej przestrzeni. Głowa i tułów podczas kładzenia przesuwa się o około 0,65 m ku przodowi, a czynność wstawania wymaga dużego wysiłku od zwierzęcia.

Ze względu na dobrostan zwierząt, zastosowana uwięź powinna pozwalać na:

– swobodne kładzenie się i wstawanie krów,

– przyjmowanie naturalnej pozycji wypoczynkowej leżąc i stojąc,

– naturalne pobieranie paszy,

– wylizywanie się oraz możliwość cofnięcia się krowy podczas wstawania.

Prezentujemy projekt zrealizowany w uwięziowym systemie utrzymania bydła mlecznego, wdrożony w gospodarstwie Tadeusza Porucznika mieszkającego we wsi Wyszonki Wypychy, gmina Klukowo, pow. wysokomazowiecki.

Pod nadzorem służby doradczej PODR Szepietowo, przestrzegając wskazanych zasad w zakresie warunków utrzymania zwierząt, w gospodarstwie pobudowano i urządzono oborę uwięziową płytkościołową z zastosowaniem uwięzi grabnerskiej. Dodatkowo z prawidłowo zamontowaną przegrodą i uwięzią współpracuje umieszczona pojedyncza poręcz karkowa przesunięta górą w kierunku korytarza paszowego o regulacji wysokości w zakresie 0,90-0,95 m. Powyższe przedsięwzięcie umożliwiło zastąpienie tresera elektrycznego, dzięki czemu odchody nie zanieczyszczają stanowiska. Zwrócono też przy projektowaniu uwagę na kształt żłobu, jak też jego usytuowanie względem poziomu stanowiska i zastosowanego rodzaju uwięzi, co obecnie zapewnia krowom swobodne pobieranie paszy. Natomiast przesunięcie łańcucha pionowego o 10 cm w kierunku poidełka od osi symetrii stanowiska zapewnia łatwy dostęp do wody. Tak zaprojektowana uwięź względem innych elementów technologicznych pozwala stwierdzić, że w oborach uwięziowych też można zapewnić dobre samopoczucie zwierząt, a jednocześnie spełnić przez gospodarstwo minimalne wymagania wzajemnej zgodności (cross-compliance). Dobre funkcjonowanie systemu utrzymania bydła po 3-letnim użytkowaniu potwierdza rolnik.

Wszelkich informacji na dany temat udzielą doradcy Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Kazimierz Szmurło