Pszenice jakościowe
Artykuły w tej kategorii:
- Warsztaty polowe 2018 na terenie gminy Czyże
- Pałecznica zbóż i traw – choroba zbóż ozimych i traw
- Innowacyjne rozwiązania w produkcji zbóż i rzepaku
- Warsztaty polowe w powiecie kolneńskim
- Możliwości plonowania gryki
- Stan zbóż ozimych w powiecie siemiatyckim
- Warsztaty zbożowe w powiecie hajnowskim
- Powiat kolneński powitał warsztaty polowe deszczem
- Zapobiegaj wyleganiu zbóż
- Pszenice jakościowe
- Mieszanki owsa z jęczmieniem
- Słomiany nawóz
- Korzyści ze stosowania kwalifikowanego materiału siewnego
- Zbożowe klimaty w Szepietowie
- Szacunkowe plony zbóż w 2020 r.
- Ocena przezimowania zbóż w województwie podlaskim stan na dzień 13.04.2018 r.
- Ocena przezimowania zbóż na dzień 01.04.2020
- Proso – zapomniane zboże?
- Pożniwna ocena plonowania zbóż w województwie podlaskim w 2019 roku
- Ocena przezimowania zbóż na dzień 05.04.2019.
- Warsztaty zbożowe w gminie Czyże
- Szacunkowe plony zbóż w województwie podlaskim w 2018 roku
- Ocena wpływu przebiegu wegetacji na przezimowanie zbóż – wiosna 2017
- Szacunkowe plony zbóż w 2016 roku
- Warsztaty zbożowe na terenie gminy Czyże
- Warsztaty zbożowe w powiecie hajnowskim
- Ocena przezimowania zbóż ozimych w 2015 roku
- Orkisz, płaskurka, samopsza
- Warsztaty na plantacji zbóż
- Warsztaty zbożowe w powiecie łomżyńskim
- Precyzyjna ochrona zbóż
- Nawożenie pszenicy ozimej azotem
- Ocena przezimowania zbóż ozimych w roku 2014
- Czy uprawiać żyto mieszańcowe
- Siewy zbóż ozimych
- Pszenica ozima orkisz wraca do łask
- Podstawowe zasady nawożenia zbóż ozimych wiosną
- Zabiegi poprzedzające siew zbóż ozimych
- Co trzeba wiedzieć o uprawie poplonów ścierniskowych
- Poplony ozime
- Wołek zbożowy ciągle groźny
- Jęczmień ozimy – odpowiedzią na zmiany czynników klimatycznych
- O czym należy pamiętać przy przechowywaniu ziarna zbóż
Rolnik ma ograniczone możliwości oddziaływania na warunki klimatyczno-glebowe. Może natomiast swobodnie dobierać odmiany i stosować różne systemy uprawy, aby otrzymać ziarno o najwyższej jakości.
“Poprawa jakości technologicznej zbóż poprzez doskonalenie technologii uprawy” była tematem demonstracji prowadzonej w gospodarstwie Józefa Sikorskiego w Hermanach, powiat białostocki. Do realizacji tematu wybrano pszenicę jarą odmiany NAWRA, która należy do grupy pszenic jakościowych A. Celem demonstracji było uzyskanie możliwie najwyższych parametrów jakościowych w warunkach agroprzyrodniczych woj. podlaskiego.
By ocenić wartość plonu wykonano analizę ziarna w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Zakładu Przetwórczego w Warszawie.
Oto parametry pszenicy uprawianej w Hermanach: – gęstość ziarna 78,20 kg/hl, – zawartość białka 13,30% s.m., – zawartość glutenu 26,80%, – wskaźnik sedymentacyjny 55, – liczba opadania 320 sek, – zawartość popiołu 1,88% s.m. |
Pod względem wartości technologicznej odmiany pszenic dzieli się na 5 grup jakościowych i oznacza się literami:
E – pszenica elitarna A – pszenica jakościowa B – pszenica chlebowa K – pszenica na ciastka C – odmiany pozostałe, w tym odmiany paszowe Odmiany z grupy E, A, B są przydatne są do wypieku chleba, przy czym odmiany z grupy E należy traktować jako poprawiacze. Jakość technologiczna ziarna uzależniona jest od sposobu uprawy oraz przebiegu pogody w okresie wegetacji i właściwego dobóru odmiany. Pogoda wpływa na aktywność enzymów amylolitycznych. Przy deszczowej pogodzie zwiększa się aktywność amylazy o czym świadczy mała liczba opadania. Podobnie jest przy zbyt niskim nawożeniu azotem, nawet odmiany o genetycznie uwarunkowanej wysokiej zawartości białka mogą nie sprostać wymaganiom skupowym. Minimalne wymagania Polskich Młynów S.A. przedstawiają się następująco: liczba opadania 220-290 sek., gęstość ziarna 77 kg/hl, zawartość białka 12% s.m., wskaźnik sedymentacyjny 30 ml. |
Wyniki badań potwierdzają, że na wartość technologiczną ziarna obok klimatu i właściwego doboru odmian ma wpływ poziom agrotechniki, a przede wszystkim przedplon i nawożenie. Analizując poszczególne parametry – liczbę opadania określającą stopień porośnięcia ziarna można stwierdzić, iż zebrano pszenicę w okresie dobrej pogody (wymagany próg 220 sek.), gęstość ziarna mieści się w normie, ziarno o bardzo dobrym wyrównaniu, o gładkiej powierzchni. Wskaźnik sedymentacyjny mówi o zdolności glutenu do hydratacji (wiązania wody) i pęcznienia białek glutenowych, w przypadku przeznaczenia ziarna na mąkę, powinien on przybierać maksymalne wartości (0 do 70 ml). Na zawartość białka – duży wpływ ma wysokość nawożenia azotowego. Pszenice konsumpcyjne powinny zawierać go więcej – minimalne wymaganie dla Polskich Młynów S.A. wynosi 12% s.m, w skupie interwencyjnym 10,5% s.m.
Maria Siemieniako