Ocena przezimowania zbóż ozimych w 2015 roku
Artykuły w tej kategorii:
- Warsztaty polowe 2018 na terenie gminy Czyże
- Pałecznica zbóż i traw – choroba zbóż ozimych i traw
- Innowacyjne rozwiązania w produkcji zbóż i rzepaku
- Warsztaty polowe w powiecie kolneńskim
- Możliwości plonowania gryki
- Stan zbóż ozimych w powiecie siemiatyckim
- Warsztaty zbożowe w powiecie hajnowskim
- Powiat kolneński powitał warsztaty polowe deszczem
- Zapobiegaj wyleganiu zbóż
- Pszenice jakościowe
- Mieszanki owsa z jęczmieniem
- Słomiany nawóz
- Korzyści ze stosowania kwalifikowanego materiału siewnego
- Zbożowe klimaty w Szepietowie
- Szacunkowe plony zbóż w 2020 r.
- Ocena przezimowania zbóż w województwie podlaskim stan na dzień 13.04.2018 r.
- Ocena przezimowania zbóż na dzień 01.04.2020
- Proso – zapomniane zboże?
- Pożniwna ocena plonowania zbóż w województwie podlaskim w 2019 roku
- Ocena przezimowania zbóż na dzień 05.04.2019.
- Warsztaty zbożowe w gminie Czyże
- Szacunkowe plony zbóż w województwie podlaskim w 2018 roku
- Ocena wpływu przebiegu wegetacji na przezimowanie zbóż – wiosna 2017
- Szacunkowe plony zbóż w 2016 roku
- Warsztaty zbożowe na terenie gminy Czyże
- Warsztaty zbożowe w powiecie hajnowskim
- Ocena przezimowania zbóż ozimych w 2015 roku
- Orkisz, płaskurka, samopsza
- Warsztaty na plantacji zbóż
- Warsztaty zbożowe w powiecie łomżyńskim
- Precyzyjna ochrona zbóż
- Nawożenie pszenicy ozimej azotem
- Ocena przezimowania zbóż ozimych w roku 2014
- Czy uprawiać żyto mieszańcowe
- Siewy zbóż ozimych
- Pszenica ozima orkisz wraca do łask
- Podstawowe zasady nawożenia zbóż ozimych wiosną
- Zabiegi poprzedzające siew zbóż ozimych
- Co trzeba wiedzieć o uprawie poplonów ścierniskowych
- Poplony ozime
- Wołek zbożowy ciągle groźny
- Jęczmień ozimy – odpowiedzią na zmiany czynników klimatycznych
- O czym należy pamiętać przy przechowywaniu ziarna zbóż
Na podstawie analizy danych z poszczególnych powiatów można stwierdzić, że zboża ozime w roku 2015 przezimowały bardzo dobrze na terenie całego województwa podlaskiego. Dzięki wyjątkowo łagodnej zimie zboża w sezonie wegetacyjnym 2014/2015 przezimowały bardzo dobrze. Według danych powiatowych specjalistów Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie nie odnotowano konieczności odorania znaczących areałów, a w większości stan przezimowania oceniono jako dobry i bardzo dobry.
Ogólna ocena przezimowania plantacji zbóż dla całego województwa wyniosła 3,82o,co dało wartość 0,14o mniej w pięciostopniowej skali w stosunku do roku ubiegłego. Na różnicę wpłynęło głównie przezimowanie jęczmienia ozimego(ocenionego na 3,24o, który w podlaskiem jest najmniej popularnym zbożem ozimym. Natomiast trzy pozostałe zboża ozime przezimowały nieznacznie lepiej niż w roku ubiegłym. Jęczmień ozimy słabiej przetrwał zimę i wyglądał gorzej w momencie dokonywania oceny ze względu na opóźnienia siewu, które spowodowane były wyjątkowo suchą jesienną aurą, jak i późnym zejściem z pól roślin przedplonowych. Pomimo słabego wyglądu plantacji odorano tylko 7 ha tego zboża, co nie stanowi w stosunku do całego areału istotnych wartości.
Żyto
Żyto ozime oceniono bardzo dobrze w 32%, dobrze w 48%, średnio 17%, a słabo i bardzo słabo tylko 4% ogólnego areału uprawy tej rośliny w województwie. Ogólna ocena przezimowania dla żyta wyniosła 4,07o dla całego województwa.
Pszenica
Przezimowanie pszenicy wypadło dobrze i bardzo dobrze na 73%, średnio na 23%, a słabo jedynie na powierzchni 4%, nie odnotowano plantacji słabych i bardzo słabych. Konieczność odorania 9 ha wynikała ze zniszczeń w uprawach spowodowanych przez dziki. Ocena przezimowania dla tego zboża wyniosła 4,02o.
Pszenżyto
Na podstawie średniej ocen z powiatów pszenżyto ozime uzyskało 3,97o . Stan upraw tej rośliny w województwie wyniósł: 30% uprawy bardzo dobre, a 44% dobre. Plantacje średnie zajmowały 21% ogólnej powierzchni, natomiast słabe i bardzo słabe stanowiły tylko 7%. Podobnie jak w wypadku pszenicy ozimej i tu również główną przyczyną odorań 55 ha były zniszczenia spowodowane przez zwierzynę łowną.
Brak okrywy śnieżnej, jak i silnych mrozów spowodował, że zima była wyjątkowo sprzyjająca dla zbóż. Nie zaistniały warunki atmosferyczne do rozwoju pleśni śniegowej, czy też wymarzania, wyprzenia, lub wymoknięć.
główny specjalista ds. zbóż
mgr inż. Andrzej Markowski