Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie ma już 70 lat – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie ma już 70 lat


Print Friendly, PDF & Email

Z okazji Jubileuszu 70-lecia Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie 22 września została zorganizowana gala na której dyrekcja, pracownicy PODR Szepietowo wraz z zaproszonymi gośćmi uczcili to doniosłe wydarzenie. Na uroczystości przybyli przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Posłowie RP Krzysztof Jurgiel, Bernadeta Krynicka, Kazimierz Gwiazdowski, Jan Zabielski-Wicewojewoda Podlaski, przedstawiciele instytucji związanych z rolnictwem, przedstawiciele lokalnych samorządów, świata nauki, mediów oraz zaproszeni goście.

Obchody rozpoczęły się od Mszy Świętej w Kościele Parafialnym w Dąbrówce Kościelnej, której przewodniczył Jego Ekscelencja Biskup Łomżyński Janusz Stepnowski, który podczas homilii podkreślał znaczenie oraz wkład Ośrodka Doradztwa Rolniczego w rozwój rolnictwa. O oprawę muzyczną zadbał Zespół Orkiestry Dętej z Gminnego Ośrodka Kultury w Szepietowie.

Wyjątkowym punktem uroczystości Jubileuszowych było odsłonięcie kamienia, upamiętniającego Papieża Polaka, świętego Jana Pawła II. Kamień ten stanął koło Dębu Papieskiego posadzonego w roku śmierci papieża. Inicjatorem tego wydarzenia był poprzedni dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Eugeniusz Stefaniak. W swym przemówieniu Adam Niebrzydowski dyrektor PODR Szepietowo powiedział: „Jak wiele dla nas znaczył Jan Paweł II, tak naprawdę przekonaliśmy się dopiero wtedy gdy odszedł. Brakuje nam Jego uśmiechu, dobrego słowa, które otrzymywaliśmy jak zastrzyk energii do działania. Czuliśmy otuchę, że nasz Papież jest, czuwa i chroni nas. Już za życia mówiono o nim Jan Paweł Wielki. Był to też pontyfikat, który zmienił świat i trudno nie zgodzić się z tą oceną. To właśnie dla upamiętnienia Jego Pontyfikatu posadzony został Dąb Papieski”.

Odsłonięcia tablicy pamiątkowej dokonali Biskup Łomżyński Janusz Stepnowski, Adam Niebrzydowski dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz Jan Zabielski Wicewojewoda Podlaski.

Gala Jubileuszowa odbyła się w Kuczynie. Była to niewątpliwie okazja do wspomnień gdyż  w uroczystościach uczestniczyli także emerytowani pracownicy PODR Szepietowo, ale też szansa do odnowienia znajomości z przed lat oraz zapoznania się z obecnymi pracownikami ODR.  Wydarzenie było również okazją do odznaczenia tych którzy wyróżnili się pracą na rzecz polskiego rolnictwa.  Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski przyznał odznaczenia „Zasłużony dla Rolnictwa” które wręczył Jan Zabielski wicewojewoda podlaski.

Adam Niebrzydowski dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, dziękując wszystkim, którzy mieli swój wkład w rozwój doradztwa rolniczego na Podlasiu powiedział: „O naszym Ośrodku można by mówić wiele i długo. Na przestrzeni lat zmieniał  swoje oblicze, strukturę i nazwę. W istocie jednak pozostał taki sam. Jest nie tylko ważną i nieodzowną częścią lokalnej rzeczywistości, ale też częścią naszego życia. Niezależnie od aktualnej nazwy, Ośrodek w Szepietowie zawsze był nośnikiem postępu w rolnictwie oraz przekaźnikiem wiedzy i osiągnięć nauki do praktyki rolniczej. Długoletnie doświadczenie i zaangażowanie kilku pokoleń doradców sprawia, że jesteśmy jedną z wiodących jednostek doradztwa rolniczego. Naszą stałą misją jest świadczenie wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich i przedsiębiorcom z branży rolniczej. W codziennej pracy przyświeca nam cel „Wiedza, praca i doświadczenie w służbie Ziemi naszej”.

Również zaproszeni goście bardzo ciepło i niekiedy ze wzruszeniem wypowiadali się na temat Ośrodka, gratulując tak zacnego Jubileuszu. Na ręce Dyrektora PODR Szepietowo złożyli życzenia wielu owocnych lat pracy Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie na rzecz polskiego rolnictwa.

Publikację 70 lat w służbie wsi i rolnictwu Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie 1948-2018,  wszystkim gościom Gali wręczyli dyrektorzy PODR Szepietowo. Publikacja współfinansowana przez:

Starostwo Powiatowe w Wysokiem Mazowieckiem

Urząd Miejski w Szepietowie

Urząd Miejski w Czyżewie

Urząd Gminy Nowe Piekuty

Bank Spółdzielczy w Wysokiem Mazowieckiem

 

Krzysztof Kuteszko