Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Podlaska Agroliga 2018 rozstrzygnięta – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Podlaska Agroliga 2018 rozstrzygnięta


Print Friendly, PDF & Email

Milena i Kamil Chodniccy z Kumelska w powiecie kolneńskim oraz firma ROLTOMA Tomasz Stypułkowski z Sokół w powiecie wysokomazowieckim to tegoroczni mistrzowie Podlaskiej Agroligi. Finał konkursu organizowanego przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie odbył się 14 września w Podlaskim Urzędzie Wojewódzkim. Podlascy mistrzowie będą reprezentować województwo podlaskie na szczeblu krajowym.

W finałowej gali uczestniczyli wojewoda podlaski Bohdan Paszkowski oraz wicewojewoda podlaski Jan Zabielski, który wręczył nagrody mistrzom, wicemistrzom i laureatom tegorocznej edycji konkursu.

 Celem konkursu jest promocja rolników i firm potrafiących produkować bardzo dobre wyroby na coraz bardziej konkurencyjnym rynku, a także poszukiwanie i promowanie ludzi, którzy odnieśli sukces w rolniczej branży, a jednocześnie mogą być wzorem dla innych.

PODR Szepietowo uczestniczy w organizacji konkursu Agroliga od 1994 roku i co roku wyłania liderów podlaskiego agrobiznesu w kategorii gospodarstwa rolne i przedsiębiorstwa.

Udział w konkursie jest ogromnym wyróżnieniem. Wszyscy uczestnicy są mistrzami w swoim otoczeniu. Tworzą podlaską elitę rolników i przedsiębiorców.

– Konkurs prezentuje siłę podlaskiego rolnictwa. Na sali są dzisiaj najlepsi rolnicy z regionu, którzy prowadzą swoje gospodarstwa na wysokim poziomie, umiejętnie korzystając ze środków krajowych i unijnych. Wszyscy jesteście dziś zwycięzcami, chcę Wam podziękować za udział w konkursie, za trud i nowoczesne myślenie oraz odwagę we wdrażaniu innowacyjnych rozwiązań w swoich gospodarstwach i firmach – powiedział Tadeusz Markowski, zastępca dyrektora Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, podsumowując finał konkursu.

W tym roku o najwyższe laury ubiegało się osiem gospodarstw i cztery firmy z dokończonymi inwestycjami cechujące się płynnością finansową, wyróżniające się estetyką otoczenia. Komisja konkursowa dokonując wyboru brała pod uwagę m.in.: sposób organizacji produkcji, zastosowane technologie, posiadane certyfikaty, potencjał produkcyjny, efektywność oraz relacje ze społecznością lokalną.

Startujący w konkursie rolnicy i firmy to doskonały przykład różnorodności Podlasia zarówno pod względem kulturowym, gospodarczym jak i wdrażania innowacyjnych rozwiązań. Z pasją i zaangażowaniem realizują swoje zamierzenia, tworząc najlepsze wzorce, a uczestnicząc w konkursie propagują dobre praktyki, o czym mówiła podczas finału Anna Fatyga z PODR Szepietowo prezentując uczestników konkursu.

Finał konkursu był okazją do wysłuchania wykładu dr  hab. Zofii Kołoszko-Chomentowskiej na temat polityki rozwoju obszarów wiejskich i wsparcia finansowego.

Występ „Kompani Męskiej z Kalinówki Kościelnej”, uświetnił finał Podlaskiej Agroligi. Jednym z członków zespołu jest Krzysztof Szaciło uczestnik konkursu.

Wyniki konkursu

Kategoria Rolnicy

Mistrz Podlaskiej Agroligi 2018

  • Milena i Kamil Chodniccy, Kumelsk, powiat kolneński

Rolnicy prowadzą gospodarstwo rolne specjalizujące się w produkcji mleka wysokiej jakości. W pracy pomagają rodzice Barbara i Adam, od których przejęli gospodarstwo. Powierzchnia gospodarstwa wynosi 84 ha. Produkcja roślinna i struktura zasiewów podporządkowana jest pod potrzeby żywieniowe zwierząt. Stado podstawowe liczy 127 szt. krów mlecznych o średniej wydajności 9 200 litrów w laktacji. Sprzedaż mleka za ostatni rok wyniosła 875 tys. litrów w klasie ekstra. Najnowocześniejsza, innowacyjna i w pełni zautomatyzowana, wolnostanowiskowa obora wyposażona jest w dwa roboty udojowe, robot do czyszczenia ruszt, czochradła, automatyczny mikser do gnojowicy, elektryczne kurtyny, oświetlenie ledowe, agregat prądotwórczy. Każda sztuka w stadzie jest indywidualnie monitorowana. Gospodarstwo spełnia standardy UE pod względem dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska. Obornik magazynowany jest na płycie obornikowej, zaś gnojowica przechowywana jest w zbiorniku na gnojowicę, który znajduje się pod oborą. W gospodarstwie wszystko ma swoje miejsce. Estetyczne podwórko, zadbane maszyny, warsztat, który może służyć za wzór uporządkowania. Wszędzie kwiaty, romantyczne oświetlenie, małe budowle ogrodowe. Rolnicy za ład i porządek oraz dbałość o bezpieczeństwo pracy w tym roku zostali nagrodzeniu pierwszym miejscem w Ogólnopolskim Konkursie Bezpieczne Gospodarstwo rolne etap wojewódzki. Gospodarze są otwarci na współpracę, cenieni w swoim środowisku za zaradność, życzliwość i pomoc sąsiedzką. Mają ogromna wiedzę, są fachowcami w swoim zawodzie. Chętnie wprowadzają innowacyjne rozwiązania. Nie boją się wyzwań i podejmowania odważnych decyzji. Ich siła tkwi w rodzinie. Plany i decyzje są podejmowane wspólnie i to przynosi efekty, nie tylko w postaci dochodów, ale przede wszystkim zadowolenia z dobrze wykonanej pracy.

Wicemistrz Podlaskiej Agroligi 2018

  • Daniel i Monika Kamińscy, Siekierki w gm. Drohiczyn, powiat siemiatycki

Rolnicy prowadzą 130-hektarowe gospodarstwo rolne. Są producentami trzody chlewnej cyklu zamkniętego. Stado podstawowe liczy 280 sztuk macior. Roczna produkcja żywca wieprzowego wynosi 1 050 ton.

Laureaci

  • Wioletta i Kazimierz Szkiłądź, Jaminy, gm. Sztabin, pow. augustowski
  • Aneta i Adam Gąsowscy, Łapy Korczaki, gm. Łapy, pow. białostocki
  • Krzysztof Zembrowski, Bodaki, gm. Boćki, pow. bielski
  • Wiesława i Robert Szabrańscy, Łojki, gm. Grajewo, pow. grajewski
  • Marzena i Krzysztof Szaciło, Kalinówka Kościelna, gm. Knyszyn, pow. moniecki
  • Ewa i Łukasz Deputat, Lebiedzin, gm. Sokółka, pow. sokólski

Kategoria Firmy

Mistrz Podlaskiej Agroligi 2018

  • ROLTOMA Tomasz Stypułkowski, Sokoły, powiat wysokomazowiecki

Firma Roltoma Tomasz Stypułkowski prowadzi działalność w branży rolniczej od 2006 roku. Siedziba firmy początkowo znajdowała się w Stypułkach-Święchach (gmina Kobylin Borzymy). Rozwój firmy i wzrost liczby klientów spowodował przeniesienie siedziby do Sokół. Korzystne usytuowanie przy drodze wojewódzkiej Wysokie Mazowieckie – Białystok, w znacznym stopniu ułatwiło dojazd i dostęp potencjalnym klientom. W nowej siedzibie do dyspozycji klientów oddano nowoczesną halę serwisową o dużej powierzchni, biuro obsługi klienta, plac wystawowy oraz sklep części zamiennych do maszyn rolniczych. Oprócz sklepu i sprzedaży maszyn bezpośrednio z placu, uruchomiono sprzedaż internetową poprzez ogólnodostępne witryny internetowe. Załoga to zespół wykwalifikowanych serwisantów stacjonarnych i terenowych oraz przedstawicieli handlowych. Działalność firmy jest doceniana na rynku krajowym i zagranicznym. Maszyny nowe i używane są eksportowane do krajów UE. Od stycznia 2018 roku firma jest wyłącznym autoryzowanym dealerem Massey Ferguson w województwie podlaskim. Dodatkowo firma oferuje świadczenia usług sprzętem rolniczym w zakresie produkcji roślinnej i możliwość wypożyczania nowoczesnych maszyn rolniczych. Jest to nowa gałąź w działalności przedsiębiorstwa, która bardzo dynamicznie się rozwija.

Wicemistrz  Podlaskiej Agroligi 2018

  • Dwór Bartnika, Narewka, pow. hajnowski

Dwór Bartnika w Narewce to komfortowy kompleks wypoczynkowy zlokalizowany w sercu Puszczy Białowieskiej. Do dyspozycji gości są komfortowe pokoje, stylowa restauracja, sala fitness, SPA i muzeum pszczelarstwa. Właściciele obiektu od wielu lat prowadzą zawodową pasiekę.

Laureaci

  • Zakład Przetwórstwa Mięsnego, „PROTASIEWICZ” Tadeusz Protasiewicz, Ejszeryszki, gm. Rutka-Tartak, pow. suwalski
  • RafRol Usługi Rolnicze i Sprzedaż Hurtowa, Rębiszewo-Zegadły, gm. Kołaki Kościelne, pow. zambrowski

Tegoroczna edycja konkursu organizowana była w ramach projektu „Konkurs Agroliga 2018 – etap wojewódzki” w partnerstwie z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego, Lubelskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego i Warmińsko-Mazurskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego. Liderem działania był Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Treść merytoryczną przygotował Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

            Konkurs Agroligii 2018 – etap wojewódzki finansowany był z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucją Zarządzającą Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 .

Zostań partnerem KSOW http://ksow.pl/

 

Anna Fatyga

Foto: K.Kuteszko