Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Pierwsze pokosy za nami – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Pierwsze pokosy za nami


Print Friendly, PDF & Email

Prowadząc gospodarstwo rolne, rolnik musi szukać odpowiedzi na wiele pytań, które pojawiają się każdego dnia. Chociażby jaką kosiarkę, przetrząsacz, owijarkę czy prasę kupić, tak aby odpowiednio efektywnie była wykorzystana w gospodarstwie. Targi w Szepietowie na pewno pomogą odpowiedzieć na te pytania.

Na Podlasiu zbiór zielonek i temat budownictwa wiejskiego jest bardzo popularny. Nasz region słynie z produkcji mleka, a co za tym idzie rolnicy są zainteresowani najnowszymi technologiami w przygotowaniu pasz oraz budowy wielkopowierzchniowych i nowocześnie wyposażonych obór.

13 maja na terenach wystawowych Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie odbyły się Targi Zielona Gala i Podlaskie Targi Budownictwa Wiejskiego. Otwarcia imprezy dokonał Dyrektor PODR Szepietowo Adam Niebrzydowski. W swym przemówieniu otwierającym Targi powiedział: „Dobrze zebrana zielonka i dobrze przygotowana pasza to sukces podlaskich rolników, dlatego tak ważne jest aby sprawnie przygotować się do sezonu sianokosów. Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie daje taką możliwość. Na Zielonej Gali macie Państwo okazję zapoznać się z technologią zbioru, wydajnością i kosztami eksploatacji maszyn do produkcji wysokiej jakości pasz zielonych” i ten cytat jest najlepszym podsumowaniem celów tej imprezy.

DSC 0129mm

W tym roku pokazy pracy maszyn zorganizowały firmy Pronar i Ursus. Zaprezentowały swoje maszyny w całym procesie produkcji pasz na zielonki, od jej skoszenia do przygotowania jej do przechowywania. Na szepietowską łąkę wyjechały kosiarki, przetrząsarki, zgrabiarki, prasy belowe oraz owijarki. Licznie zgromadzeni widzowie przyglądali się ich pracy oceniali przydatność i funkcjonalność. Do dyspozycji uczestników byli także doradcy firm przeprowadzających pokazy, którzy informowali i doradzali.

DSC 0233mm

DSC 0235mm

DSC 0211mm

DSC 0221mm

DSC 0285mm

DSC 0440mm

DSC 0191mm

Podlaskie Targi Budownictwa Wiejskiego już od kilku lat są organizowane wraz z Zieloną Galą. Wystawcy zaprezentowali swoją ofertę materiałów, projekty budynków oraz najnowocześniejsze technologie w budownictwie. Rolnicy na stoiskach firm budowlanych zapoznawali się z ich ofertami oraz korzystali z porad specjalistów.

DSC 0157mm

Rolnicy uczestniczyli też w wykładzie Marcina Mierzejewskiego z DSV Polska o podsiewie jako zabiegu przedłużającym żywotność użytków zielonych. Była również możliwość spotkania się z doradcami Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i uzyskania odpowiedzi na nurtujące rolników pytania.

DSC 0380.mm jpg

DSC09856mm

Imprezą towarzyszącą Zielonej Gali i Podlaskim Targom Budownictwa Wiejskiego był Ogólnopolski Młodzieżowy Czempionat Koni Sokólskich. Do Szepietowa przyjechali hodowcy koni tej rasy i zaprezentowali swoje najpiękniejsze okazy. Widzowie podziwiali przygotowane z należytą starannością młode konie, a komisja oceniająca wybrała te najbardziej okazałe. Była to niezwykła atrakcja dla wszystkich miłośników tych zwierząt.

DSC09621mm

DSC09639mm

DSC09758mm

 

Podczas Targów komisja konkursowa wybrała Hit Zielonej Gali i Hit Podlaskich Targów Budownictwa Wiejskiego. Doceniona została firma Pronar za zestaw kosiarek dyskowych Pronar PDF 300, I Pronar PDT 300 natomiast wśród wystawców z branży budowlanej nagrodę otrzymała firma Narmet za kocioł na pelet. Uczestnicy Targów robili zakupy u wystawców z rękodziełem, próbowali specjałów kulinarnych wytworzonych z ekologicznych upraw oraz tych pochodzących jedynie z Podlasia, jednym słowem mówiąc mile spędzali czas.

DSC09984mm

DSC09940mm

DSC09991mm

DSC09973mm

DSC09853mm

DSC00014mm

Krzysztof Kuteszko

Fot. W. Cieszkowska, R. Korczak