Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

„Dąb Papieski” – drzewo symbol rośnie w Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

„Dąb Papieski” – drzewo symbol rośnie w Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.


Kalendarz wydarzeń

Październik 2020

pon wt śr czw pt sob nie
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
  • Targi Ogrodnicze "Jesień w sadzie i ogrodzie", Targi Leśne
11
  • Targi Ogrodnicze "Jesień w sadzie i ogrodzie", Targi Leśne
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Print Friendly, PDF & Email

Wśród wielu drzew rosnących w Podlaskim Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie jedno jest szczególne. Nie imponuje wielkością, nie jest egzotyczne, ani  wiekowe tak jak inne rosnące w pobliskim zabytkowym parku. To zwyczajny polski dąb posadzony 13 lat temu. W czym tkwi jego osobliwość ?

 Obok dębu  ustawiono pamiątkowy kamień, a na nim wyryto napis:

 „DĄB PAPIESKI  posadzony 14.04.2005 roku  po odejściu do domu ojca Papieża Jana Pawła II – wyraz pamięci i wdzięczności za pontyfikat Papieża Polaka –  dyrekcja i pracownicy PODR w Szepietowie A.D.  2018”. 22 września 2018 roku w siedemdziesiątą rocznicę powstania Ośrodka i 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości nastąpiło uroczyste odsłonięcie i poświęcenie pamiątkowego kamienia.

Ideą, która przyświecała pomysłodawcom i realizatorom posadzenia dębu i ustawienia pamiątkowego kamienia jest  oddanie hołdu Świętemu  Janowi Pawłowi II. Utrwalenie pamięci o błogosławieństwie, którego udzielił pracownikom doradztwa rolniczego w 1998 roku. Aby wszyscy, którzy pracowali, pracują, a przede wszystkim będą pracować w przyszłości w doradztwie rolniczym wiedzieli o tym duchowym wsparciu. Aby każdy, kto będzie w tym miejscu, skierował swoje myśli  do Pontyfikatu naszego Wielkiego Rodaka Papieża, do wartości które głosił, by były mu pomocą w odnalezieniu swojej barki, którą dopłynie do właściwego brzegu.

Dlaczego taka pamiątka w Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego?

Wróćmy pamięcią do 2 kwietnia 2005 roku, kiedy to z Watykanu dotarła smutna wiadomość o śmierci papieża Jana Pawła II. Wszystkich Polaków, także pracowników Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie ogarnęło przygnębienie, smutek i żal. Jako doradcy rolniczy odczuwaliśmy szczególny związek ze zmarłym, poprzez fakt błogosławieństwa, które otrzymaliśmy od Papieża Polaka.  W roku 1998 Ministerstwo Rolnictwa zorganizowało wyjazd studyjny dla 49 dyrektorów Ośrodków z całej Polski do Włoch w celu zapoznania się z funkcjonowaniem doradztwa w tym kraju. W czasie pobytu uczestnicy wyjazdu mieli zaszczyt bezpośrednio spotkać się z Ojcem Świętym, który powitał ich słowami: „wiem kim jesteście. Tymi, którzy doradzają, wspierają i pomagają tym, co nas żywią i bronią. Za moich czasów zwano ich agronomami” – wspomina Eugeniusz Stefaniak, jeden z uczestników, ówczesny dyrektor Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. – „Zrobiliśmy wspólne zdjęcie, przekazaliśmy upominki. Na koniec spotkania Ojciec Święty udzielił błogosławieństwa nam i naszym rodzinom oraz pracownikom instytucji, które reprezentowaliśmy. Otrzymaliśmy również błogosławieństwo z podpisem Jana Pawła II w formie  papierowej, które zawiesiłem w  sekretariacie Ośrodka” – wspomina pan Eugeniusz.

Pomni tych doświadczeń oraz mając na uwadze szacunek jakim obdarzał Papież Jan Paweł II rolników i ich pracę, jego liczne nauki dotyczące poszanowania ziemi i dzieła wytwarzania żywności, 14 kwietnia 2005 r. na spotkaniu pracowników ustalono, że zakończony pontyfikat  Papieża Jana Pawła II zostanie upamiętniony poprzez posadzenie na terenie Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie 27 klonów, bo tyle lat trwał pontyfikat oraz dębu – drzewa trwałego i długowiecznego. Jeszcze tego samego dnia, sadzonki drzew darowane przez  Nadleśnictwo Rudka zostały posadzone. Mamy nadzieję, że dąb będzie rósł setki lat, a ustawiony obok kamień z wyrytym napisem świadczył o jego szczególnym charakterze.

Ryszard Żochowski