Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – XIX regionalne edycja w woj. podlaskim rozstrzygnięta. – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – XIX regionalne edycja w woj. podlaskim rozstrzygnięta.


Print Friendly, PDF & Email

Konkurs NKD przez blisko 20 lat swego istnienie wpisał się na stałe w kalendarz najciekawszych wydarzeń kulinarnych naszego województwa, jak również i kraju.

Na szczeblu krajowym organizuje go Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. W województwie podlaskim współorganizatorami są Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Białystok oraz Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.

Zarówno uczestników konkursu jak i organizatorów przyjęły gościnne mury Szkoły Podstawowej nr 3 w Augustowie. To tutaj pięcioosobowa Komisja w składzie:

Izabella Byszewska – przewodnicząca Jury, PIPRIL w Warszawie

Jan Zwoliński – PIPRiL w Warszawie,

Barbara Iwanicka – Dyrektor Rynków Rolnych, KOWR Warszawa

Wiesława Burnos – Członek Zarządu Województwa Podlaskiego

Mariusz Cylwik – z-ca Dyrektora PODR Szepietowo

stanęła przed nie lada wyzwaniem spróbowania niemal 100 różnych produktów kulinarnych i rozmowy z ponad 50 wytwórcami o tradycjach wytwarzanych przez nich wyrobów. Jak na podsumowaniu konkursu wspomniała przewodnicząca konkursu – Izabella Byszewska, niemal każdy z wyrobów zasługiwał na nagrodę, jednak Jury musiało wybrać te najlepsze z najlepszych.

Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród odbyło się po godz. 15.00 na scenie ustawionej w Centrum Augustowa – na Placu Augusta. Zwycięskie produkty w poszczególnych kategoriach:

  1. Produkty pochodzenia zwierzęcego

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

nagroda:          udziec pieczony w piecu chlebowym – Małgorzata Wojtach, Masarnia „Biebrzańskie Smaki”

wyróżnienie:   baranina pieczona – Władysław Gryka

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

nagroda:          szczupak z angielki – KGW w Radziłowie, Agnieszka Chrzanowska

Podkategoria: produkty mleczne

nagroda:          lody tradycyjne „U Matczaka” – Jolanta i Krzysztof Matczak, F.P.H.U. „U Matczaka”

wyróżnienie:   ser twarogowy wędzony – Barbara Żeliszczak, „Sery Basi” sp. z o.o.

  1. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategoria: przetwory owocowe

nagroda:          powidła śliwkowe – Marianna Rogało, Agroturystyka „Biebrzańskie Eldorado”

wyróżnienie:   sok z poziomki twardej – Alina Jankowska

ocet jabłkowy – Marta Kryjan, Agroturystyka „Ptasie Radio”

Podkategoria: przetwory warzywne

nagroda:          gołąbki gryczano-ziemniaczane – Sylwia Czaban, Zespół Szkół Rolniczych w Sokółce

wyróżnienie:   ogórek kiszony z ziołami  – Tomasz Sienkiewicz, gosp. rolne „Kiszenie z tradycją”

Podkategoria: produkty zbożowe

nagroda:          kisiel z owsa – KGW „Hołodzianki”, Lucyna Tkaczuk

wyróżnienie:   chleb żytnio-pszenny na zakwasie – Józef Jarnicki

drożdżówka orkiszowa z jabłkiem – Anna i Tomasz Zubryccy, piekarnia „Tocio Paluch”

Podkategoria: wyroby cukiernicze

nagroda: ciastko z piany – KGW w Radziłowie – Agnieszka Chrzanowska

III. Napoje regionalne

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

nagroda: soki owocowo-warzywne – Teresa Wykowska

Podkategoria: napoje alkoholowe

nagroda: Głogówka – nalewka z kwiatów głogu – KGW Niewino Borowe, Eugenia Bożena Gromada

  1. Inne produkty regionalne

nagroda:          żołądek wieprzowy nadziewany ziemniakami – Monika Giczewska

sibrzaki – KGW Borkowo, Anna Cudnik

wyróżnienie:   kartacze – Monika Kosiorek – Olbryś, Zajazd Herbu Wielbut

 

Nagrodę Dyrektora PODR w postaci pucharu i drobnego sprzętu AGD otrzymała kaczka faszerowana przygotowana przez Małgorzatę Ostapowicz, właścicielkę gospodarstwa agroturystycznego „Leśny Dworek”.

Ponadto, spośród 13 produktów nagrodzonych we wcześniejszych edycjach Konkursu, a ubiegających się o nominację do tegorocznej nagrody PERŁA, Komisja wytypowała następujące:

  1. Szpikowany udziec z dzika – Małgorzaty Ostapowicz, Agroturystyka „Leśny Dworek”,
  2. Kiełbasa biebrzańska podsuszana – Małgorzaty Wojtach. masarnai „Biebrzańskie Smaki”,
  3. Miód majowy leśny – Małgorzaty Ostapowicz, Agroturystyka „Leśny Dworek”,
  4. Kapusta kiszona w beczce – Teresy Wykowskiej,
  5. Jagodzianka z kruszonką – Moniki Giczewskiej
  6. Dziad, bankuchen, kołacz, sękacz – Teresy Biziewskiej, „BITE”
  7. Rejbak – Moniki Kosiorek-Olbryś, Zajazd Herbu Wielbut

Joanna Czarkowska