Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – rozstrzygnięcie wojewódzkich eliminacji – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – rozstrzygnięcie wojewódzkich eliminacji


Print Friendly, PDF & Email

Białostockie „Spodki” gościły w dniu 15.06.2016 r. najsmaczniejszy konkurs regionu. Przedsięwzięcie to jest organizowane od roku 2000. Tegoroczna edycja Konkursu zgromadziła bardzo dużą ilość produktów bowiem było ich ponad 140.

 Eliminacje regionalne mają na celu wyłonienie najciekawszych produktów tradycyjnych, które w następnych edycjach konkursu mogą ubiegać się o najwyższą nagrodę krajową w tej dziedzinie: Perłę. Nagroda ta przyznawana jest corocznie przez Kapitułę Konkursu i wręczana podczas ogólnopolskiego finału 25 września 2016 (niedziela) w trakcie Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu

Organizatorem konkursu na poziomie krajowym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, a na szczeblu województwa podlaskiego Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Laureatów konkursu wspiera także Agencja Rynku Rolnego fundując cztery nagrody rzeczowe.

         Poniżej nagrodzone produkty i ich wytwórcy XVI edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo w Białymstoku:

W kategorii Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Produkty i przetwory mięsne

I nagroda:

Szynka wołowa z siana – Paulina Deresz, Lebiedzin

Golonka z garnka – Maria Giczewska, Kurianki Pierwsze

Kump wędzony – Tadeusz Protasiewicz, Ejszeryszki

Nagroda ARR:

Przysmak sołtysa – Łukasz Koliński, „Kolinek” Wysokie Mazowieckie

Słoninka z lubczykiem – Krzysztof Wojtach, „Biebrzańskie Smaki” Szpakowo

Wyróżnienie:

Pasztet z gęsi – Alina Janowska, Czartoria

Ser swojski wędzony – Bożena Gołkowska, Olszynka

Produkty i przetwory z ryb

I nagroda:

Kotlet ze szczupaka – Beata Prejs-Siergiejewicz, Dłużniewo

Miody

I nagroda:

Miód majowy leśny – Małgorzata Ostapowicz, „Leśny Dworek” Kryłatka

Nagroda ARR:

Miód rzepakowy – Grzegorz Mikołajczyk, Pasieka PODR w Szepietowie

Wyróżnienie:

Miód „Wiosenne przebudzenie” – Oliwia Pawłowska, Szepietowo

Miód wielokwiatowy z Doliny Narwi – Agnieszka Zielewicz, Pasieka „Zielówka” Stanisławowo

W kategorii Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego

Przetwory owocowe

I nagroda:

Galaretka z owoców czarnego bzu – Teresa Wasilewska, Dołubowo

Przetwory warzywne

I nagroda:

Kapusta kiszona w beczce – Teresa Wykowska, Łomża

Wyróżnienie:

Olej rydzowy z lnianki – Krzysztof Zembrowski, gosp. ekologiczne Bodaki

Produkty zbożowe:

Wyróżnienie:

Chleb razowy z gryką – Władysław Gryka, Suszczy Borek

Wyroby cukiernicze

I nagroda:

Ciastka siemiatyckie – Jolanta Posławska, Siemiatycze

Nagroda ARR:

Dziad, bakuchen – Teresa Biziewska, Wigry

Wyróżnienie:

Hajnowskie chrusty – Barbara Giemza, Hajnówka

W kategorii Napoje regionalne

Napoje bezalkoholowe

I nagroda:

Sok z kiszonego buraka – Anna i Marek Sienkiewiczowie, Czarna Wieś Kościelna

Napoje alkoholowe

I nagroda:

Zestaw wódek z Podlasia – Marcin Sarnacki, Old Polish Vodka Lewkowo Stare

W kategorii Inne produkty regionalne

I nagroda:

Kartacze – Andrzej Hryc, Jeńki

Nagroda Dyrektora PODR:

Pierogi mięsne z dziczyzną – Jolanta Kochańska, Jasionóweczka

Wyróżnienie:

Kakory – Maria Szmurło, Strabla

W kategorii „Od pola do stołu”

I miejsce:

Jaja od zielononóżek – Radosław Miłkowski, Osmola

II miejsce:

Piwa regionalne – Mariola Dziubonos, „Browar Markowy” Hajnówka

III miejsce:

Zupa z pokrzywy – Marta Kryjan, Czarna Wieś Kościelna

Do ubiegania się o nagrodę „Perła 2016” nominacje otrzymały:

  • Szynka ze słoninką – Grażyna Putkowska, „Dażynka” Rotki
  • Okoń w zalewie octowej – Monika Giczewska, Kurianki Pierwsze
  • Lody tradycyjne – Nina Posławska, Siemiatycze
  • Bankukchen :Raguolis” – Regina Pik, Puńsk
  • Mielnicki korowaj weselny – Helena Datczuk, Moszczona Królewska
  • Nalewka „Żenicha” – Jolanta Makar, Białystok

Joanna Czarkowska