Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Najlepsze produkty województwa podlaskiego już wybrane – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Najlepsze produkty województwa podlaskiego już wybrane


Print Friendly, PDF & Email

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo, który miał swój finał regionalny w Augustowie w dniu 7 lipca 2018 r., przyniósł rozstrzygnięcie, które podlaskie produkty okazały się najsmaczniejsze w tym roku.

Eliminacje regionalne mają na celu wyłonienie najciekawszych produktów tradycyjnych, które w następnych edycjach konkursu mogą ubiegać się o najwyższą nagrodę krajową w tej dziedzinie – „Perłę”. Nagroda ta przyznawana jest corocznie przez Kapitułę Konkursu. W tym roku Wielki Finał XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbędzie się 30 września 2018 w trakcie targów Smaki Regionów w Poznaniu w pawilonie 11.

Komisja w składzie:

  • Izabela Byszewska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie,
  • Jan Zwoliński – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie,
  • Mariusz Cylwik – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie,
  • Aneta Jurak – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
  • Marcin Muszyc – Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego,

miała nie lada zadanie, ponieważ każdy z członków Komisji musiał poddać ocenie organoleptycznej (spróbować) ponad 100 różnych produktów przygotowanych przez ponad 50 producentów.

 

W tym roku o miano najlepszych ubiegało się:

  • 33 produkty pochodzenia zwierzęcego (wyroby mięsne, mleczne, ryby),
  • 25 produktów pochodzenia zwierzęcego (wyroby owocowe, warzywne, zbożowe oraz cukiernicze),
  • 20 napojów (alkoholowych i bezalkoholowych),
  • 14 produktów regionalnych,
  • 14 produktów nagrodzonych w poprzednich edycjach konkursu, a ubiegających się o nominację do nagrody „Perła”,

Poniżej nagrodzone produkty i ich wytwórcy XVIII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo:

  1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda:       Szpikowany udziec z dzika – Małgorzata Ostapowicz, gosp. agrot. „Leśny Dworek”

Wyróżnienie:

Salceson biebrzański – Małgorzata Wojtach, Biebrzańskie smaki”

Pasztet z królika – Irena i Piotr Och, „Augustowskie Smaki Natury”

Polędwica barania – Bogdan Potocki, Agroturystyka „Na końcu świata”

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda:       Pstrąg w gorącym occie – Beata i Tomasz Siergiejewicz, Restauracja „Syta Panna”

 

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda:       Ser zagrodowy „Bielec” – Agnieszka i Marcin Bielec

Wyróżnienie:

Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny – Dojrzały – Barbara Żeliszczak, „Sery Basi”

Ser olszański dojrzewający – Oksana Tomaszewska

Masło swojskie – Halina i Marek Raducha, gosp. rol. Ostrowie

Podkategoria: Miody

I nagroda:       Miody wielokwiatowe nektarowe „Letnia Dubiaga” i Czerwcowe złoto” – Oliwia i Szymon Pawłowscy, Pasieka „Słowianka”

  1. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

Wyróżnienie:  Dżem z truskawek – Katarzyna Jurgilewicz, Gospodarstwo „Sadowa przystań”

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda:       Burak kiszony – Anna i Marek Sienkiewicz, Gospodarstwo „Kiszenie z tradycją”

Nagroda Dyrektora PODR: Rydze w occie – Alina Jankowska

 

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda:       Chleb żytni na naturalnym zakwasie – Anna Zubrycka, Piekarnia „Tomcio Paluch”

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda:

Jagodzianka z kruszonką – Monika Giczewska

Dziad, Bankuchen, kołacz, sękacz – Teresa Biziewska, firma „Bite”

III. Napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda:       Kompot z rajskich jabłuszek – Władysław Gryka, gosp.  „Muzeum Chleba”.

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda:       Samogon podlaski palony – Marcin Sarnacki, „Old Polish Vodka”

Wyróżnienie: Domowe wino owocowe – Joanna Filipczuk

  1. Inne produkty regionalne:

I nagroda:       Rejbak – Monika Kosiorek-Olbryś, „Zajazd Herbu Wielbut”

Do nagrody „Perła 2018” Komisja Konkursowa nominowała siedem produktów:

  1. Kindziuk – Tadeusz Protasiewicz, Masarnia Protasiewicz
  2. Kiełbasa biebrzańska podsuszana – Małgorzata Wojtach, Masarnia „Biebrzańskie Smaki”.
  3. Twarożek kozi – Irena och, „Augustowskie Smaki Natury”
  4. Sękacz Kuligowski – Dorota Markowska, gosp. agrot. „U Doroty”
  5. Keks dojrzewający – Beata i Tomasz Siergiejewicz, Restauracja „Syta Panna”
  6. Sok z buraka kiszonego Anna i Marek Sienkiewicz, gosp.rolne „Kiszenie z tradycją”
  7. Miód pitny Podlaski – Dawid Olesiuk, „Miodosytnia Podlaska”

Ostatecznie, o przyznaniu nagrody zadecyduje kapituła nadająca statuetkę PERŁY dopiero po odbyciu się wszystkich 16 regionalnych eliminacji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo.

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie czynnie uczestniczy we współrealizacji konkursu. Corocznie już specjalistki Sekcji Gospodarstwa Wiejskiego i Agroturystyki typują produkty, które spełniają wymogi konkursu, udzielają wsparcia merytorycznego wytwórcom przy wypełnianiu zgłoszeń oraz uczestniczą w finale. Tak liczne uczestnictwo producentów i mnogość produktów, to właśnie efekt wieloletniej współpracy doradczyń z lokalnymi producentami.

W tym roku, organizatorem konkursu na szczeblu województwa podlaskiego byli: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz  Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego. Na poziomie ogólnokrajowym głównym organizatorem jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie.

Joanna Czarkowska

09.07.2018 r