Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Najlepsi hodowcy już wkrótce zawitają do Szepietowa – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Najlepsi hodowcy już wkrótce zawitają do Szepietowa


Print Friendly, PDF & Email

Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Szepietowie to popularne wydarzenie nie tylko w regionie podlaskim, ale również w całej Polsce. Pomimo, że jest to impreza regionalna bardzo często można tu spotkać zarówno hodowców, jak i zwiedzających z najdalszych zakątków Polski. Magnesem, który przyciąga rzesze zwiedzających są przede wszystkim pokazy najokazalszych sztuk zwierząt hodowlanych. Hodowcy przyjeżdżają tu przede wszystkim  po prestiż i uznanie w branży.

Podlaska Szkoła Młodych Hodowców

Tradycyjnie kilka dni przed rozpoczęciem Wystawy rozpoczyna się szkoła dla młodzieży, która interesuje się sztuką fitterską. Pod okiem instruktora młodzi ludzie będą uczą się jak najlepiej przygotować zwierzęta do pokazów oraz poznają tajniki oprowadzania i prezentacji zwierząt na ringu pokazowym. Cztery dni ciężkiej pracy zakończą zmagania konkursowe, które wyłonią najbardziej zdolnych i najlepszych fitterów. Zostaną oni nagrodzeni, między innymi, możliwością uczestniczenia w Europejskiej Szkole Młodych Hodowców w Battice w Belgii.  Doświadczenia lat poprzednich pokazują, że absolwenci Podlaskiej Szkoły Młodych Hodowców bardzo dobrze reprezentują nas na arenie międzynarodowej.

Pokazy zwierząt hodowlanych

Podczas wystawy można będzie podziwiać najpiękniejsze okazy: bydła ras mlecznych  i mięsnych, koni owiec, drobiu i królików a także kóz. Z pośród wszystkich gatunków zwierząt zostaną wybrane te najbardziej okazałe i zostaną przyznane im tytuły czempionów i wiceczempionów, a w niektórych kategoriach również superczempionów. Tradycyjnie najliczniejszą grupą zwierząt  będzie bydło mleczne. Wydajność mleczna, najlepsze cechy charakteryzujące bydło mleczne, odpowiednie żywienie – to najbardziej znaczące tematy podczas oceny i pokazów zwierząt.

W program szepietowskich targów na stałe wpisała się Ogólnopolska Wystawa Królików Rasowych. W tegorocznej, siódmej już edycji, będzie można podziwiać ponad 500 sztuk tych niezwykle uroczych zwierząt w różnych rasach.

Targi rolnicze

Aby sprostać oczekiwaniom zwiedzających Wystawę, przygotowaliśmy również bogatą ofertę targową. Zaprosiliśmy do uczestnictwa w targach licznych wystawców z całego kraju. To oni zaprezentują w Szepietowie wszystko to, co najnowocześniejsze, unikatowe, wyjątkowe i przydatne w prowadzeniu produkcji rolniczej.

Do Szepietowa licznie przyjadą przedstawiciele agrobiznesu: producenci maszyn rolniczych, pasz, nawozów, firmy oferujące wyposażenie budynków inwentarskich, urządzeń udojowych, oraz instytucje obsługujące rolnictwo. Będą również przedstawiciele firm genetycznych. W sumie swoją ofertę zaprezentuje prawie 400 wystawców. Z pośród wszystkich wystawców, którzy zaprezentują się na terenach wystawowych Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie zostanie przeprowadzony konkurs na „Najatrakcyjniejszego Stoiska” „ Najbogatszą Ofertę”, oraz  przyznamy „Hit Targów” i „Hit Publiczności”.

Dni z Doradztwem Rolniczym

Wystawie tradycyjnie towarzyszą Dni z Doradztwem Rolniczym. Jest to dobra okazja do tego, aby skorzystać z fachowej porady doradców rolniczych z różnych dziedzin: produkcji zwierzęcej, produkcji roślinnej, ekonomiki rolnictwa, rolnictwa ekologicznego, agroturystyki. Będzie też możliwość skorzystania z punktu informacyjnego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz rozmowy z doradcami innych państwowych instytucji związanych z rolnictwem takich jak ARiMR, KOWR, KRUS.

Dni Pola oraz pokaz tłoczenia oleju

Zapraszamy również na pokazy tłoczenia i estryfikacji oleju z roślin oleistych, które odbędą się w budynku „Centrum Edukacji i Produkcji Biopaliw Płynnych” (obok pawilonu z królikami) w sobotę i niedzielę w godzinach 9.00-15.00.

Sekcja produkcji roślinnej i doświadczalnictwa organizuje na polu doświadczalnym w Szepietowie Podlaskie Dni Pola. Celem tych spotkań jest pokazanie w praktyce polowej możliwości uzyskania różnych efektów produkcyjnych przy wykorzystaniu potencjału poszczególnych odmian, oraz zastosowaniu różnych poziomów intensywności gospodarowania. Oprócz rolników uczestnikami seminarium będą doradcy oraz pracownicy instytucji i firm działających na rzecz rolnictwa.

Serdecznie zapraszamy do Szepietowa.

PROGRAM

Piątek, 28 czerwca 2019 r.

Ring

15.00 Finał VI Podlaskiej Szkoły Młodych Hodowców

 

Sobota, 29 czerwca 2019 r.

Ring

8.00-12.30 Wycena bydła mlecznego i mięsnego, koni, owiec, kóz, drobiu i królików rasowych
12.30 Wybór superczempionów
13.00 Uroczyste Otwarcie XXVI Regionalnej Wystawy Zwierząt Hodowlanych i Dni z Doradztwem Rolniczym, VII Ogólnopolskiej Wystawy Królików Rasowych,

Ogłoszenie wyników wyceny bydła mlecznego, mięsnego, koni, owiec, kóz, drobiu
i królików rasowych

14.00 Wręczanie nagród przez samorządy, sponsorów i firmy
  Tereny wystawowe
8.00-16.00 Ekspozycja targowa maszyn, urządzeń i środków do produkcji roślinnej

 

Niedziela, 30 czerwca 2019 r.

Ołtarz polowy przed budynkiem zakładowym

9.00 Msza Święta Polowa

Ring

10.30 Powitanie gości
11.00 Pokaz Podlaskiej Szkoły Młodych Hodowców
11.30 Konkurs „Młodzi hodowcy”
12.00 Prezentacja zwierząt – superczempionów, czempionów oraz wręczanie pucharów
i nagród hodowcom
13.30 Wystąpienia okolicznościowe, odznaczenia
14.30 Prezentacja zwycięzców konkursów: „Hit Wystawy”, „Najatrakcyjniejsze Stoisko”,
„Hit publiczności”
16.00 Oficjalne zamknięcie Wystawy
  Tereny wystawowe
8.00-16.00 Ekspozycja targowa maszyn, urządzeń i środków do produkcji rolniczej

W programie również

· Centralne stoisko informacyjno-promocyjne MRiRW oraz podległych agencji (ARiMR, KOWR, KRUS),
· Zwiedzanie Pol doświadczalnych i demonstracyjnych,
· Doradztwo rolnicze,
· Promocja wołowiny,
· Promocja jagnięciny,
· Promocja mięsa drobiowego,
· Pokaz tłoczenia i estryfikacji oleju rzepakowego,
· Stoiska twórców ludowych,
·

Konkursy i występy zespołów ludowych.

 

Krzysztof Kuteszko